ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon depozit gherla mixt alimente
escape gherla restaurant angajare bucatar pizzer dej cluj
pompieri gherla concurs

De ce au lipsit pompierii voluntari din Gherla, altădată campioni naționali la concursurile profesioniste, la întrecerea din 2022

Pompierii voluntari din Gherla au dovedit de-a lungul timpului calități de excepție, demonstrate mai ales în întrecerile cu colegii lor din Cluj și din țară. După doi ani de pandemie, când concursurile profesioniste ale serviciilor au fost suspendate, întrecerile au fost reluate, dar SVSU Gherla, vedeta necontestată din alți ani, a lipsit de pe lista cu participanții.

Faza județeană a concursurilor, gazduite de regulă la Gherla, a fost mutată în 2022 la Turda. Mai mult, SVSU Gherla nici măcar nu a participat la întrecere. De altfel, întrecerile SVSU din acest an au fost marcate de o prezență redusă la nivelul județului. SVSU Bonțida a reușit să participe și să câștige competiția, mai puțin acerbă decât în alte vremuri.

Motivele lipsei pompierilor din Gherla de la întrecerea din acest an ar fi mai multe. Era nevoie de un efort financiar din partea primăriei, pentru antrenamente și deplasări, erau nevoie de asemenea de forțe noi, care să completeze echipa care a strălucit în competițiile anterioare. Era nevoie de mai multă implicare.

Maiorul în rezervă Costel Riti, fost inspector pe zona Gherla-Dej în cadrul Compartimentului de Inspecție și Control al ISU Cluj, a transmis pentru publicare câteva rânduri, sub forma unei scrisori deschise, în care își exprimă cu amărăciune tristețea față de această situație.

AU APUS ACELE VREMURI

Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gherla a fost atestat documentar ca fiind cel mai vechi serviciu de pompieri civili din România, la 1778. Drapelul pompierilor gherleni și actele de atestare se află la loc de cinste, în Foișorul de Foc din București, azi Muzeul Pompierilor din România.

După doi ani de restricții pandemice, a revenit vremea pregătirii sportiv profesionale pentru concursurile SVSU/SPSU, cu cele trei etape, județeană, interjudețeană și națională.

Începând cu anii ’90, pompierii gherleni s-au pregătit asiduu, devenind un nume recunoscut și respectat pentru rezultatele obținute an de an. În anul 1993, la Râmnicu Vâlcea, obține locul I pe țară, devenind campioni naționali. Același loc meritoriu îl va ocupa și la Oradea în 2006, iar vicecampionii naționali au devenit în 1994, la Cluj Napoca și în 2004, la Craiova, în 2008 la Gherla…

svsu gherla pompieri rm valcea concurs 1993

Fiecare revenire acasă a fost motiv de bucurie și mândrie, când întreaga comunitate îi ovaționa pe învingători. Se fluturau steaguri, cânta fanfara Casei de Cultură a orașului…

svsu gherla pompieri rm valcea 1993 ioan lucaciu

Acest palmares a început cu Adrian Pop, Ioan Costea, Florin Bărbos, Vasile Apahidean, Dan Ursan, Gergely Karoly și a continuat cu noi generații: Călin Cîmpean, Paul Jucan, Claudiu Trif, Kilin Csaba, Ioan Rus, David Țâță și încheind frumoasele timpuri cu cei mai tineri, Bogdan Cheteleș, Gabriel Bocoș, Ciprian Măhălean, Răzvan Gliga, Sergiu Pop și alții.

svsu gherla drapel

svsu gherla pompieri concurs dej

Aceste rezultate nu puteau fi obținute fără un coordonator stoic, tenace și profesionist, care îl peste 22 de ani a fost șeful serviciului, Ioan Lucaciu. Zecile de diplome și cupe aflate la sediul serviciului stau mărturie acestor fapte.

svsu gherla pompieri rm valcea 1993 ioan lucaciu

În acele vremuri au avut sprijinul necondiționat al primarilor Gheorghe Fodor, Nicolae Pop, Ovidiu Drăgan la începuturi și mult prea sufletiști funcționari ai primăriei Ioan Borbel și Kis Attila.

svsu gherla pompieri primar pop nicolae

Acest pomelnic poate plictisitor, dar necesar, se vrea un omagiu pentru acei oameni care au transformat banalul în sărbătoare, pentru că azi, acele vremuri sunt irepetabile. La întrebarea „de ce?”, DEX-ul limbii române nu are cuvinte de răspuns, ci indiferente ridicări din umeri.

Anul 2022 redeschide sezonul concursurilor. ISU Cluj a stabilit: Turda – faza județeană, IGSU a stabilit Cluj-Napoca faza interjudețeană. Faza națională nu mai contează decât pentru statistici, pentru că eroii de altădată, azi sunt prezențe apuse,urme triste într-un timp ce mai strălucește în fotografiile de altădată.

Printre puținii care mai privesc spre acele timpuri se află, cu o lacrimă în colțul ochilor și o alta în inimă, cronicarul acestor rânduri, care le-a trăit alături de toți mai sus pomeniiții, onorați cu mare respect

mr. (r) Costel Riti

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj sofer tir angajare gherla dej cluj intern

1 comentariu

  1. Pompierii Primăriei, Municipali, Urbani da nu VOLUNTARI – sunt plătiți și din câte știu ar avea și obligații nu e la chestie de voință în a intervenii sau nu. Puteam fi cu o unitate de pompieri militari pe bune în oraș dar a fost înaintată în grad și ulterior desființată…
    În rest succes la intervenții și cât mai multe vieți și bunuri salvate – Concursurile nu relevă realitatea..!

Lasă un răspuns