ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
tibles munte

De la Gherla vezi munții Țibleș, dar de pe Țibleș vezi Gherla? Idei de excursie și câteva sfaturi utile

În zilele cu cer senin, spre nord-vest se vede de la Gherla, și chiar de la Cluj-Napoca, muntele Țibleș, cu cele trei vârfuri mărețe: Arcer, Țibleș și Bran.

gherla strada dejului munti zapada tibles

Muntele Țibleș din Carpații Orientali se află la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Maramureș și, deși ar părea mai departe, din Gherla și până la munte, în linie dreaptă, sunt doar 60 de kilometri. Traseul cu mașina, iar apoi pe jos, e ceva mai lung.

O excursie pe Țibleș

Pentru obișnuiții drumețiilor, Munții Țibleș nu au prea multe secrete. Dar pentru amatorii de experiențe noi, o excursie până pe munte poate fi o aventură memorabilă, cu condiția să fii pregătit. Bran, cel mai înalt vârf, se află la o altitudine de 1840 metri. Adică cu 1.600 metri mai sus decât Gherla.

Pentru cei care își fac un astfel de plan, e recomandat să fie însoțiți de cineva care a mai urcat muntele, cunoaște zona și are experiența unei astfel de drumeții. Traseele sunt foarte lungi, dar sunt relativ bine marcate. Pe alocuri pot fi periculoase, dar cu puțină grijă, chiar și cei mai mici vor reuși performanța să urce până sus. De altfel, pe piscuri pot fi văzute des familii cu copii. Iar spectacolul care ți se deschide în zare e grandios!

Cum ajungi pe Țibleș

Traseul de urmat pentru o călătorie cu mașina este Gherla – Dej – Reteag – Ciceiu Giurgești – Negrilești – Breaza – Suciu de Sus – Groșii Tibleșului. De aici, continui traseul pe jos, pe un drum forestier.

tibles munte

Traseele sunt marcate cu buline și linii albastre până la refugiul Arcer. De acolo, poți ajunge la vârful Țibleș și apoi, la Bran.

tibles munte

Câteva sfaturi utile

Întrucât traseul de parcurs pe jos este destul de lung, se recomandă plecarea de acasă de dimineață. Cel mai recomandat e să faci o astfel de excursie în sezonul de vară, în perioadele cu vreme bună. Pentru cei mai temerari, și iarna poate fi o provocare.

tibles munte

Se recomandă un echipament adecvat, cu încălțăminte pentru munte, tip bocanci sau ghete. La vreme bună de vară, se poate urca liniștit în pantaloni scurți și tricou, dar neapărat să ai în rucsac o pelerină de ploaie. Poate apărea când te aștepți mai puțin. Nu uita să își iei niște bețe, îți vor fi foarte utile pentru sprijin, atât la urcare, cât și la coborâre, care sunt destul de abrupte. În zilele de vară, e bună și o cremă de protecție solară, s-ar putea să te prăjească puțin soarele.

Sigur, călătoria este recomandată celor care sunt obișnuiți cu drumurile lungi și cu efortul. Urcușul poate dura chiar și cinci-șase ore. E mult, dar merită fiecare pas făcut. La coborâre prinzi viteză și poți parcurge drumul înapoi în vreo trei ore.

În rucsac ar trebui să ai mâncare rece, pentru vreo trei mese. Pe traseu vei întâlni un popas-refugiu cu o cabană, pentru odihnă și mâncare. Apa, vreo 2 litri de persoană, ar trebui să îți ajungă.

tibles munte

Muntele e o gazdă bună și te așteaptă cu o mică surpriză. Pe marginea potecilor, te îmbie o zmeură atât de aromată cum nu ai mâncat în viața ta. Culesul zmeurei e prilej plăcut de gâdilat simțurile gustative, dar și de scurtă odihnă pe traseu.

tibles munte

Nu ar trebui să îți lipsească o sursă de lumină, gen lanternă, în cazul în care te prinde seara sau chiar noaptea. Cel mai recomandat ar fi o lampă de frunte cu led. De asemenea, un telefon mobil încărcat, în caz de urgențe, o baterie de rezervă, o hartă și o busolă.

Se vede Gherla de pe Țibleș?

Dacă de la Gherla, munții se văd perfect în zilele cu cer senin, să încerci același lucru în direcție inversă s-ar putea să fie ceva mai greu. Muntele e ușor de observat deasupra dealurilor, dar invers, detaliile se cam pierd.

tibles munte turist

E cea mai mică problemă, pentru că peisajul de care ai parte într-o astfel de excursie, de la poalele muntelui și până sus, îți taie pur și simplu răsuflarea. De pe vârf, simți că toată lumea e a ta. Iar cu o astfel de excursie, poți bifa în cartea experiențelor personale o reușită de zile mari.

tibles munte

tibles munte

Dacă te încumeți la o astfel de călătorie, așteptăm și impresiile tale. Scrie-ne pe adresa contact@gherlainfo.ro sau pe pagina de Facebook Gherla INFO.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns