Campania electorală pentru alegerile parlamentare, începută la data de 1 noiembrie, s-a încheiat oficial sâmbătă, la ora 7 dimineața. Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, prin continuarea propagandei electorale se înțelege:
• afișarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile parlamentare
• difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile parlamentare în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice sau private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.
• sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiți candidați.
De asemenea, până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen și participanții la acestea nu pot derula acțiuni de propagandă electorală.
Contravenții și infracțiuni electorale
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cetățeanul care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Nu intră în categoria bunurilor interzise, bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.
• Persoana care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Continuarea propagandei electorale, inclusiv pe rețelele de socializare, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă de la 4.500 la 10.000 de lei.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletiului de vot este interzisă.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care, în ziua votării, se află în țară, pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Menținerea conținutului cu caracter electoral referitor la alegerile parlamentare, care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet și pe platformele online de socializare și care nu face obiectul unei promovări active, plătită pentru afișarea respectivului conținut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acțiune de continuare a propagandei electorale.
De la debutul campaniei electorale, la nivelul județului Cluj au fost semnalate patru posibile incidente electorale, care au vizat afișajul electoral, respectiv distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a platformelor program afișate sau a oricăror alte afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite, dintre care două nu s-au confirmat.
Polițiștii clujeni au aplicat o amendă, în valoare de 2.000 de lei, și 1 avertisment.
IPJ Cluj transmite că, în continuare, efectivele MAI din județul Cluj își vor îndeplini cu profesionalism sarcinile care le revin în contextul alegerilor parlamentare. Totodată, președinții secțiilor de votare vor dispune fixarea posturilor de pază în jurul localului de vot.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Cluj vor asigura măsurile de protecție la cele 674 de secții de votare din Cluj, urmând ca duminică dimineață, la ora 06:00, secțiile să fie predate președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
În misiunile de sâmbătă sunt angrenați aproximativ 1.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști, de frontieră, precum și forțe de la celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Cluj.
În ziua alegerilor, aproximativ 1.200 de angajații MAI vor fi angrenați pe lângă misiunile specifice, în misiuni de menținere a siguranței publice, de asigurare a protecției secțiilor de vot și de cercetare a sesizărilor privind incidentele electorale.