gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
mariflor gherla angajare locuri de munca dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon chei gherla unixocd kimbo angajare bucatar pizzar gherla
olimpiada mestesuguri gherla dej

Elevi din Gherla premiați la Olimpiada de Meșteșuguri de la Dej

Aproape 130 de elevi de la 24 de unități de învățământ din întreg judeţul Cluj s-au întrecut sâmbătă, 20 mai 2023, la Dej, în cadrul Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023.

Competiția s-a desfăşurat începând cu ora 10, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Dej.

Elevii, de la clasele pregătitoare până la nivel de liceu, au concurat pe 17 secțiuni și pe trei grupe de vârstă, la  meșteșuguri ca decorare lemn, pictură icoane pe sticlă și lemn, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, realizare piese de port popular, încondeiat ouă, împletituri, măști, ceramică, artă pictură naivă, metaloplastie și sculptură în piatră.

Conform regulamentului, tinerii s-au prezentat în costum popular, specific zonei etnografice pe care au reprezentat-o şi au adus cu ei unul sau două produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au finalizat în cadrul etapei județene a olimpiadei, în prezența comisiei de jurizare.

Comisia a fost compusă din prof. univ. dr. Marcel Muntean de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, insp. prof. Havadi Istvan, metodist Arte Vizuale; prof. insp. școlar Adrian Pintea, prof. Mariana Moldovan Jica, prof. Geanina Adriana Corina Gavriș, prof. Eleonora Bodea Ban și consultanții artistici ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Marinela Zegrean Istici, Adriana Andrei și Grigore Sâmboan.

olimpiada mestesuguri gherla dej

În deschidere a vorbit directorul Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej, prof. Mariana Moldovan Jica, gazda Olimpiadei, care i-a felicitat pe participanți, pe profesorii coordonatori și pe părinți pentru dragostea și interesul cu care se aplecă spre tradițiile și meșteșugurile populare.

Concursul s-a desfășurat timp de două ore, cu sprijinul profesorilor școlii și a elevilor voluntari. În timpul jurizării, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu a oferit copiilor un program artistic variat, ce a cuprins jocuri și cântece tradiționale. La finalul concursului, atelierele au fost vizionate de primarul orașului Dej, Costan Morar, de părinți și de publicul larg.

În cadrul festivității de premiere, copiii au fost recompensați cu premii și mențiuni. Totodată, trei elevi premiaţi (câştigători ai locurilor I) vor reprezenta judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, care se va desfăşura în perioada 19-23 iulie 2023, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului.

Județul Cluj va fi reprezentat la faza națională, pentru a patra oară, de eleva Cornea Tania Adelina, de la liceul Petru Maior.

De la Gherla au participat elevi de la liceele Ana Ipătescu, Petru Maior, Școala Gimnazială Nr. 1, pregătiți de prof. Katona Daniela. De asemenea, au fost prezenți elevi de la Liceul Tehnologic Gherla, îndurmați de prof. Mariana Morar.

olimpiada mestesuguri gherla dej

Coordonate de doamna profesoară Laura Constantin-Ocneru, elevele Mihaela Televca și Sofia Bălai, ambele din clasa a V-a de la Liceul Petru Maior, au obținut premiul I, respectiv premiul al III-lea (pictură pe lemn).

lingura lemn pictura

foto: Facebook / Liceul Petru Maior

Elevi de la școlile din Gherla premiați la olimpiadă

Liceul Petru Maior

  • Cornea Tania Adelina, clasa a XI-a – premiul I la podoabe din mărgele – participă la Olimpiada nașională 19-21 iulie 2023
  • Mureșan Iulia, clasa a XI-a – premiul III podoabe mărgele
  • Baba Ioana Crina, clasa a XII-a – mențiune pirogravură
  • Kis Andrei, clasa a VI-a – mențiune artă decorativă
  • Oltean Mara, clasa a VI-a – premiul II podoabe mărgele

Liceul Ana Ipătescu

  • Cornea Andrei, clasa a V-a – premiul I la decorare artistică a lemnului
  • Cornea Matei, clasa a VII-a –  premiul I Metaloplastie
  • Varga Anamaria, clasa a VIII-a – premiul II măști
  • Lupșor Denisa, clasa a VI-a – premiul III icoană pe sticlă
  • Boca Daniela, clasa a VI-a – premiul I maști

Școala Gimnazială nr. 1

  • Gliga Adelina, clasa a VI-a – premiul III pirogravură
  • Cioban Ariana, clasa a VI-a – premiul II pirogravură
  • Neamțu Mara, clasa a VI-a – premiul III ouă încondeiate
  • Neamțu Natalia, clasa a III-a – premiul II oua încondeiate
  • Rostaș Cristina, clasa a V-a – premiul I ouă încondeiate

Palatul Copiilor Cluj – Structura Gherla

  • Sabo Irina, clasa a VIII-a – premiul II podoabe mărgele
  • Albuș Luca, clasa a IV-a – premiul I podoabe mărgele
  • Ursuț Denisa, clasa a II-a – premiul III prelucrare lut
  • Ursuț Bianca, clasa a II-a – premiul III prelucrare lut
  • Farcaș Luca, clasa a IV-a – premiul III podoabe mărgele
  • Dioșan Marc, clasa a IV-a – premiul II podoabe mărgele

Liceul Tehnologic

  • Fericean Luke, clasa a IX-a – premiul I țesut (pregătit de prof. Daniela Katona)
  • Filip Ioana Camelia, clasa a X-a – premiul I cusături (pregătit de prof. Mariana Morar)
  • Aștilean Alexandra Angela, clasa a X-a – premiul I cusături (pregătită de prof. Mariana Morar)

Consultantul artistic Grigore Sâmboan a transmis mesajul de felicitare din partea managerului CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, și a arătat că rezultatele proiectelor educative ale instituției, derulate constant în școlile clujene, dau roade și prin numărul mare de participanți la această competiție.

A luat cuvântul și prof. univ. dr. Marcel Muntean, președintele juriului, care și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această competiție, menită să promoveze în rândul tinerilor dragostea față de patrimoniul cultural românesc.

Olimpiada „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” – faza judeţeană 2023, o întrecere educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judeţean Cluj, coordonator de proiect consultantul artistic Adriana Andrei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Municipiului Dej și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej.

Organizatorul a transmis mulțumiri întregului colectiv profesoral de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Dej, dir. prof. Mariana Moldovan Jica, dir. adj. prof. Geanina Adriana Corina Gavriș, dar și elevilor voluntari, pentru buna desfășurare a competiției. Un rol deosebit în buna desfășurare l-au avut prof. consilier școlar Rara Boldor și prof. Dana Katona de la Palatul Copiilor Cluj, Structura Gherla.

  • știre în curs de actualizare

Lasă un răspuns