taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj becker tamplar muncitor salariu
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj
robot elevi liceu ana ipatescu gherla

Duelul roboților, cu elevii de la liceul Ana Ipătescu – VIDEO

Cuceririle ştiinţei moderne îşi arată roadele şi în rândul adolescenților din Gherla, preocupaţi de tehnica secolului XXI.

Miercuri la orele amiezii, în sala festivă a Liceului Teoretic „Ana Ipătescu” visul elevilor a devenit realitate. Acolo a avut loc inaugurarea Clubului de Robotică și a robotului Mach.One, prilej cu care a fost prezentată echipa Trojan.EXE.

Echipa este formată din 18 elevi ai liceului gherlean și a fost prezentată de prof. Ioana Butean, coordonatorul unui proiect îndrăzneţ, început acum un an. Încurajaţi şi sprijiniţi de directorul liceului, prof. Radu Ielcean, elevii au reuşit datorită perseverenţei şi ambiţiei să participe la acest program de nivel internaţional.

Ca echipă debutantă au aplicat și au obţinut un grant în valoare de 5000 dolari, oferit de către FTC. În urma unui videoclip pe care l-au încărcat pe site, au avut şansa de a beneficia într-un timp scurt de strictul necesar pentru construirea unui robot capabil să participe la concursurile naţionale şi internaţionale organizate de Naţie Prin Educaţie şi BRD FIrst Tech Challenge România.

Toamna trecută, echipa de robotică a obţinut piese, truse pentru construcţie, un teren pe care să testeze robotul înainte de a participa la concursuri. Echipa este bine structurată şi fiecare membru şi-a ales secţiunea din care vrea să facă parte: inginerie şi construcţii, programare, design, driving şi marketing.

Uniți pentru evoluție

Echipa Trojan.EXE este un grup de elevi pasionaţi de tehnologia modernă şi care îşi propune să creeze o legătură cu mai multe licee şi echipe din ţară. Aşa s-au împrietenit, colaborează și primesc îndrumare din partea echipei mai experimentate „Vectron” de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, cu care au relaţii foarte bune.

Echipa de la Gherla este formată din elevi din clasele a X-a și a XI-a: Melisa Barna, Vasti Rus, Noemi Tripon, Augusta Oros, Ionuţ Lung, Alexia Cuc, Melissa Moşuţan, Alex Rotar, Tudor Pivodă, Alisa Măhălean, Emanuel Oancea, Daria Pavel, Monica Moldovan, Horia Tamaş, Ionuţ Lazăr, Rotar Alex, Antonia Szecsi, Andrada Hruban. Mentorul echipei este profesoara Ioana Butean, iar co-mentor directorul unității de învățământ, Radu Ielcean.

Conceptul proiectului FTC presupune mai mult decât construirea unui robot, el include muncă în echipă, lucrul pe proiect, spiritul şi abilităţile antreprenoriale, iniţiativa şi rezolvarea problemelor, voluntaritatul. Până la această fază elevii gherleni au reuşit să treacă cu brio toate momentele dificile ale proiectului, greul venind de-acum încolo. Echipa a fost deja prezentă la un concurs desfăşurat la Cluj-Napoca, iar în aceste zile onorează o invitaţie şi de la Sibiu.

galerie foto – imagini de la prima ieșire în public a robotului

galerie foto gherla

La festivitatea de inaugurare a robotului de miercuri a fost prezent și primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean. Acesta a adresat cuvinte de încurajare echipei și a apreciat că acești tineri talentați și perseverenți sunt sunt o mândrie pentru oraș.

Prezentarea în public a robotului a ocazionat un duel al echipei din Gherla cu colegii de la Colegiul Național Andrei Mureșanu din Dej. Contra-cronometru, cei doi roboți mânuiți de elevi, au trebuit să ridice, să transporte și să depoziteze obiecte pe o platformă.

Întrecerea a încins spiritele, au fost manevre încununate cu succes, dar au apărut și probleme.  La final, participanții au primit aplauzele colegilor și ale cadrelor didactice din școală, care au asistat cu mult interes la acestă demonstrație.

Participarea la acest proiect este mult mai complexă, iar membrii echipei au avut parte și de alte provocări din partea celorlalți participanți din țară. Astfel, ei au trebuit să desfășoare activități ecologice, să se fotografieze în fiecare zi împreună, ca o familie unită etc.

Misiunea lor a fost promovată în mediul online, iar reacțiile de sprijin nu au întârziat să apară. Foștii absolvenți ai liceului, deveniți acum oameni de afaceri de succes la nivel mondial, Sergiu Biriș și Andrei Dunca, aflat acum în San Francisco, au transmis mesaje de susținere și încurajare.

Pe 24 ianuarie, Trojan.exe participă la o demonstrație la Sibiu. Pe 7 februarie are loc la Cluj-Napoca competiția regională, iar în martie cea națională, tot la Cluj.

Szekely Csaba

video în continuare

sus(138)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

2 comentarii

  1. Era frumos in virtutea colaborării și cooperării între echipe sa fie invitată și echipa liceului Petru Maior. Trebuie sa se ajute între ele. Oricum elevii se înțeleg între ei. Probabil același lucru se întreabă și unii elevi din Ana Ipătescu. Bravo tuturor!

    sus(9)sus(7)
    • In virtutea prieteniei dintre elevi au fost invitati si elevii Luceului Petru Maior impreuna cu doamna directoare care a promis ca vine dar nu a mai aparut. Si da aveti dreptate ca elevii din Ana Ipatescu se intreaba de ce nu si-a putut rupe o ora sa mearga la activitate ( oare o fi fost de vina invidia?!)

      sus(7)sus(5)

Lasă un răspuns