taxi gherla telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant angajare locuri de munca infirmier camin varstnici rebeca santioana gherla dej cluj angajare locuri de munca gherla dej cluj tehnician mezeluri mariflor
deseuri gunoi

De la 1 iulie este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor, unde și cum se face, pentru ce deșeuri se plătește ridicarea

ADP Gherla anunță că potrivit OUG 74/2018, începând cu data de 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor, pe patru categorii: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale / amestecate / menajere.

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case)

 • în cartierele de blocuri (asociații de proprietari), colectarea se face la punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere colorate, astfel:
  plastic/metal – galben;
  hârtie/carton – albastru;
  sticlă – verde;
  deșeuri menajere – negru;
 • la gospodăriile individuale (case), colectarea se face în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta de operator conform programului aprobat.

Important!
Este interzisă amestecarea deșeurilor și este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform Legii nr. 211/2011.

PLASTIC/METAL → Se colectează în recipientul galben (la blocuri), respectiv sacul menajer galben (la case).
Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța, se colectează la deșeurile menajere. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.

Exemple

DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie etc.
NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON → Se colectează în recipientul albastru (la blocuri), respectiv sacul menajer albastru (la case).
Prin împăturire se economisește spațiu.

Exemple

DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) etc. (se colectează uscate)

NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ → Se colectează în recipientul verde (la blocuri), respectiv sacul menajer verde (la case).
Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.

NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI MENAJERE/AMESTECATE
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla. Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

Categorii speciale de deșeuri

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc., se vor ridica de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitari la telefonul 0264/241912.
DESEURILE VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele etc. precum și cele din construcții, se vor ridica la solicitarea beneficiarului, contra cost. Colectarea se va face în baza unei solicitari.
DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE (DEEE) – Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate in urma solicitarilor la telefonul 0264/241912.

De ce este importantă colectarea selectivă?

Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor, se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile, se reduce consumul de energie.

sus(22)jos(18)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

1 comentariu

 1. De la ADP nu am primit saci pe str.Fierarilor......
  Marti, 1.o7.2019, masina de gunoi nu a ridicat sacii cu resturi de iarba.....trebuie sa uscam iarba ?!!!

  sus(9)sus(1)

Lasă un răspuns