taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
strada armeneasca

Dansatorii din Gherla pe scenă la Festivalul „Strada Armenească”

Când intrăm în luna august, neapărat trebuie să vorbim şi de tradiţionalul Festival „Strada Armenească” din centrul Bucureştiului. Este o manifestare culturală de înaltă ţinută artistică organizată an de an de Uniunea Armenilor din România , aflată la cea de a VI-a ediţie.

Aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile trecute, Gherla a fost reprezentată de ansamblul „Hayakaghak”, îndrumat de Erika Esztegár. Mesagerii artei şi culturii armeneşti din oraș au fost şi în acest an la înălţimea aşteptărilor, tinerii cucerind publicul aflat în inima centrului armenesc din capitală, unde au deja mulţi prieteni şi admiratori.

Spectatorii au avut ocazia să vadă jocurile armeneşti susţinute de Ansamblul „Hayakaghak”, adică „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” şi „Vartavar”, ultimul dans însemnând sărbătoarea păgână „Vart”, adică trandafir şi înălţare, ce reprezintă o înviorare, caracterizată prin stropirea oamenilor cu apă. Tinerii au transmis prin dans expresia sentimentelor, iubirii, a poeziei.

strada armeneasca

Pe lângă formaţiile armeneşti, festivalul a mai fost onorat de grupuri de dansatori greceşti, evreieşti şi roma, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Cu ocazia festivalului au mai avut loc workshopuri, expoziţii, ateliere de meşteşuguri, tururi ghidate, prezentări de carte şi expoziţii de gastronomie armenească.

Municipiul Gherla a fost reprezentat şi cu un stand special, unde au fost desfăcute produse de ceramică armenească şi bunătăţi culinare specifice zonei Someşului. Ca o noutate, un atelier de caligrafie, unde vizitatorii au putut studia alfabetul armean. A fost prezentă, ca în fiecare an, Martaian Ermone, cu un stand de pictură pe sticlă.

strada armeneasca

foto: Facebook

În cadrul ediţiei a VI-a a Festivalului „Strada Armenească” de la Bucureşti au mai evoluat soprana Irina Moşu-Velciu, pianistul Roman Manoleanu și trupa The Motans, vedetele de sâmbătă seara.

Szekely Csaba

sus(10)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns