ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
locuri de munca angajare gherla fabrica umerase ch industrial gestionar electrician
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
escape gherla restaurant angajare ospatar bucatar curatenie dej cluj
judecatorie

Curtea de Apel Cluj a anulat hotărârea din decembrie prin care s-a prelungit starea de alertă și obligativitatea certificatului verde

O nouă hotârăre a Guvernului privind prelungirea stării de alertă în România, prin care s-au impus mai multe restricții în perioada de pandemie, a fost anulată de Curtea de Apel Cluj.

Sentința Curții de Apel Cluj din 5 ianuarie 2022: „Respinge ca lipsită de obiect excepţia de inadmisibilitate a cererii de ordonanţă preşedinţială ca urmare a transformării cererii în cerere de drept comun. Respinge excepţia lipsei de interes a reclamanţilor. Respinge excepţia inadmisibilităţii invocate din perspectiv lipsei plângerii prealabile. Admite în parte acțiunea formulată de reclamanţii MGO, KMK şi IS în contradictoriu cu Guvernul României și M.A.I. Anulează H.G. 1242/08.12.2021 privind prelungirea stării de alertă. Admite în parte excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare, în sensul că respinge această excepţie în ceea ce priveşte pe reclamanţi şi admite în rest. Respinge cererea de suspendare a H.G. 1242/08.12.2021. Cu drept de recurs în zile de la comunicare pentru capătul de cerere privind anularea şi cu drept de recurs de 5 zile de la comunicare în ce priveşte capătul de cerere privind suspendarea. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei Curţii.”

Sentința este supusă recursului.

Hotărârea de Guvern nr. 1242/8.12.2021 prevede la art. 1 că „Începând cu data de 9 decembrie 2021 se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”.

Prin aceeași hotărâre de guvern erau stabilite restricțiile în desfășurarea unor activități, limitarea programului de funcționare, obligativitatea purtării măștii de protecție, a prezentării certificatului verde etc.

Toate hotărârile de guvern emise în 2021 pentru prelungirea stării de alertă, inclusiv a restricțiilor prevăzute, au fost contestate și anulate de instanțe din țară (Cluj, Bacău, Suceava), iar una dintre ele este definitivă, după ce guvernul nu a atacat-o în termen.

Motivele invocate de avocați și admise de instanțe au fost legate de discriminare, nelegalitate și abuz de putere.

„Este inexplicabil modul în care guvernul, deși are cunoștință despre anulările hotârărilor emise, se încăpățânează să emită altele noi, la fel de nelegale”, consideră avocatul Gabriel Marin din Cluj-Napoca, unul dintre cei implicați în acțiunile de anulare a hotărârilor de guvern. „Nu se poate ca tu, putere legislativă, să îți bați joc de puterea judecătorească. E ca și cum puterea judecătorească nu mai există, ceea ce este foarte grav!”

Revoltă a exprimat și avocatul Mikolt Kapcza. „În momentul în care Justiția anulează pe bandă rulantă HG-uri de prelungire, iar Guvernul le ignoră și se pregătește să emită alta, statul nu mai e stat, ci un instrument de represiune, un tăvălug, care trece peste cetățean și peste o societate cât de cât normală. Și mai grav este că statul pretinde doar cetățeanului să respecte reguli aberante, inconsecvente, ilogice, în condițiile în care el nu își respectă  obligațiile, ignorând din nou, cu nonșalanță Constituția și dispozițiile Curții Constituționale. Egalitatea în față legii înseamnă, că toată lumea, inclusiv statul și autoritățile acestuia se supun legii. În situația în care statul nu o face pe față, flagrant, ce autoritate morală mai poate avea, pentru a pretinde supunere cetățeanului? Și această prin diseminarea fricii, terorii, șantajului emoțional. Trăim oare chiar sfârșitul erei respectării drepturilor omului, așa cum acestea au fost reținute de CEDO, de Carta Europeană a drepturilor omului, de Constituție? Se pare doar UK (Regatul Unit al Mari Britanii) a înțeles că omul se poate îngriji singur, așa cum a făcut o de veacuri. Nu degeaba a ieșit din UE!”

foto: arhivă

vezi pe același subiect

Doi avocați din Cluj au obținut anularea stării de alertă și a certificatelor verzi. Un alt proces atacă obligativitatea purtării măștilor de către copii la școală

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns