taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
teka festival gherla szamosujvar

Două zile de folclor în municipiul Gherla, la festivalul internațional

S-a dansat şi s-a cântat pe străzile municipiului Gherla la sfârşitul săptămânii trecute. Peste 400 de amatori ai dansului popular din ţară şi din Ungaria au participat la cea de a XXIV-a ediţie a tradiţionalului Festival internaţional de dansuri populare, una din cele mai prestigioase manifestări artistice din oraşului, organizate de Fundaţia Culturală „Téka”.

Să organizezi astfel de eveniment cu nu mai puţin de 14 ansambluri de dansuri populare participante nu este uşor, dar fundaţia gherleană s-a dovedit şi în acest an o gazdă bună, oferind publicului două zile programe de înaltă ţinută artistică.

Atât vineri, 10 mai, cât şi sâmbătă, 11 mai, în centrul municipiului a avut loc Târgul de meşteşuguri populare. În aula Liceului „Kemény Zsigmond” a avut loc programul susţinut de elevii liceului din Aba, localitate din Ungaria, înfrăţită cu Gherla. Tot în aceeaşi locaţie, tinerii s-au delectat la concertul formaţiei „Abanda”, iar în după-amiaza zilei de vineri, la Casa Municipală de Cultură a avut loc prezentarea echipelor de dansuri populare participante la festival. Prima zi s-a încheiat cu o şezătoare populară în sala de sport a liceului mahiar.

Sâmbătă, 11 mai, activităţile au debutat tot în centrul oraşului, unde între orele 9-19 și-a întins din nou tarabele Târgul de meşteşuguri populare. În sala Casei Municipale de cultură s-a derulat cea de a VIII-a ediţie a Festivalului „Jocuri şi tradiţii populare pentru copii”, la care au participat 11 grupuri de elevi şi preşcolari din localitate, dar şi din Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Iernut. Întâlnirea micilor artişti a fost urmată de dezbaterea pe această temă cu participarea instructorilor care au pregătit formaţiile de copii.

teka festival gherla szamosujvar

La orele după-amiezii, locuitorii orașului au avut ocazia să admire Parada ansamblurilor de dansuri participante, pe  străzile centrale ale municipiului. Apoi pe scena din centru a avut loc Spectacolul de gală. Pe rând au urcat pe scenă Anamblurile de dansuri populare din Sárospatak, Litér, Aba şi Szentgál din Ungaria, „Valea Someşului”, „ Dansatorii de pe Someş”, „Kaláka” şi „Kiskaláka” din Gherla, „Aranyeső” din Dej, „Bogáncs”, „Kisbogáncs”, „Zurboló” şi „Szarkaláb” din Cluj-Napoca şi „Csillagszem” din Topliţa, judeţul Harghita. După această reprezentaţie, în aplauzele spectatorilor aflaţi în Piaţa Libertăţii, a evoluat solista Herczku Ágnes din Budapesta, care a interpretat melodii populare culese în satul Vişea, comuna Jucu.

teka festival gherla szamosujvar teka festival gherla szamosujvar

Seara. în sala de sport a liceului maghiar, tinerii participanți au fost prezenţi la obişnuita şezătoare populară, unde acompaniamentul muzical a fost asigurat de tarafurile „Harmadik”, „Ördöngös” şi „Kontrabanda”.

Szekely Csaba

foto: Fundația Teka, Adina Popescu

sus(12)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns