hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej cluj stiri pentru viata gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet orl gherla dej cluj spatiu birou gherla chirie locuri de munca sofer mariflor gherla dej cluj

muzeu gherla zile maghiari

Cum a fost la Zilele culturale maghiare de la Gherla

Timp de trei zile, comunitatea maghiară din Gherla și nu numai a fost angrenată în activităţi de artă, muzică, teatru, film şi distracţie.

Acum când s-a tras cortina celui mai mare eveniment cultural din oraş se poate spune că a fost la înălţimea aşteptărilor. Nu a fost uşor să organizezi 20 de manifestări în nu mai puţin de cinci locaţii şi să creezi condiţii bune tuturor programelor.

Acest adevărat maraton a debutat încă vineri seara cu un superspectacol susţinut de formaţia clujeană”Operettisimo” şi s-a încheiat duminică, la orele serii, cu proiecţia filmului „Sunset” al regizorului Jeles Nemes László.

Au fost  reprezentaţii pentru toate vârstele, au fost satisfăcute toate gusturile, de la teatrul de păpuşi până la dans renascentist. Au fost expoziţii stradale, completate de parada portului şi îmbrăcămintei ecvestră, o expoziţie de caricatură a artistului Könczei Elemér, demonstraţie de sculpturi în lemn cu drujba a artistului gherlean Ioan Galgoczy, o spectaculoasă jonglerie de foc la miezul nopții şi un supermaraton de cinema, cu o durată de peste şase ore.

Trebuie amintite concertele de la muzeu, susţinute de Bertóti Johanna, Székely Pál, Vizi şi de grupurile locale. Nu a lipsit nici prezentarea impresiilor de călătorie de pe mapamond, în Iran şi Nepal, ale invitatului de la Centrul Turistic, Csoma Botond, un prieten apropiat al comunității.

zile maghiar gherla szamosujvar

foto: Ovidiu Nagy

Mare trecere a avut şi gulaşul cu carne de bivol pregătit de doi bucătari clujeni, la care s-au folosit cu îndemânare cele mai bune ingrediente. Pofiticioșii au avut puțin de așteptat până la degustarea de la orele serii, dar a meritat.

ceaun gherla szamosujvar zile maghiari

Copiii au avut prilejul să participe la poveşti şi jocuri distractive.

Duminică, la Catedrala Armenească s-a săvârşit o slujbă de sărbătoare cu sfinţirea păinii noi, unde au evoluat şi corurile reunite ale bisericilor armeneşti şi romano-catolice.

Pe mulţi curioşi i-au atras şi activităţile meşteşugăreşti.

Au fost trei zile reușite, pline de culoare,  la succesul cărora au contribuit din plin organizatorii, Asociația Alternativa S Plus, Asociația Honorabilis, Centrul Local Cercetași Nr. 51 Czetz Janos.

Szekely Csaba

sus(11)jos(4)

laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestely tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns