taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
gradina sapa

Cum a aflat un om din Bonț ce s-a întâmplat în grădina lui, în urmă cu 70 de ani

Un om care îşi lucra grădina luni după-amiază, în localitatea Bonț din comuna Fizesu Gherlii, a zărit la un moment dat în pământ câteva bucăţi de metal. Când s-a uitat mai bine, si-a dat seama că este vorba despre cartuşe de război.

Omul a dat alarma la 112, iar la adresa indicată s-a deplasat un echipaj de pirotehnişti de la Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.

În urma săpăturilor făcute în grădina omului, s-au descoperit nu mai puțin de 148 de cartuşe de calibru 7.62 mm. Acestea erau îngropate în pământ, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi.

cartuse razboiCel mai probabil, acestea provin din al doilea război mondial, a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

foto: arhiva

In toamna anului 1944, în jurul orașului Gherla s-au dus lupte grele pentru alungarea trupelor hitleriste.

Ziarul „Scînteia” din 13 octombrie 1944 anunța că „unitățile române de vânători de munte și infanterie au ocupat prin luptă orașul Gherla și alte 30 de localități, între care Sântioana, Bonț, Hășdate, Iclod, Bonțida, Jucu de Jos, Livada, Borșa, Răscruci și Lunca de Jos”.

Cartușele găsite în grădina din Bonț dovedesc că în zonă s-au purtat confruntari în urmă cu 70 de ani, iar focurile de armă au răsunat zgomotos printre dealuri, în încleștările cu trupele inamice.

gherla 1944 razboi scanteia bont hasdate santioana iclod bontida jucu

Cartuşele descoperite au fost ridicate de pirotehniști în vederea distrugerii.

sus(21)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns