mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret cabinet orl gherla dej cluj anunt loc de munca gherla vanzator chiosc salariu
liceu ana ipatescu gherla

Dezbatere pentru construirea unei școli noi la Gherla – VIDEO

Luni a avut loc o dezbatere publică, urmare a unei iniţiative cetăţenești lansată de Protopopiatul Ortodox Gherla, legată de construirea unui nou liceu în oraș.

La întâlnirea de la restaurantul Trofeul au participat în jur de 50 de persoane, majoritatea cadre didactice ale liceului Ana Ipătescu, dar au fost prezenţi şi reprezentanţii Primăriei. Au fost prezenți preoţi de la bisericile ortodoxe din Gherla, localnici interesați de acest subiect fierbinte pentru viitorul copiilor lor.

Sub genericul „Vreau un liceu de cinste şi onoare pentru oraşul meu”, au avut loc discuţii pe marginea unei noi investiţii în învăţământului gherlean.

Întâlnirea publică a fost deschisă de preotul Petru Băgăcian, care a prezentat pe scurt situaţia cu privire la condiţiile precare în care se desfăşoară procesul educativ în clădirea liceului Ana Ipătescu, unde nu s-au executat lucrări de reabilitare de zeci de ani şi unde sălile de clasă sunt încălzite şi în prezent cu sobe de teracotă. Au fost prezentate imagini din clădirea liceului de pe strada 1 Decembrie 1918, unde o scară de acces a fost închisă accesului elevilor pentru evitarea producerii unor incidente.

În cuvântul, său proptopopul Paul Iulian Isip a dat un exemplu asemănător, din municipiul Bistriţa, unde o fostă şcoală generală a devenit un liceu modern, cu o dotare pe măsură, prin eforturile edililor. „Acolo s-a putut, la Gherla nu se poate”, a fost concluzia finală. S-a dat ca exemplu pozitiv şi Liceul „Kemény Zsigmond” de pe strada Fermei, o unitate de învăţământ ridicată în 6 ani, arătat ca model pentru comunitatea gherleană.

Liderul de sindicat de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, prof. Ciprian Câmpean, a creionat situaţia din școală, unde elevii şi profesorii au parte de condiţii dificile de studiu, într-o clădire retrocedată şi pentru care Primăria plăteşe chirii mari.

Ca să ai o şcoală europeană este nevoie de bani, dar şi de schimbarea mentalităţii. „Nu avem o soluţie magică, e nevoie să dăm mâna şi să construim o şcoală nouă”, a ubliniat protopopul Paul Isip. Până acum s-au adunat 1600 de semnături în vederea realizării unei investiţii în acest domeniu. De peste zece ani tot se discută pe această temă, dar concret nu s-a întreprins ceva.

Au fost prezentate şi câteva idei de locaţii unde şi-ar găsi locul noul liceu, dar nici aici lucrurile nu sunt bine lămurite.

Concluzia finală a dezbaterii publice de la Gherla ar fi că locuitorii municipiului au obligaţia morală să lupte pentru rezolvarea situaţiei şcolii și că educaţia trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea. Sunt cuvinte frumoase, dar este nevoie de iniţiative concrete și mai ales, de fapte.

Szekely Csaba

video în continuare

sus(69)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

2 comentarii

 1. Ciudat. - prezente Cadre Didactice de la liceu - Ok dar sa nu uităm că până acum trei consilieri locali au fost din rândul cadrelor didactice de la Ana Ipătescu - nu am văzut luări de poziție pe tema , cu o eșarfă la mână în semn de protest în cadrul ședințelor de consiliu ... Consilierii votează și protestează strict pe ce "E VOIE" și primesc cam ce cer - probabil protecție și eventual mai rezolvă cate o șustă personală.
  Sa nu uităm că a fost o secție de Economic foarte dorită la Ana Ipătescu - s-a desființat ( NU E COLEGIU NAȚIONAL ) - dar proteste , copii și părinți și profesori la protest în fața Inspectoratului Școlar Cluj nu am văzut - s-a plecat capul și gata - Sporul de director merge și fără complicații.
  Scopul pare a fi să rămână doar Petru Maior liceu și situația asta e minunată pentru"DORITORI" - se justifica și prin faptul că o clasă cel puțin se face cu elevi din Dej ---- SERIOS - da cine face că numărul de elevi pe clasă de liceu sa fie întotdeauna (poate mici excepții) maxim ? Să le facă încă o clasă în Dej și la noi sa fie 20 într-o clasă - scopul educational nu e să apuce dascăli sa le de-a repede cumva note la toți .
  Dar oricum dacă cineva cu PUTERE DE DECIZIE nu se implică e greu . E GREU PENTRU TOT ORAȘUL - scuze muncipiu ...

  sus(17)sus(0)
  • ... o adunare selectă... se discută probleme de viitor, pentru copii noştri...
   - primarii, consilierii şi alţi trepăduşi sunt axaţi pe a ne ,,vinde'' panseluţe la preţ de floare-de-colţ...şi merg la distracţiii pe banii ăştia...

   Dacă un puturos ia bani fără să facă nimic, nu va face nimic... dacă ia mită, va fce ce spune ăla...
   ... Ert?

   sus(22)sus(0)

Lasă un răspuns