taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
borna kilometrica dej

Cum a păpat Dorel de la Drumuri un kilometru pe șoseaua dintre Gherla și Dej

De la Gherla până la Dej sunt 15 kilometri, iar pe bornele kilometrice de pe marginea șoselei este marcată distanța rămasă până în municipiul vecin.

După Nima însă, Dorel de la Drumuri, a „păpat” un kilometru. Două borne consecutive, numerotate 54 și 55,  arată aceeași distanță, de 6 kilometri.

La 5 kilometri de Dej, o bornă din material plastic, amplasată acolo probabil după ce a fost distrusă în vreun eveniment rutier, indică 1 kilometru în plus.

borna kilometrica km 54 dej

Situația nu este deloc nouă. Din imaginile de arhivă rezultă că datează de cel puțin trei ani.

Sorin, un biciclist din Dej, care obișnuiește să facă traseul dintre cele două orașe, a fost cel care a sesizat greșeala lui Dorel de la Drumuri. Biciclistul a fost nedumerit să vadă după ce a parcurs un kilometru că mai are de parcurs aceeași distanță până acasă.

Următoarea bornă, după bariera de la intrare în Dej, indică însă corect 4 kilometri. Pe partea opusă a bornelor care arată ambele 6 km până la Dej este marcată de asemenea corect distanța până la Cluj, de 54, respectiv 55 km.

Povestea bornei

Bornele kilometrice sunt o parte importantă a sistemului rutier. O bornă kilometrică oferă informații care pot fi de ajutor în foarte multe cazuri. Iată cateva dintre ele:
📍Culoarea unei borne arată pe ce tip de drum suntem:
🟢 Autostradă
🔴 Drum național
🔵 Drum județean
🟡 Drum comunal
▶️ Localitatea în care ne aflăm, distanța până la cea mai apropiată localitate în care urmează să ajungem sau până la o localitate mai importantă, ca și mărime.

Aceste informații le găsim pe fața/spatele bornei.

▶️ Indicativul drumului, care este scris pe laterala bornei, pe partea cu drumul.
▶️ Poziția kilometrică unde este amplasată borna, acesta se gaseste pe vârful bornei scris cu alb și este un „kilometru” tehnic, reprezintă distanța de la începutul acelui sector de drum până la locul unde este amplasată borna.

Bornele se montează numai pe partea dreapta tehnică a unui drum. Excepție fac autostrăzile, unde bornele sunt amplasate pe mijloc, între sensurile de mers.

Pe lângă bornele kilometrice mai sunt amplasate și borne hectometrice, din 100 în 100 de metri.

vezi pe același subiect

Cum a corectat Dorel de la Drumuri borna kilometrică greșită de la Dej? Ca elevii notele în carnet

sus(22)jos(4)

Lasă un răspuns