taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon excavator gherla dej cluj
roxana dobocan adapost caini gherla

De ce să nu abandonezi un câine: „E ca un copil, rămas fără părinţi!” – VIDEO la adăpostul din Gherla

Se spune despre oamenii care iubesc animalele că sunt oameni buni şi cu suflet mare. Iar cei care au un câine alături ştiu că primesc dragostea necondiţionată a unui prieten pe viaţă. Cu toate acestea, mulţi proprietari preferă să abandoneze animalele.

4 aprilie este ziua animalelor fără stăpân, iar cu acest prilej, medicul veterinar Roxana Dobocan de la adăpostul de câini Gherla a tras un semnal de alarmă asupra cazurilor de abandon din oraş.

Doar în acest an au fost înregistrate la Gherla mai multe cazuri de căţele cu pui, abandonate în diverse locuri. Chiar luni, la ieşirea din oraş, a fost găsită o căţea cu şapte pui. Pe baza microcipului a fost identificat şi proprietarul, din Mintiu Gherlii.

Un alt caz recent, petrecut pe strada Parcului: o mamă cu doi pui, abandonată. Proprietarul este din Salatiu. Şi alte cazuri de câini, aduşi cine ştie de pe unde: Jichişu de Jos, Fizeşu Gherlii, Bonţ.

Câinii găsiţi abandonaţi sunt aduşi la adăpost, după care urmează procedurile de identificare a proprietarilor, care sunt daţi pe mâna poliţiei, pentru a fi pedepsiţi.

Legea 205/2004 privind protecţia animalelor pedepseşte abandonul animalelor. Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical. Conform legii, deţinătorii de animale au obligaţia de a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a asigura condiţiile elementare necesare scopului pentru care sunt crescute, de a nu le abandona şi/sau izgoni.

Abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţa depinde de îngrijirea omului constituie contravenţie şi se se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 de lei.

Medicul veterinar spune că abandonul unui câine este ca şi abandonul unui copil. „Mulţi vin şi adoptă câini, dar după un an sau doi, îi abandonează. Aşa ceva nu se poate. Câinele este ca un copil, care s-a obişnuit cu parinţii lui şi are nevoie de ei!„.

Cei care au câini sunt îndemnaţi mai degrabă să îi sterilizeze, prin programele organizate periodic sau la cerere.

Adăpostul din Gherla, supraaglomerat

Numărul tot mai mare de câini găsiţi abandonaţi sau capturaţi din oraş a făcut că adăpostul din Gherla să devină neîncăpător. Pentru rezolvarea problemei, chiar zilele acestea se construieşte un nou corp, în care îşi vor găsi locul 25 de patrupede.

Reprezentanţii adăpostului spun că în continuare, cetăţenii pot sesiza în scris cazuri de câini vagabonzi, folosind adresa de email a ADP Gherla sau pe domnuleprimar.ro. „Îi rugăm pe cei care anunţă astfel de cazuri să lase şi un număr de telefon. De multe ori mergem la adresa indicată şi nu găsim nimic. Trebuie să putem lua legătură cu cei care ne pot ajuta să-i identificăm”.

Sprijin pentru adăpost

Activitatea din adăpostul de la Gherla, aflat sub autoritatea primăriei, este sprijinită consistent de fundaţia „Pro Canes et equos” şi ajutată de Asociaţia „Hope For Animals” a Noricăi Prigoană. „Primim donaţii de vaccinuri din Germania, produse pentru deparazitare internă, mâncare, microcipare„, spune medicul Roxana Dobocan.

Oricine poate vizită adăpostul

Cei care doresc să-şi facă o imagine despre viaţă animaelor din adăpost, pot oricând face o vizită. „Îi îndemnăm pe toţi doritorii să vină, să vadă. Avem căţei de toate felurile şi nu se ştie niciodată, poate pleacă cu un prieten acasă!„.

caine adapost gherla

Anul trecut au fost adoptaţi din adăpost în jur de 100 de pui, care au ajuns în Germania.

video, în continuare

 

sus(71)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns