taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov

Drepturile consumatorilor, largite din 13 iunie 2014. Consumatorii pot renunta in 14 zile la contracte. Taxele si comisioanele ascunse la vanzarile pe internet, interzise

Din 13 iunie a intrat in vigoare noua directivă UE privind drepturile consumatorilor. Aceasta consolidează drepturile consumatorilor în Romania si in celelalte state membre si aduce beneficii şi firmelor, prin crearea unei mediu concurenţial echitabil, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

Europa pune astăzi (vineri – n.r.) capăt înşelătoriei la adresa consumatorilor pe Internet. Începând de astăzi orice consumator de pe teritoriul Uniunii Europene îşi poate cere drepturile conform Directivei privind Drepturile Consumatorilor astfel: fără opţiuni predefinite atunci când se cumpără un bilet de avion, fără taxe suplimentare la plăţile pe internet efectuate cu cardul de credit şi fără comercianţi care vă spun că nu puteţi returna un produs cumpărat de pe Internet„, a declarat comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding.

Un consumator încrezător este cea mai bună veste posibilă pentru piaţa noastră unică. Punerea consumatorilor pe locul şoferului prin creşterea încrederii acestora reprezintă cel mai ieftin pachet de stimuli pe care Europa îl poate pregăti. Comisia Europeană va verifica cu rigurozitate dacă statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile pe care le-au agreat implementând în mod corect regulile şi acordând consumatorilor drepturile pe care aceştia le merită„, a mai spus Reding.

Conform comunicatului CE, noua Directivă armonizează normele naţionale de consumatori în mai multe domenii importante, cum ar fi informarea de care au nevoie consumatorii înainte de a achiziţiona bunuri şi servicii, precum şi dreptul lor de a anula achiziţiile online. Armonizarea crescută înseamnă că acum consumatorii se pot baza pe aceleaşi drepturi, indiferent de locul de unde fac cumpărăturile în UE. Comisia Europeană precizează că noile norme mai simple şi previzibile le vor oferi firmelor şi comercianţilor „mai multe stimulente pentru a extinde afacerea dincolo de frontiere”.

Una dintre principalele modificări aduse de noua Directivă se referă la eliminarea tarifelor şi costurilor ascunse pe Internet. Astfel, consumatorii vor fi protejaţi împotriva „costurilor disimulate” pe Internet. Este vorba despre tentativele autorilor de fraude de a-i face pe cetăţeni să plătească pentru servicii aşa-zis gratuite, cum ar fi horoscoapele sau reţetele de bucătărie. De acum înainte, consumatorii vor trebui să confirme în mod explicit ca întreg faptul că trebuie să plătească un anumit preţ.

O altă modificare vizează o mai mare transparenţă a preţurilor. Comercianţii vor trebui să afişeze costul total al produsului sau al serviciului, precum şi orice tarife suplimentare. Cei care efectuează cumpărături online nu vor mai trebui să plătească tarife suplimentare dacă nu au fost informaţi de acest lucru înainte de a realiza comanda.

Totodată, de vineri sunt interzise opţiunile predefinite pe site-urile de Internet. Spre exemplu, la achiziţionarea unui bilet de avion, uneori sunt oferite opţiuni suplimentare, cum ar fi asigurările de călătorie sau închirierile de autoturisme. În prezent, consumatorii sunt adesea obligaţi sa deselecteze opţiunile în cauză dacă nu doresc aceste servicii suplimentare.

Noua Directivă prevede că perioada pe care consumatorii o au la dispoziţie pentru a renunţa la un contract de vânzare-cumpărare se prelungeşte la 14 zile calendaristice, faţă de 7 zile până acum.

În plus, atunci când un vânzător nu a informat în mod clar clientul cu privire la dreptul de a renunţa la contract, perioada de returnare se prelungeşte la un an.

Dreptul de a renunţa la contractul de vânzare-cumpărare se extinde şi la licitaţiile online, cum ar fi cele de pe eBay, iar perioada în care consumatorul poate renunţa la contractul de vânzare-cumpărare va începe în momentul în care acesta primeşte bunurile, iar nu în momentul încheierii contractului, aşa cum e cazul în prezent.

Drepturile consumatorilor sunt consolidate şi în ceea ce priveşte rambursarea. Comercianţii trebuie să ramburseze consumatorilor preţul produsului în termen de 14 zile din momentul în care aceştia au renunţat la contractul de vânzare-cumpărare, iar în preţul de rambursare este inclus şi costul livrării.

O altă prevedere importantă se referă la eliminarea suprataxelor pentru utilizarea cardurilor de credit şi a liniilor directe de asistenţă. Prin aplicarea noii Directive, comercianţii nu vor putea percepe tarife suplimentare atunci când consumatorii utilizează carduri de credit (sau alte mijloace de plată), putând imputa doar costul real pe care îl suportă pentru a pune la dispoziţia consumatorilor aceste mijloace de plată.

Directiva cuprinde, de asemenea, norme comune pentru întreprinderi cu scopul de a facilita schimburile comerciale ale acestora în spaţiul comunitar.

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru o nouă Directivă privind drepturile consumatorilor, în octombrie 2008, iar legislaţia a fost adoptată oficial la 10 octombrie 2011.

Guvernele statelor membre au avut la dispoziţie doi ani pentru a pune în aplicare normele la nivel naţional, până la 13 decembrie 2013, cu un termen limită pentru ca regulile să intre efectiv în vigoare până la 13 iunie 2014.

sus(0)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns