mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret
sofer topor

Din ianuarie se schimbă legea, ce drepturi și obligații ai când interacționezi cu un polițist – VIDEO

Mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale în domeniul ordinii și siguranței publice. Pe  26 ianuarie 2020  vor intra în vigoare modificările prevăzute de Legea 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.

Ce legi modifică și completează aceste prevederi?
• Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
• Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române;
• OUG 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române;

,,Necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere”, prin urmare este important ca normele care urmează să intre în vigoare să fie cunoscute de cetățeni; este important ca drepturile și obligațiile cetățenilor în interacțiunea cu polițiștii să fie cunoscute, pentru o colaborare eficientă, pentru a nu degenera diverse situații, pentru a aplana anumite conflictele și a nu fi amplificate din cauza necunoașterii legii.

Potrivit noilor prevederi legale, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.

Prin poziție inofensivă se înțelege:
– ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
– depărtarea picioarelor;
– adoptarea poziției șezut;
– adoptarea poziției culcat;
– altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.

Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.

Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliția, stai! – Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului, referitoare la renunțarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

sus(17)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns