taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
sms cumparaturi online

E foame mare, cum sunt lăsați unii naivi fără bani, pe internet sau telefonic

Metodele infractorilor de a face bani, mai ales în această perioadă de restricții, sunt unele dintre cele mai ingenioase și țin mereu pasul cu evoluția tehnologiei. La modă în această perioadă sunt înșelăciunile pe internet sau telefonic.

Sunt vânate persoanele care fac cumpărături pe internet, pe platformele mari din România, gen OLX.

Cum funcționează? După ce publici un anunț, ești contactat de un potențial client, care îți trimite un mesaj. De multe ori, acesta poate conține greșeli gramaticale, iar asta ar trebui să te pună repede pe gânduri că nu e totul în regulă.

Apoi poți primi un mesaj cu un link pentru a achita produsul pe internet. Fără să-ți dai seama, vei fi dirijat spre un alt site, unde ți se vor cere datele cardului. Dacă le completezi ai șanse mari să rămâi cu cardul gol.

Platforma de cumpărături online atrage atenția că plățile se fac întotdeauna prin firma de curierat, nu în mod direct de către cumpărător.

Prin alte metode, cumpărătorii sunt păcăliți să plătească bani în plus pentru a se publica un anunț ori pentru ca acesta să nu fie șters de pe site. Fiind vorba de sume mici, mulți sunt de acord să plătească, și se trezesc cu cardul golit de bani.

Unii au pățit-o

În luna noiembrie, o tânără de 31 de ani din Maramureș a reclamat la poliție faptul că i-au fost sustraşi 400 de lei de pe card. Femeia a postat un anunț pe un site de vânzări, iar în scurt timp a fost contactată prin aplicația WhatsApp, de către o persoană necunoscută, care i-a transmis că este interesată de cumpărarea produsului scos la vânzare. În cadrul mesajului primit pe WhatsApp, era atașat și un link pentru o pagină de internet, iar în urma accesării acestuia, victima a completat într-un formular din pagina deschisă, datele contului ei bancar. Ulterior, după câteva minute, din cont i-a fost retrasă întreaga sumă disponibilă.

Naivii căutați la telefon

O altă metodă, cu vechime deja, de a lua banii oamenilor, constă în efectuarea de apeluri telefonice. Sub diverse pretexte, oamenii, în special cei vârstnici, sunt îndemnați să trimită o sumă de bani, după ce sunt anunțați că au câștigat premii.

Astfel de apeluri s-au făcut și în Gherla. La capătul celălalt al firului, o voce te anunță că sună din partea unei firme de telefonie și că ai câștigat un premiu uriaș, dar pentru a-l ridica, e nevoie să plătești o taxă.

„Știu de un caz al unei persoane, cât și de bunica mea, care au fost sunați de două ori în două săptămâni. Va rog, avertizați oamenii, să nu îi păcălească pe bunicii noștri. Eu am vorbit și cu vecinii, fiind un bloc de pensionari, dar m-am gândit să va spun și vouă, că poate așa află mai multă lume”, spune o cititoare.

Situația este confirmată și de alții. Un localnic a mai povestit că pe 10 decembrie a sunat cineva pe telefonul fix. „A sunat cu număr ascuns, am verificat apoi pe telefon. S-a prezintat ca fiind directorul Telekom și a anunțat că am câștigat 4000 euro. Că vine un curier cu banii, dar că trebuie să cumpăr patru cartele a câte 12 euro cu numere de Orange, și vine o doamna cu numele Popa Florina după ele, iar apoi îți trimite cei 4000 de euro câștigați prin curier. Bazaconii! Anunțați lumea, să nu se lase păcălită!”

sus(7)jos(5)

1 comentariu

  1. Alea-s greseli gramaticale? Jumatate din oamenii care comenteaza pe gherlainfo scriu mult mai rau.

    sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns