irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
alegeri locale gherla 2024 primar psd vasile bagacean
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon udmr rmdsz szamosujvar algeri locale 2024
dinamo bucuresti fotbal cil gherla 1972

Cum a ajuns Dinamo Bucureşti să joace fotbal la Gherla – FOTO

Pe 30 iulie 1972, intreaga suflare a orasului era adunata pe stadionul „23 August”. Se anunțase un meci pe care nu avea ocazia sa-l vada in fiecare zi. Oaspetii erau Dinamo Bucuresti, echipa din divizia A, care venise sa joace la Gherla drept rasplata pentru un jucator transferat de la C.I.L.

Pentru echipa locala C.I.L. (a Combinatului de Industrializare a Lemnului), inceputul anilor ’70 a reprezentat un varf in istoria fotbalul gherlean. Divizionară C, echipa Combinatului de Industrializare a Lemnului intalnea echipe de varf din Romania: Rapid Bucuresti, Jiul Petrosani (în Cupa României), iar acum era momentul pentru un duel, e drept, amical, cu Dinamo.

In intalnirile din campionat, din echipa de la Gherla fusese remarcat portarul Iosif Duha. Dinamo pusese ochii pe el, iar in urma tratativelor purtate, CIL a fost de acord sa renunte la jucator. Drept rasplata, Dinamo a promis un meci amical in orasul de pe Somes.

Inundatiile din 1970 afectasera grav stadionul din parc, care fusese inghitit complet de ape. Au fost nevoie de lucrari serioase de reabilitare, iar intalnirea cu Dinamo a fost prilejul perfect pentru reinaugurarea terenului, isi aminteste Augustin Sabo, fost antrenor al echipei CIL.

Pe 30 iulie era o zi calduroasa de duminica, iar tribunele stadionului din parcul mare devenisera neincapatoare, dupa ce vestea cea mare se raspandise cu viteza luminii: echipa pe care o vedeau doar la televizor vine la Gherla!

In deschiderea meciului s-a jucat un meci de fotbal feminin, intre echipa din Gherla si cea din Dej. Echipa din Gherla  a fost condusa de Iuliana Roman, cu arbitrii de tusa Rusu Ieronim si Ciont Dionisie, iar la centru Anna Pereki. Scor: 2-0 pentru fotbalistele gazde.

fotbal feminin gherla dej 1972

foto: de la stanga spre dreapta: Popescu (capitan echipa din Dej), I. Rusu, A. Pereki, D. Ciont (arbitri), Roman Iuliana (capitanul echipei din Gherla)

In cele din urma, de la ora 17, a inceput si marea intalnire, iar de la Dinamo au intrat pe teren nume celebre: Mircea Lucescu, Gabriel Sandu, Florea Dumitrache, Viorel Salceanu, Neagu.

dinamo bucuresti fotbal cil gherla 1972

Pentru CIL au jucat, printre altii, Rezmires, Muresan, Osztian Tiberiu, Petean (Ţâţă) Vasile, Szoboszlai, Gheorghe Marca, avandu-l ca antrenor pe N. Parvulet, isi aminteste la randul sau fostul jucator Augustin Muresan.

Cele cateva mii de microbisti de pe stadion au apaudat la toate fazele meciului, indiferent ca la balon se aflau jucatorii nostri sau ai lui Dinamo.

dinamo bucuresti fotbal cil gherla 1972

Meciul s-a incheiat cu victoria oaspetilor. A fost 5-2 (2-1) pentru Dinamo, care si-a onorat astfel promisiunea de a juca la Gherla. Au marcat Lucescu (3), Dumitriu II şi Sălceanu pentru Dinamo, respectiv, Engi şi Faur pentru CIL.

A urmat transferul pentru portarul Iosif Duha, care a fost inclus in nationala de tineret a echipei din Bucuresti in sezonul 1972-1973, dar a aparat si pentru echipa mare la cateva meciuri.

„Erau vremuri cand echipa de fotbal a orasului era foarte iubita. Galeria se bucura cand castigam, era suparata cand pierdeam, dar era tot timpul alaturi. Partidele de fotbal de altadata erau o adevarata sarbatoare in oras, iar pentru gherleni, participarea la fiecare meci era o mare bucurie”, mai poveste fostul jucator Augustin Muresan.

Evenimentul a fost consemnat și în ziarul Făclia care apărea la Cluj.

Cu prilejul inaugurării stadionului „23 August“ din Gherla, s-au desfășurat o seamă de manifestări sportive și culturale. Pe noul teren a avut loc meciul de fotbal dintre reprezentativele feminine ale orașelor Gherla și Dej, terminat cu scorul de 2-0 pentru gazde (au înscris Iuliana Roman și Iuliana Moldovan).

Evenimentul sportiv principal al zilei l-a constituit întîlnirea de fotbal dintre echipele C.I.L. Gherla (divizia C) și Dinamo București (divizia A).

Peste 4 000 de spectatori au urmărit cu viu interes această întîlnire, în care dinamoviștii bucureșteni au arătat o înaltă măiestrie, primind o replică demnă și viguroasă din partea echipei locale.

Meciul s-a terminat cu scorul de 5-2 pentru bucureșteni. Au înscris Lucescu (3), Dumitriu II și Sălceanu pentru Dinamo, Engi și Faur pentru C.I.L.

In cadrul acestei partide amicale, portarul Duha și-a luat rămas bun de la colegii lui din echipa C.I.L. și și-a făcut debutul în poarta echipei Dinamo, care l-a legitimat recent.

Iată formațiile: C.I.L.: Duha (Botiș), Mureșan, Rézműves, Butuza, Colceriu, Engi, Țâță, Căpîlnaș (Faur), Szoboszlay (Coroi), Ostian, Joldoș. DINAMO: Constantinescu (Duha), Cheran (Petre Nicolae), Dobrău, Sandu Gabriel, Deleanu, Sălceanu, Radu Nunweiler, Lucescu, Dumitriu II (Moldovan), Dumitrache, Dumitrescu (Doru Popescu). A arbitrat N. Moldovan din Gherla. După meci, în parcul orașului a avut loc o serbare câmpenească:

Dumitru VATĂU, Liviu SĂNDULESCU, ziarul Făclia, 1 august 1972

Cum se distra lumea altadata – spectacol de muzica, umor si fotbal pe stadion, in 1983 – FOTO

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns