taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare xtru locuri de munca cluj tamplarie pvc gherla dej
inundatii bistrita pompieri

E jale în Bistrița-Năsăud, oameni evacuați din calea inundațiilor, apele au năvălit peste curți și case – VIDEO

A plouat toată noaptea de luni spre marți și plouă în continuare peste Transilvania. Cele mai mari probleme sunt în județul Bistrița-Năsăud, unde după codul portocaliu de luni, dimineață s-a dat cod roșu de inundații. Oamenii au făcut zeci de apeluri la 112 pentru a cere ajutor.

Primele probleme au apărut luni spre seară la Sângeorz-Băi, unde mai multe gospodării au fost inundate. Aici s-a fisurat un zid de protecție la un pârâu umflat de ape și a fost necesară intervenția cu un excavator și consolidare cu saci de nisip. Pompierii au intervenit cu motopompele si la Bistrița, unde au fost semnalate inundații la subsoluri.

Marți dimineață s-au semnalat inundații la Prundu Bârgăului, unde un podeț s-a colmatat, iar apa a inundat gospodăriile oamenilor. În localitatea Satu Nou din comuna Cetate și la Măgurele, în comuna Mărișelu, subsolurile unor case au fost inundate cu apă. La Mărișelu s-au înfundat două podețe din cauza torenților, apa a ieșit din albie și a indundat terenurile agricole. La fel și la Herina, în comuna Galații Bistriței, unde a mai fost inundat și un adăpost de animale.

inundatii bistrita

În comuna Lechința, mai multe gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică, din cauza unui defect la un transformator electric.

Oamenii din comuna Budacu de Jos au fost anunțați prin sistemul Ro-Alert cu privire la riscul de viituri majore, cu amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor. S-au anunțat cod roșu de inundații, cu scurgeri importante de pe versanți, creșteri semnificative de debite.

inundatii bistrita pompieri

14 echipaje de pompieri militari au intervenit cu motopompe, inclusiv 2 motopompe de capacitate mărită, în diferite puncte ale județului, la Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sângeorz Băi, Prundu Bârgaului, Mărișelu, Nimigea. Pe teren au ieșit toate echipajele disponibile de la nivelul zonelor afectate, cu motopompe, buldoexcavatoare și alte mijloace tehnice din dotare.

La ora 9 s-a dat un nou cod roșu pentru populatia din bazinul hidrografic Șieu – localitatile Monor, Șieuț, Șieu, Marișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag.

Până la ora 10, în Budacu de Jos au fost evacuate 20 de persoane din nouă gospodării. Oamenii au fost duși la vecini sau rude care nu au locuințele amenințate de ape.

La Viișoara au fost evacuați din casele expuse adulți și copii, dar și animale – capre și găini. Aici s-au alăturat eforturilor jandarmii bistrițeni, care asigură misiuni de suport.

isu bistrita dispecerat pompieri

Peste 100 de apeluri la 112 s-au făcut pentru solicitări de intervenție a echipajelor specializate cu motopompe. ISU BN a anunțat că toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Prioritate au misiunile de evacuare și salvare a persoanelor si animalelor, degajarea căilor de acces – drumuri naționale, județene și comunale, pentru asigurarea misiunilor de urgență, respectiv cazuri medicale.

La ora 15 a fost alertată populația prin sistemul Ro-Alert cu privire la un nou cod ROȘU de inundații, valabil până la ora 24.00. Acesta vizează comunele Șieuț, Șieu, Marișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag și Beclean.
Au fost recomandate masuri de adăpostire a populației în zone înalte.

Bilanțul la ora 17

Municipiul Bistrița – 35 imobile inundate cu beciurile aferente

Viișoara – 40 persoane evacuate, 4 subsoluri și curți inundate

Sigmir –  17 subsoluri și curți inundate

Unirea – 6 imobile inundate

Năsăud – 4 case, 4 beciuri, 30 ha teren agricol

Marișelu – 2 case Domnești, 1 operator economic Domnești, 10 beciuri Măgurele, 10 fântâni Măgurele

Livezile – 9 case Valea Poenii, 9 anexe aceleași locatii

Rebrisoara – 1 pod, DC 0.3 km, teren 4.5 ha

Ilva Mare – 5 ha teren, 1 punte

Măgura Ilvei – 50 m din DJ 172 D

Lunca Ilvei – 8 case, 8 anexe, 8 ha teren, DC 0.3 km, 1 podeț

Salva – 2 beciuri, 15 ha teren

Comuna Dumitra – 5 case, 30 beciuri, 500 ha teren, 5 km DC, 1 pod, 4 podete

Comuna Prundu Bîrgăului – Loc. Susenii Bârgăului 100 case, 15 beciuri, 20 ha, 50 fantani; Loc. Prundu Bârgaului
2 beciuri, 5 ha

Comuna Cetate – 40 beciuri, 40 hectare, 1 km drum agricol, 1 km drum forestier, 1 pod, 3 podete

Comuna Chiuza – Loc Piatra: 5 m DN17

Comuna Lechinta – Loc. Lechinta: 5 beciuri, 4 podețe, terenuri agricole inundate, suprafața în curs de estimare

Comuna Telciu – 2 beciuri, 4 curți, 2 ha, 4 podețe, 50 m DN în localitatea Fiad

Budacu de Jos – Loc. Budacu de Jos: 40 de persoane evacuate preventiv, situația gospodăriilor în curs de actualizare.

Situația este în dinamica, iar rapoartele operative sunt completate în funcție de cele constatate suplimentar pe teren.

video în continuare

 

sus(1)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns