taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla lidl kaufland parcare

Cum a fost iarna 2020-2021 la Gherla și cum va fi vremea la început de martie

S-a încheiat încă o iarnă calendaristică, care a fost puțin mai altfel decât în anii trecuți.

Primii fulgi răzleți au căzut la Gherla pe 28 noiembrie 2020, iar în luna decembrie nu a nins absolut deloc.

De Crăciun a plouat și a fost cald și la fel s-a întâmplat în noaptea Anului Nou. În noaptea de 31 decembrie / 1 ianuarie, temperatura nu a coborât sub 4 grade, cald față de anii precedenți.

Ninsorile au venit abia pe 11 ianuarie. În prima lună din an s-au înregistrat 10 zile cu fulgi de nea. În februarie a nins peste oraș doar în 5 zile.

gherla autogara iarna

foto: Gherla, 20 februarie 2021

Extremele termice ale iernii 2020/2021

Cea mai friguroasă noapte a sezonului rece la Gherla a fost pe 13 februarie, când s-au înregistrat -12 grade.

Cele mai calde nopți ale iernii au fost de Crăciun, pe 25 decembrie și pe 11 februarie, cu minime de 6 grade în aer.

La polul opus, cele mai calde zile au fost pe 5 decembrie 2020 și 26 februarie 2021, când s-au înregistrat maxime de 15 grade.

Cea mai răcoroasă zi de iarnă a fost pe 12 februarie, când la orele amiezii mercurul din termometre nu a urcat mai sus de -9 grade Celsius.

Iarna a fost lipsită de fenomene deosebite: ninsorile au fost moderate cantitativ, nu s-a atins pragul de ger,  intensificările de vânt au fost moderate, iar ceața a mai dat uneori bătăi de cap.

În ce privește avertizările meteo emise de A.N.M., au fost doar coduri galbene, o dată în luna ianuarie și opt alerte în februarie. Cele mai multe avertizări au fost de tip nowcasting (cu producere imediată), mai ales pentru ceață densă.

Cum va fi vremea în prima jumătate din luna martie

gherla strada avram iancu bloc deal

La începutul primei săptămâni de primăvară, temperaturile pe timpul zilei în Transilvania vor fi în creștere treptată, astfel că în zilele de joi, 4 și vineri, 5 martie, vremea va deveni caldă, cu maxime medii de până la 12 grade.

Apoi se va răci brusc, iar media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 3-5grade, la finalul săptămânii.

Potrivit prognozei ANM, după 9 martie se va încălzi din nou, spre valori apropiate de normalul perioadei, cu medii ale maximelor de până la 7-8 grade.

Temperaturile din timpul nopții vor fi mai ales negative și se vor situa în medie între -4 și -2 grade, exceptând nopțile din perioada 7-10 martie, când vor fi mai scăzute, spre medii de -8…-5 grade.

Precipitații, în general slabe cantitativ, cu caracter local și temporar, vor mai fi începând de vineri, 5 martie și până la finalul săptămânii viitoare.

foto principală: Gherla, 18 februarie 2021

sus(2)jos(0)

Lasă un răspuns