hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

politie ipj cluj

Cum a fost 2018 pentru Poliția Cluj și de ce au ajuns preoții în atenția polițiștilor

Polițiștii din Cluj au avut și în 2018 un an plin de provocări, cu atât mai mult cu cât în județ au loc și două festivaluri muzicale internaționale, care adună la un loc zeci de mii de participanți.

Rezultatele în cifre și date și evaluarea din anul încheiat au fost prezentate pe 4 februarie la Cluj, în prezența chestorului general de poliție Ioan Buda, inspectorul general al Poliției Române, a prefectului, primarului municipiului Cluj-Napoca, a procurorului general al Parchetului Curții de Apel Cluj, președintelui Consiliului Județean Cluj, președintelui Autorității Teritoriale de Ordine Publică, șefii instituțiilor de aplicare a legii, care au apreciat activitățile derulate de către polițiști pentru siguranța cetățeanului.

ipj cluj bilant

În același cadru, cei mai merituoși polițiști ai inspectoratului au fost premiați, fiindu-le recunoscute și apreciate rezultatele activităților derulate pe parcursul anului 2018.

O conferință de presă pe același subiect, al evaluării activității IPJ Cluj pe anul trecut, a avut loc miercuri, de la ora 11, la sediul instituției.

La eveniment au fost prezenți  comisarul șef Rus Mircea – șeful IPJ Cluj, comisar șef Gavriș Paul – șef Serviciul Rutier, comisar șef Rus Ciprian – șef al Politiei municipiului Cluj Napoca, comisar Bogdan Ioan – șef Serviciul Investigații Criminale, comisar Pop Gina – șef Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, purtătorii de cuvânt Carmen Pompaș și Traian Morar, reprezentanți ai mass-media din Cluj-Napoca, Dej și Gherla.

Potrivit raportului prezentat, activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în anul 2018 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor generale ale Poliţiei Române, respectiv:
– Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
– Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;
– Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
– Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a structurilor inspectoratului.

La nivelul I.P.J. Cluj, procentul de ocupare a funcțiilor este de 78,69%. În anul 2018, au fost încadraţi 29 poliţişti, dintre care 11 ofiţeri şi 18 agenţi.

În domeniul prevenirii criminalităţii, activitatea s-a axat pe implementarea programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale şi locale, iniţierea şi continuarea de proiecte şi campanii secvenţiale de prevenire a criminalităţii, realizarea de cercetări şi analize.

Au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul manifestărilor publice: Caravana Ziua Poliţiei Române, Orăşelul Copiilor, Zilele Clujului, Festivalul Untold, Festivalul Electric Castle, precum şi în cadrul a numeroase proiecte, precum De mic învăţ să mă feresc de rele, Şcoala siguranţei Tedi, Poliţia alături de noi, Săptămâna Prevenirii Criminalității, Protect your pocket, Şcoala fără bullying şi fără violenţă, Campania ”Nu mă las furat”, Campania ”Buy safe, pay safe”, Campania ”Atenție la neatenție” ș.a.

Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional, poliţiştii au întreprins numeroase activităţi de menţinere a ordinii publice: aproape 35,000 de intervenţii la evenimente, peste 17,000 de controale directe, peste 1,300 de acţiuni cu efective mărite, 66 de razii.

În anul 2018, numărul total de apeluri către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care au necesitat intervenţia efectivelor de poliţie a fost de aproape 28,000, în creștere cu aproape 2,800 de intervenții mai multe faţă de anul 2017.

În cursul anului trecut, poliţia a fost sesizată, prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare prevăzute de lege sau prin sesizare din oficiu, despre comiterea a aproape 17,000 de infracţiuni, înregistrându-se o scădere de 1,71% (-295) a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut (17.232).

Distribuţia infracţiunilor sesizate, pe categorii de infracțiuni, a înregistrat următoarea dinamică:
– 70,65% sunt infracţiuni judiciare
– 5,04% sunt infracţiuni economico-financiare
– 24,3% sunt infracţiuni de altă natură

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 50% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2018. În acest sens, comparativ cu anul trecut, a fost înregistrată o diminuare a acestora cu un procent de 6,21%.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În anul 2018, infracţiunile stradale sesizate au reprezentat 7,70% din totalul infracţiunilor sesizate, majoritatea dintre acestea referindu-se la fapte de furt.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 19.314 dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 466 de suspecţi (cu 44 mai mulți față de anul 2017).

În ceea ce privește criminalitatea economico-financiară, la structura de profil au fost sesizate 272 de infracţiuni; pe parcursul anului au fost cercetate în calitate de suspect 176 persoane. S-a dispus începerea urmăririi penale în 115 de cauze de evaziune fiscală, majoritatea vizând domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii şi transporturi.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, au fost desfășurate 552 de controale, din care 77 în fondul forestier, 60 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 404 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos şi 11 alte acţiuni. Au fost descoperite 347 infracţiuni la regimul silvic și au fost aplicate 334 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, modif., în valoare de 710.000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea cantităţii de 1.437 metri cubi material, lemnos în valoare de 410.360 lei, 1583 pomi de Craciun în valoare de 45.260 lei şi indisponibilizarea a 9 autovehicule.

Pe linie rutieră, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

Poliţiştii rutieri au desfăşurat 3.365 de acţiuni şi au constatat 1.548 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, cu 27 mai multe faţă de anul trecut. În urma acţiunilor s-a impus aplicarea a peste 48.970 de sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute în vederea suspendării sau anulării 6.574 de permise de conducere şi retrase 2.010 de certificate de înmatriculare.

În perioada analizată, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 394 de accidente grave de circulaţie, cu 29 mai puține față de anul trecut. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor.

Pentru anul 2019, activităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare. De asemenea, dintre obiectivele prevăzute pentru anul 2019 menționăm: dezvoltarea de programe, proiecte şi campanii destinate informării, prevenirii criminalităţii şi reducerii riscului de victimizare, creşterea nivelului de siguranţă rutieră, dezvoltarea şi implementarea unui management performant al resurselor umane, materiale şi financiare, promovarea rolului activ al comunităţii şi cetăţeanului în asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

Cum au ajuns preoții în atenția polițiștilor

Comisarul șef de poliție Mircea Rus, șeful IPJ Cluj, a adus în atenție cazurile de înșelăciuni prin metoda Accidentul, prin care persoane vârstnice sunt sunate de escroci și lăsate fără bani, după ce sunt anunțate că rudele lor au avut un accident și că au nevoie de avocat.

Deși în ultimii ani s-au făcut campanii serioase de informare a oamenilor asupra unor astfel de înșelătorii, mereu au apărut noi victime.

Responsabilii IPJ au explicat că aceste campanii nu au avut întotdeauna rezultatul scontat. „Vârstnicii, adică cei mai vizați, nu se uită la spoturile de la TV, nu citesc presa ori pliantele, iar online nu se informează nici atât. Au fost polițiștii de proximitate din ușa în ușă, dar degeaba. Când au primit telefon, s-au pierdut, pentru că șocul emoțional este foarte mare. Au fost cazuri când au vorbit cu rudele lor cu o jumătate de oră înainte de a fi sunați, știau că sunt acasă și sunt bine, dar când au primit apelul anonim, au crezut tot ce li s-a spus. În aceste condiții, ne-am gândit și am ajuns la concluzia că îi putem aborda cel mai bine pe cetățenii vârstnici la biserică. Din 2015 am început o altfel de campanie. Am fost la întâlnirile lunare ale preoților, le-am explicat situația, le-am făcut un comunicat scurt, care a fost citit în biserici, iar lumea l-a auzit”.

Șeful IPJ Cluj a mai precizat că în ultima vreme nu prea au mai fost cazuri noi de înșelătorii prin metoda Accidentul. „Cei care au comis faptele și care sunt aceiași, au fost identificați”.

sus(3)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns