mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret
culturism mark katona gherla szamosujvar

Culturism la Gherla – cum s-a transformat un adolescent după 6 ani de tras de fiare – VIDEO

Ridicarea de greutăți sau culturismul se practică din vremurile Egiptului antic și are mare priză până în zilele noastre. Un corp bine lucrat, cu mușchi definiți, poate fi în avatanjul celui sau celei care îl posedă, în viața de zi cu zi, ori la concursurile de gen, pentru cei mai hotărâți. Pe cei mai slabi îi ajută să pună masă, pe cei mai corpolenți să slăbească sau să transforme kilogramele în plus în mușchi. Și peste toate, însemnă sănătate.

culturism mark katona gherla

La Gherla, primii trăgători de fiare, cum se spune mai popular, au apărut pe la sfârșitul anilor ’70, după cum își amintește Peter, un amator în domeniu. La acea vreme, profesorul de educație fizică Dorin Horvat a deschis o sală cu gantere, haltere și banchete, la liceul Ana Ipătescu.

Interesul mare stârnit în rândul tinerilor, care nu prea aveau alte preocupări în acele timpuri, a dus la deschiderea unei noi săli la Clubul Tineretului, la începutul anilor ’80.

La acea vreme, erau la ordinea zilei spectacolele cu demonstrații de culturism la Casa de Cultură, de unde nu lipseau nici dansurile moderne. Erau evenimente cu sala plină, la care participau inclusiv tineri din Dej și chiar din Cluj.

Se pare că problemele cu chiria de la Clubul Tineretului au dus la mutarea sălii de forță la liceul Petru Maior, pe la mijlocul anilor ’90. Apoi s-au deschis mai multe săli particulare, care funcționează și azi: la fosta creșă de pe strada George Coșbuc, la liceul Ana Ipătescu, pe strada Mihai Eminescu, pe Clujului, pe Armenească. Toate au clienți, în majoritate tineri, dar și veterani care țin să-și păstreze condiția. Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos și au propriile lor săli de fitness.

Pe culmile succesului

La Clubul Tineretului s-a format o pepinieră de sportivi care au abordat cu multă seriozitate culturismul, dar aici au practicat și mulți amatori, ca hobby. Culturiștii din Gherla, legitimați acasă sau la alte cluburi din țară, au participat la competiții până la cel mai înalt nivel, cu rezultate de excepție. Între ei, Liviu Oros, Gavril Hodiș, Angelo Alexa, Florin Berbecar, Silviu Pop. Fetele nu s-au lăsat mai prejos, la culturism ori fitness, cu nume ca Alexandra Văidăhăzan sau Cristina Mărginean.

Noua generație de culturiști

Înmulțirea sălilor de forță din oraș este semnul clar că sportul are înca mulți adepți. Între ei este și Mark Katona, un tânăr de 17 ani din Gherla, care a reușit o transformare impresionantă în doar câțiva ani.

„Prima oară când am intrat într-o sală de forță a fost la vârsta de 9 ani. De mic am vrut să fiu la fel de musculos ca un verișor de-al meu. Cu timpul, am început să mă documentez și să mă antrenez tot mai serios”, spune el.

Mark se antrenează de cinci ori pe săptămănă la o sală din oraș și investește 70 de le pe lună, cât e abonamentul. „Nu folosesc niciun supliment”, precizează el.

culturism mark katona gherla

Adolescentul este elev în clasa a XI-a la Liceul Kemeny Zsigmond, iar fizicul lui e invidiat printre colegi. „Prietenii mă susțin, la fel și familia. Unii mă laudă, dar sunt și din cei cărora nu prea le place. Unii probabil din invidie, alții poate nu consideră atrăgător un corp musculos”.

După șase ani de exerciții, Mark este bucuros că și-a atins obiectivul, acela de a-și depăși verișorul, care l-a motivat atâția ani. Îl mobilizează dorința de a deveni mai bun și vrea să învețe cât mai multe despre nutriție și antrenament.

Are cunoscuți pe care i-a stimulat chiar el să se apuce de culturism, iar pe unii îi și antrenează. „Un prieten care acum a terminat liceul merge la armată și m-a rugat să îl ajut să slăbească un pic. Într-o lună și ceva a dat jos vreo 8 kilograme!”

culturism mark katona gherla

Secretul? Antrenament eficient și calcularea caloriilor din mâncare. „Depinde de fiecare, trebuie luat în calcul cât de activ ești, ce activități faci zilnic, cât e procentajul de grăsime. Dacă vrei să slăbești, trebuie să fii în deficit caloric, iar că să crești în masă musculară, trebuie să fi în surplus caloric”.

„În timpul liber îmi place să mă informez, să văd ce se mai întâmplă în lumea fitnessului, mă uit la filme, iar seara, în weekend de obicei, mai ies afară cu prietenii, mergem la un restaurant, povestim. La petreceri rar mă duc. Când vreau să mă motivez, ascult mixuri pentru sală. În video văd cum se antrenează și cum arată, mă motivează să mă ridic din pat și să mă duc și eu la sală!”

Ca planuri de viitor, Mark vrea să devină personal trainer calificat, lucru pentru care va trebui să urmeze niște cursuri de specialitate. Se gândește și la Academia de Poliție, dar până atunci mai e puțin. „Visul meu este să devin un fitness model cunoscut, să motivez cât mai multă lume”.

Cum s-a transformat Mark în 6 ani

Anii care au trecut de când a pășit prima dată într-o sală de forță și până la zi au produs o transformare radicală a adolescentului. Mark a păstrat imaginile dint toți acești ani și le-a montat într-un filmuleț, care merită văzut. Este și o provocare pentru alții, de a îi urma exemplul.

Instagram @markestheticz
Youtube: Mark Estheticz

video în continuare

sus(56)jos(8)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns