mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret
copac padure taiat

Cum explică primăria Gherla „defrișările” de pădure de pe deal

De câteva luni se taie copaci din padurea de la marginea orașului, în zona Cărămidărie. Mai mulți localnici au tras semnale de alarmă și spun că se taie în neștire, atât copaci bolnavi sau rupți de furtuna de acum doi ani, cât și copaci sănătoși.

În cursul zilei de vineri, Primăria Gherla a venit cu explicații despre ceea ce se întâmplă în pădure.

Contrar zvonurilor din ultimele zile, nicio pădure de pe raza municipiului Gherla nu este în pericol.
“Defrișările” semnalate de unii cetățeni reprezintă o acțiune legală, controlată de Ocolul Silvic.
Electrica SA, potrivit Normelor tehnice privind delimitarea zonelor de protecție și de siguranță aferente capacităților energetice, trebuie să realizeze un culoar de siguranță de 24 m, câte 12 m pe fiecare parte a liniei de înaltă tensiune. Toți copacii și arbuștii aflați pe acest culoar au fost tăiați în urma unui contract semnat de Electrica SA cu o firmă în domeniu, cu care Primăria Municipiului Gherla nu are nicio legătură. Deoarece contractul între cele două părți nu include și transportarea copacilor de la locul tăierii și nici debitarea materialului lemnos, Primăria Municipiului Gherla, va contracta o altă firmă, care va muta lemnul și îl va debita, materialele rezultate urmând a fi valorificate în funcție de categorii.
Primăria Municipiului Gherla se ocupă doar de curățarea și întreținerea pădurilor care îi aparțin, totul sub controlul Ocolului Silvic, care marchează copacii care trebuie tăiați. La aceștia se adaugă copacii căzuți în timpul furtunilor, precum și tufișurile care fac impracticabile pădurile. Toate aceste operațiuni sunt pe deplin legale, fac obiectul unor contracte care pot fi oricând verificate.
Îi rugăm pe toți cetățenii îngrijorați de pădurile noastre să solicite mai întâi explicații și doar apoi să emită acuzații.

copaci padure taiat gherla

Explicațiile venite de la administrația locală nu par însă să îi mulțumească pe oameni. „E jale … rămânem fără „plămânii orașului” și zeci, poate sute de specii de păsări și alte vietăți, vor dispărea și ele odată cu pădurea!!! Copiii, nepoții noștri, ce vor respira?!”, a scris un locuitor al orașului pe Facebook, lângă fotografiile care ilustrează ceea ce se petrece în pădure. „Nefiind supravegheați de nimeni, drujbarii taie tot ce le place și pot valorifica mai bine, nu doar ce-i marcat ca fiind bolnav! În afara acelor metri de la rețeaua electrică, vegetație pe care nimeni nu contestă că se debarasează, se taie haotic! Ce e mai gros, mai sănătos, mai falnic, mai drept… e „bolnav” și se retează!!!”

Îngrijorați sunt și locuitorii din zonă. „Vă dați seama ce o să fie când o să vină ploile? Vor veni șuvoaiele peste casele și curțile noastre, că nu mai sunt copaci care să le oprească! Prin pădure, pe unde se lucrează, e plin de sticle de băuturi alcoolice, lăsate de acești drujbari. Nu par să aibă vreun șef cu ei, fac gălăgie, beau și taie!”

Oamenii cer primăriei și Ocolului Silvic să se implice și să supravegheze îndeaproape operațiunile de tăiere a copacilor de către angajații firmei care execută lucrarea.

copac taiat padure gherla

sus(4)jos(305)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

1 comentariu

  1. Nemernicii taie tot, zone unde nu exista nici in stâlp de curent, taie tot ce se poate vinde ca lemn de foc, niște hoți in frunte cu primarul și cei de la ocolul silvic, distrug toată pădurea.

    sus(28)sus(3)

Lasă un răspuns