După revoluția din 1989, Ziua Națională a României s-a sărbătorit pe 1 decembrie, după ce anterior era marcată pe 23 august.
Din ziarul Adevărul de Cluj, apărut în 5 decembrie 1990, aflăm mai multe despre cum s-a sărbătorit Unirea la Gherla în acel an
În ziua de 1 decembrie, la ora 10 a început o mare adunare populară în Piața Libertății din centrul orașului. Festivitatea s-a deschis prin intonarea Imnului de stat al României de către fanfara orașului, după care a urmat o scurtă alocuțiune rostită de primarul orașului, domnul Bănică Oltean, în care a fost subliniată semnificația evenimentului sărbătorit, cu referiri la personalități gherlene participante la actul Unirii: Dr Octavian Domide, episcopul diecezan Iuliu Hossu și alții.
Un sobor de preoți ortodocși și greco-catolici au oficiat o slujbă religioasă. Programul artistic care a urmat a impresionat prin diversitatea și calitatea lui: recitări de poezii patriotice, montaje literar-muzicale, colinzi, muzică și dansuri populare, prezentate de formații artistice din întreprinderi și școli.
Festivitatea s-a încheiat în acordurile Horei Unirii.
Rodica Pintea, ziarul Adevărul de Cluj, 5 decembrie 1990
O casteă video recuperată prin amabilitatea cameramanului Vasile Rusu ne permite acum, după mai bine de 30 de ani, să vedem imagini de la sărbătoarea Unirii de la liceul „Ana Ipătescu” din Gherla.
Pe 30 noiembrie 1990, elevii liceului s-au adunat în curtea instituției de învățământ, unde a avut loc un program artistic de cântece și poezii. În imagini apar elevi și cadre didactice ale școlii din acele timpuri.