taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
luna eclipsa

Eclipsă totală de lună – de unde se vede cel mai bine – VIDEO în direct

Cea mai lungă eclipsa de luna a secolului are loc vineri seara. Patru ore va dura până când Luna va trece complet prin umbra pământului.

În timpul eclipsei, luna va capăta o nuanță roșiatică, din cauza Pământului către trece printre Soare și Lună, conjunctură care face ca o parte din lumina solară, în special cea roșie și portocalie, să fie reflectată de atmosfera pământului.

De unde se vede eclipsa

Cele mai bune locuri pentru observarea eclipsei sunt în Africa, Orientul Mijlociu, India și China. Vor mai vedea spectacolul și curioșii din restul Africii, Europa, părți din Asia și Australia. Mai ghinioniști vor fi cei din America de Nord și Groenlanda, de unde eclipsa nu va fi vizibilă.

În România, eclipsa va începe la ora 21.24 și se va încheia după miezul nopții, la ora 1.29.

Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit. Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate.

In seara de vineri, luna va răsări la Cluj la ora 20.55. La ora 21.24 veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. Nu uitați să priviți Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba regiunile acoperite de umbră.

După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22.29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23.22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute, conform astro-urseanu.ro.

Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem ști, însă va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului).

La ora 00.13, Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârșit, Urmăriți în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă.

La ora 01.19, Luna va iesi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se termină la ora 02.29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.

Entuziaștii din toată lumea vor putea urmări evenimentul în direct și pe internet, într-o transmisiune live care începe vineri seară.

video în direct

sus(6)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns