taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare banca cooperatista gherla alianta dej iclod dobanda mare cluj
traian neamtu gherla

A încetat din viață medicul Traian Neamțu, fost deținut politic

Luni dimineață, la vârsta de 84 de ani, a încetat din viață medicul şi fostul deţinut politic, Traian Neamţu.

Născut la 19 august 1934 în comuna Mintiu Gherlii, omul de cultură şi medic psihiatru din Cluj-Napoca a avut mult de suferit  în puşcăriile româneşti. Printre altele a fost închis şi la Penitenciarul Gherla, dar a trecut şi prin anii groaznici ai coloniilor de muncă din Peripava, Salcia şi Stoieneşti. A fost chinuit, înjosit şi persecutat în cele mai grele situaţii din viaţa sa. După evenimentele din decembrie 1989 a luptat cu toate forţele şi mijloacele împotriva comunismului şi a celor care ani de-a rândul l-au urmărit persecutat. 

A  fost un adevărat intelectual şi un medic de valoare. Mulţi ani a ocupat funcţia de preşedinte al filialei Cluj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, având o muncă  organizatorică deosebit de activă. Sub conducerea sa a fost dezvelit în 2006  Monumentul  Rezistenţei  Anticomuniste  din faţa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Tot el a contribuit din plin la reamenajarea  cimitirului robilor de lăngă Cărămidăria din Gherla, locul de veci al deţinuţilor ucişi  mişeleşte de comuniştii şi de securiştii vremii.

Pe lângă profesia de medic, Traian Neamțu a desfăşurat şi o vastă activitate literară. Sub semnătura sa au apărut mai multe cărţi, în special despre rememorarea anilor de suferinţă din puşcăriile vremii.

Ultima apariţie editorială a fost lansată şi în cadrul unei întâlniri din 2016 cu cititorii din Gherla, care a avut loc în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie, unde gazdă a fost chiar un consătean, dr. Mihai Meşter, managerul instituţiei.

În același an, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Mintiu Gherlii, Traian Neamţu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei.

A fost un român adevărat şi un vrednic luptător pentru credinţă şi libertate. A revenit permanent la Mintiu Gherlii și s-a întâlnit adeseori cu prietenii din Gherla, oraș unde a fost iubit şi stimat.

Slujba de înmormântare are loc joi, 31 ianuarie 2019, de la ora 14, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Dumnezeu să-l odihnească.

Szekely  Csaba

sus(24)jos(9)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns