gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
salon frizerie gherla ure telefon
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita
somes gherla cruce

Cu Someșul nu-i de glumă – câte vieți a luat – cazuri dramatice din ultimii 150 de ani

De-a lungul timpului au circulat mereu legende despre râuri, ca fiind locuite de spirite sau divinități, care ar putea fi capricioase și ar putea cere sacrificii umane pentru a fi potolite. Multe povești din popor  vorbesc despre oameni înecați în râuri ca o ofrandă necesară pentru a păstra apele calme sau pentru a obține o favoare de la zeii râului.

Someșul este o binecuvântare de care mulți nu au parte. Este sursă inepuizabilă de apă pentru oameni, grădini, agricultură, fabrici și intreprinderi de tot felul. Dar a fost și locul în care și-au găsit mulți sfârșitul, de la copii mici și nevinovați femei și bărbați, chiar și vârstnici.

Numărul oamenilor care și-au pierdut viața în apele râului este de ordinul sutelor, potrivit datelor consemnate periodic, de-a lungul timpului. Poate chiar al miilor. Sunt și cazuri care s-au pierdut în negura timpului, iar mărturie mai stau uneori doar crucile ridicate în amintirea lor, pe mal.

Au fost și situații fericite, când cei luați de ape au fost salvați, în ultimul moment. Dar au fost și cazuri voite, în care unii au ales să își încheie socoteala cu viața, aruncându-se în valuri.

Despre dramele petrecute în apele Someșului Mic, la Gherla, Dej, Cluj, ori din satele aflate de-a lungul râului, ziarele au scris mereu.

Întâmplări la Someș

1869 Lângă Gherla, un bărbat a căzut victimă valurilor Someșului. Nefericitul pare să fi căzut în albia râului în stare inconștientă, probabil din cauza beției. Cadavrul lui a fost găsit după câteva zile (ziarul Magyar polgar, 26 februarie 1869)

1890 Ni se scrie din Gherla că râul Someș s-a revărsat, făcând mari pagube. Vreo 50 de case au fost deteriorate de ape și o moară a fost rău stricată. Într-una din casele inundate, în care se afla un copil, părinții lipsind de acasă, pruncul a fost luat de apă cu leagăn cu tot.  Nenorocitul s-a înecat. Așa inundație n-a fost în Gherla de când țin bătrânii minte. (Universul, 1 septembrie 1890)

1897 În Gherla, un soldat de la regimentul 9 de husari, staţionat acolo, a împuşcat din răzbunare pe un sublocotenent, care mereu îl persecuta. Soldatul l-a împuşcat pe sublocotenent lângă Someş, apoi l-a aruncat în valuri. Când să-l prindă o ceată de soldaţi, martori din depărtare ai scenei de omor, ucigaşul a întors arma asupra-şi, a descărcat-o şi a rămas mort pe loc. (Tribuna, 12 septembrie 1897)

1898 Sâmbăta trecută, o femeie cam de 50 de ani din Cluj s-a dus cu două găleți să aducă apă din Someş. La scurtă vreme vecinii observară că o găleată e pe mal, iar femeia şi ceealaltă găleată au dispărut. Au mers acasă s-o caute, şi neaflându-o nici acolo, au pornit cu bărbatul femeiei şi cu câţiva poliţişti la Someş. Au căutat zadarnic, căci în curând s-a făcut noapte. Duminică dimineaţa a sosit o telegramă care spunea, că s-a aflat din jos de Cluj, lângă un pod, un cadavru de femeie. S-a constatat că înecata era femeia dispărută sâmbătă din Cluj. (Foaia poporului, 30 octombrie 1898)

1901 O formație de husari făceau exerciții cu cai la Someș, la Gherla. Trei militari au fost luati de șuvoaie, cu tot cu cai, dar colegii au intervenit si i-au salvat pe toți trei (San Antonio freie prese, 17 septembrie 1901)

1902 În ziua de 23 septembrie s-a întâmplat o dramă sângerosă în comuna Hășdate de lângă Gherla. O femeie, care de patru ani de zile era smintită, fără să facă însă cuiva vreun rău, în numita zi a devenit furioasă şi luând un cuţit mare, a tăiat gâtul unui copil al său, care a şi murit. După acestă faptă sângeroasă, a ieşit afară pe stradă şi strigând din toate puterile, fugea spre Someş. Vecinii, bănuind ce are de gând să facă, s-au luat după ea și au prins-o tocmai în momentul când era să sară în râu. Ducându-o acasă, cu groază au văzut pe micul copil cu gâtul tăiat, zăcând în mijlocul odăii, într-o baltă de sânge. Jandarmii au transportat femeia la Gherla. (Gazeta Transilvaniei, 14 septembrie 1902)

1913 Un fecior de morar, Ioan Cristea din Dej, a observat un cadavru plutind în apropierea unei mori de pe Someș. Cristea s-a urcat într-o luntre și a scos cadavrul la țărm. Poliția a constatat că mortul este Iuliu Rebreanu, judecător comunal într-un sat din apropiere. Rebreanu, întorcându-se în 31 ianuarie seara de la Dej, a voit să treacă peste gheața Someșului, dar gheața s-a rupt și valurile apei l-au dus la o distanță cam de trei kilometri. (Telegraful Român, 21 martie 1913)

1920 În ziua de 21 mai s-a aranjat maialul şcolilor de stat, la băile Chirău (azi Băile Băița, n.r.). Serbarea a avut prevăzut un program frumos şi distractiv pentru public, care nu s-a putut executa din cauza unui incident tragic. Anume, elevul Bela Kekesi, părăsind locul de petrecere fără ştirea profesorilor şi voind să se scalde în Someşul apropiat, s-a înecat (Anuarul Liceului Petru Maior, 1921)

1922 Joi, 6 iulie, s-au înecat în Someș, I. Farcaș, cizmar din Gherla și Tar Ilona, pe când făceau baie. A doua zi, s-a întâmplat un alt accident care era să coste multe vieți. La un moment dat, podul care leagă băile plutitoare de pe Someș cu malul, fiind încărcat cu multă lume, s-a rupt și au căzut în apă destul de adâncă mai multe fete și femei. Sărindu-li-se imediat în ajutor, toate au fost salvate. (Universul, 15 iulie 1922)

Studentul în teologie Dumitru Rot din Gherla, vrând să se scalde în So­meş, s-a înecat. (Patria, 16 iulie 1922)

1923 Pe teritoriul co­munei Gherla a fost pescuit un cadavru în apele Someşului. S-a stabilit că este a femeii Amalia Sabo, soţia lui Andrei Polciac. Cadavrul, ne­prezentând urme de violenţe, parchetul a autori­zat înmormântarea. (Universul, 11 decembrie 1923)

1926 Cluj – Ieri s-a găsit în Someş cadavrul unei femei, care a fost adus de apă după potopul de luni. (Universul, 3 iulie 1926)

Cluj – Soldatul Gavrilă Katona s-a înecat ieri în Someş, în timpul când făcea baie (Universul, 11 iulie 1926)

1927 Din Gherla ni se comunică: săteanul Gheorghe Costan din comuna Rusul de Sus, judeţul Someş, în timp ce voia să taie un arbore crescut pe malul Someşului, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut la apă înecându-se. Cadavrul a fost pescuit la o mare distanţă de locul accidentului. Jandarmeria a deschis o anchetă (Dimineața, 13 mai 1927)

Zilele trecute a fost găsit la Apahida, în apa Someşului, cadavrul unui copilaş. Parchetul cercetează cu multă insistenţă, întrucât acesta este al treilea caz când se găsesc cadavre de copii în Someş. (Universul, 8 iunie 1927)

În după amiaza zilei de 30 Iulie, timpul fiind călduros, elevul Mihai Cherecheş din clasa I a a liceului „A. Mureşanu“ din Dej a mers să facă baie la ştrandul comunal de pe Someş. Către seară, deşi era obosit şi nu ştia să înoate bine, s-a dus la piciorul podului de peste Someş, unde apa e adâncă să facă nişte salturi. Făcând primul salt, a dispărut în valurile apei, fără ca să mai iasă la suprafaţă. Cadavrul nefericitului elev n-a fost găsit încă. (Universul, 8 august 1927)

1928 Ieri s-a sinucis sărind în Someș femeia Iudita Turssi din Dej, în etate de 60 ani. Câțiva trecători au încercat să o salveze, întinzându-i funii și prăjini. Într-un moment când toată lumea credea că va fi salvată, un sloi puternic de gheață a îngropat-o sub el și astfel s-a înecat. Cauza sinuciderii este mizeria. (Curentul, 25 martie 1928)

Din Dej se anunţă că lucrătorul loan Câmpian, de 24 de ani, scăldându-se în râul Someş şi neştiind să înoate, s-a înecat. (Lupta, 25 iulie 1928)

O încercare originală de sinucidere. În apropierea fabricii de piele Remar din Cluj a fost scos de apa Someşului Nicolae Fridman, în etate de 47 ani, de meserie birjar. Readus în simţiri, birjarul a declarat că a încercat să sinucidă din cauza mizeriei. A luat 35 prafuri de aspirină şi, în momentul când a simtit că încep să-şi facă efectul, s-a aruncat în Someş. (Universul, 28 iunie 1928)

1929 Se anunţă din Cluj că în noaptea de luni spre marţi, o groaznică furtună s-a abătut asupra judeţului Someş. Furtuna a fost însoţită de grindină de mărimea unei nuci, care a cauzat pagube imense. În special au avut de suferit comunele Lăpuş şi Livada, care au fost complet inundate. În comuna Livada, o familie compusă din tată, mamă şi un copil de 4 ani, a fost luată de puhoi şi înecată. De asemenea, au fost luaţi de curentul apei mai mulţi săteni din cele două comune, care au încercat să-şi salveze avutul. (Dreptatea – 14 iunie 1929, Lumina satelor – 23 iunie 1929)

1930 În apa Someşului s-a înecat tânărul învăţător Ioan Codea, directorul şcolii primare din Apahida, în etate numai de 24 de ani. El s-a dus cu mai mulți prieteni să se scalde în Someș, însă a fost luat la un moment dat de curentul apei și neștiind să înoate, a căzut pradă valurilor. (Dimineața, 3 iunie 1930)

Săteanul Ioan Rusu din Cuzdrioara a trimis, dis-de dimineaţă, pe cei doi copilaşi ai săi, Saxon de 12 şi Ioan de 9 ani, cu vitele în păşunea situată pe proprietatea sa lângă râul Someş. Ceva mai târziu, încălzindu-se vremea, copilul mai mic, loan, pe neobservate se furişă pe malul râului şi lepădându-şi hainele, intră în apă să facă baie. Cum băiatul nu cunoştea ,adâncimea apei, care în acel loc avea aproape doi metri şi nu știa înota, după câteva zvârcoliri disperate, în luptă cu moartea, se înecă. Sosind ora amiezii, băiatul mai mare, Saxon, îşi strigă frăţiorul ca să meargă acasă. Auzând însă că nu apare nici după repeţite invitaţii, în credinţa că el plecase înainte, porni cu vitele spre casă. Ajungând acasă imediat întrebă de părinţi dacă se întoarse sau nu fratele? Primind un răspuns negativ, Saxon propuse tatălui său să meargă să-l caute, poate a rămas să facă baie, zise el. După cercetări de aproape o jumătate de oră, în care timp dăduseră peste haine – la vreo 50 metri de locul unde intrase, aruncați pe mal, au găsit cadavrul neînsufleţit al copilului, care în vârstă aşa de fragedă avu parte de un sfârşit atât de tragic. (Patria, 26 septembrie 1930)

Inundaţiile au luat proporţii catastrofale în județul Someş. În apropierea oraşului Dej, Someşul, care s-a revărsat, a inundat o moară. Morarul, soţia şi trei copii ai lor, rămaşi înconjuraţi de ape, au fost luaţi de către un luntraş într-o barcă. Valurile au provocat însă răsturnarea bărcii şi morarul, soţia şi copiii lor, s-au inecat. Luntraşul Iosif Marcu a reuşit să se salveze, agăţându-se de un arbore. (Dimineața, 29 noiembrie 1930)

1931 Zilele trecute, o elevă de la Institutul de Corecție și Educație din Gherla, cu numele Aron Pepi, în vârstă de 16 ani, de loc din Bucovina, în timp ce făcea baie cu alte colege ale ei, a fost prinsă de o vâltoare și cum nu știa bine înota, a dispărut în apă. Corpul nenorocitei a fost aflat abia după o căutare de aproape o oră, neînsuflețit. Orice încercare de a se readuce la viață a rămas infructuoasă. Vina acestei nenorociri se pare că o poartă o îngrijitoare, care a dus elevele la baie fără orice aviz sau permis din partea Direcțiunii. De altfel, aceasta are la trecutul său încă câteva acte în contradicție cu regulamentul Institutului, pentru care a și fost concediată, însă Direcțiunea Generală, probabil la intervenția cuiva, a reintegrat-o, blamând astfel întreaga conducere a Institutului. (Patria, 12 iulie 1931)

Tânărul Macedon Catarig, din comuna Rebrişoara, fiind arestat, era transportat legat înspre postul de jandarmi din Nepos. La un moment de neatenţie a jandarmului, pe când trecea podul de peste Someş, arestatul s-a aruncat în râu. Înainte ca cineva să-i poată da ajutor, s-a înecat. (Curentul, 23 martie 1931)

O nenorocire s-a întâmplat în apropierea comunei Baţa. Fiind o căldură nesuferită, ţiganii Lăcătuş Pintea, de 24 ani, Lingurar Leontina de 17 ani, Lăcătuş Leontina de 17 ani şi Ciurar Anica de 15 ani, toți din Ciceu-Mihăeşti, s-au dus la Someş să se scalde în locul numit „Moara din Baţa”. Cum în acest punct apa era adâncă şi nici unul nu ştia să înoate, în chiar clipa când s-au aruncat în apă au şi căzut la fund, înecându-se toţi patru. Două zile mai târziu, cadavrele lor au fost găsite de săteni. (Universul, 28 iulie 1931)

Tânăra fată Elena Madam din Dej s-a sinucis, aruncându-se în apele râului Someș. Ea fusese logodită cu tânărul losif Nagy. Toate zilele trecute o încunoștiințase că are de gând să o părăsească. În disperarea ei, sărmana fată a alergat la Someș. Trupul ei fără viață a fost pescuit în apropierea comunei Câțcău, iar în hainele ei s-a găsit o scrisoare cu următorul text: „Iartă-mă, scumpa și iubita mea mamă, dar am fost foarte nefericită”. (Patria, 31 octombrie 1931)

1932 Azi dimineaţă la ora 4 s-a întâmplat lângă Gherla un grav accident de automobil. Comerciantul Mayer Bürger din Satu Mare a plecat cu automobilul său nr. 194, spre Cluj. În automobil se mai găseau un proprietar de autobuze, Bernath, tot din Satu Mare, şoferul Ion Miorlaş şi d-na Iulia Henţeş. Maşina era condusă de Bernath, cu toate că n-avea permis. Până la Gherla au făcut drumul în bune condiţii. Când au sosit la podul de la moara de lângă Gherla, Bernath, neavând experienţa necesară şi neştiind probabil că podul a fost rupt de ape, a condus automobilul tot în plină viteză, prăbuşindu-se în Someş. D-na Henţeş a scăpat cu viaţă. Ea a sfărâmat geamul cupeului şi ieşind la suprafaţă, s-a agăţat de o grindă ce plutea pe apă. Ceilalţi trei pasageri s-au înecat. La zgomotul pricinuit de căderea maşinii în apă au sărit câţiva grădinari din apropiere, care au salvat-o pe femeie şi au anunţat autorităţile. Au sosit la faţa locului şeful poliţiei din Gherla, d. Aurel Oniţiu, un medic legist şi reprezentantul parchetului. Mașina a fost scoasă din apă împreună cu cele trei cadavre. (Universul, 8 mai 1932)

În viaţa universitară din Capitala Ardealului drapelul negru îşi fâlfăe flamura. Unul dintre studenţii cei mai harnici ai facultăţii de medicină din Cluj, mergând să facă o baie în apa Someşului, s-a înecat. Cadavrul lui a putut fi pescuit abia după o oră de căutare. Iată cum s-a întâmplat nenorocirea. Dumitru Bordan, student în anul II al facultăţii de medicină, fiu al unei modeste familii din Bucovina, nu s-a putut împăca nici când cu ideea ca să rămână cu examenele în restanţă. În acest an, ca şi în anul trecut, studentul medicinist, împreună cu aţi doi colegi sârguincioşi ca şi el, au muncit zi şi nopte pentru a-şi putea trece examenele şi munca lor a fost încoronată de succes, dovadă, sunt indexele de studii. Azi înainte de amiază, Bordan îşi luase ultimul examen, astfel terminând cu bine anul şcolar trecând cu bine în anul al treilea. Seara cu primul tren, bietul student urma să plece acasă în Bucovina, pentru a-şi petrece vacanţă. Totul era pregătit în acest scop. Cum mai avea însă vreo şase sau şapte ore până la tren, împreună cu ceilalţi doi colegi ai săi au plecat să facă o bae în Someş. Ajunşi la gâtul Someşului, cei trei studenţi s-au dezbrăcat într-un loc potrivit şi apoi au intrat în apă. Dumitru Bordan, care nu ştia să înoate, făcea unele exerciţii în acest sens, fără a-şi da seama că apa îl dusese într-un punct cu totul periculos, mai ales pentru neînotători. La un moment dat, Bordan a căutat să se înapoieze la prietenii săi aflaţi încă pe mal când, văzându-se singur în mijlocul apei, s-a speriat şi a început să strige după ajutor. Mai mulţi înotători, alarmaţi de strigătele disperate ale studentului, au încercat să-i vină în ajutor. Distanţa era însă prea mare şi între timp, nenorocitul medicinist, pierzându-şi echilibrul, a fost luat de torent, trântit în vâltoarea cascadei şi astfel a dispărut aproape o oră. Publicul de pe mal, martor ocular al acestei scene înfiorătoare, deşi cuprins de panică, a încercat totuşi să vină în ajutorul nenorocitei victime. Timp de o oră, mai mulţi înotători au cercetat fundul apei, alţii cu cângile procedau la fel, dar toate aceste încercări s-au dovedit zadarnice. Someşul abia după vreo oră de căutări inutile, a scos singur la suprafaţă cadavrul. S-au încercat apoi toate procedeele cerute de împrejurări pentru ca studentul să fie readus în viaţă, dar şi aceste încercări au rămas fără rezultat. Autorităţile sesizate au dispus transportarea cadavrului la institutul medico-legal pentru a i se face autopsia. Vestea acestei groaznice nenorociri a impresionat profund toate cercurile locale. Înmormântarea studentului Dumitru Bordan de la facultatea de medicină va avea loc probabil vineri. (Dimineața, 8 iulie 1932)

1933 Copilul Carol Meşter, de 9 ani, din Jucul de Sus (Cluj), în timp ce făcea baie în Someş, neştiind să înoate, a fost luat de curentul apei, înecându-se (Universul, 4 august 1933)

1935 Ieri după-amiază, copilul Lazar Berg, de 8 ani, din Jucul de Jos (Cluj), jucându-se pe malul Someşului cu alţi copii, a făcut o mişcare greşită şi a căzut în apă, înecându-se. Cadavrul lui n-a fost încă pescuit. (ziarul Universul, 24 mai 1935)

1936 Copilul Gheorghe Pop, de 7 ani, fiul săteanului Ion Pop din Salatiu, s-a dus cu oile la păscut pe malul Someşului. Malul surpându-se, copilul a căzut în Someş şi s-a înecat sub privirile de groază a încă doi care se aflau în apropiere. Cadavrul n-a putut fi încă pescuit. (Universul, 18 aprilie 1936)

Soldatul Ion Coman, de 22 ani, de la compania 3 pionieri Cluj şi originar din județul Bistriţa, de câtva timp făcea serviciul de pază la podul de fier de peste râul Someş, din apropierea băilor „Băiţa”. Fiindu-i cald, soldatul a intrat în apă să facă o baie şi cum nu ştia să înoate, a fost luat de curentul apei, înecându-se. Un copil care se afla în apropiere a înştiinţat pe ceilalţi soldaţi, care au reuşit a pescui cadavrul la câteva sute de metri de locul unde s-a scăldat. Cercetările au fost făcute de d. locot. C. Solomon, aghiotantul Regimentului 2 Obuziere de munte. (Universul, 5 iunie 1936)

Copiii Nicolaie Ilieşiu şi Petru Buşiţia, amândoi din comuna Cuzdrioara, s-au dus să facă baie în Someş şi neştiind să înoate, au fost înghiţiţi de apele răului. Un alt înec s-a întâmplat în comuna Căpâlna. Soldatul loan Chifor, aflându-se acasă în concediu, a mers să se scalde în Someş. Cum soldatul nu prea era stăpân pe arta înotului, s-a înecat. Două zile mai târziu cadavrul lui Chifor a fost descoperit la o depărtare de câteva sute de metri. Băiatul Teofil Băieşu din Căpâlna s-a dus la râul Someş să facă o plimbare cu barca. După ce a vâslit câtva timp, a părăsit ramele. Barca a fost dusă de apă până la mijlocul râului, unde curentul era mai puternic. Barca s-a răsturnat și a prins sub ea pe nenorocitul băiat, care s-a înecat. (Dimineața, 10 iulie 1936)

Ieri după amiază s-a întâmplat lângă podul de cale ferată din Dej o tragică nenorocire care a provocat moartea a doi tineri. Tinerii Mandel Hirsch, Polover Ludovic, Will Hirsch, Eugen Merdler şi Constantin Haralambie s-au dus să facă baie mai sus de pod, la împreunarea celor două Someşuri, unde apa are o adâncime de 8-10 metri. Hirsch, găsind acolo o barcă, şi-a invitat prietenii să facă o plimbare. Acestei invitaţii au răspuns cu toţii, afară de Polover, o fire fricoasă, care a rămas la mal. După ce au plutit vreo jumătate de oră pe Someş în sus, s-au înapoiat la locul de unde au plecat, când Polover i-a rugat să-l ia şi pe el în barcă. Când s-a urcat şi el, barca îngustă şi prea încărcată s-a răsturnat. Merdler a înotat spre mal. Mandel s-a agăţat de barcă, iar ceilalţi au rămas în apă. Deodată, Haralambie, un bun înotător şi Hirsch, au observat că Polover nu se mai poate menţine la suprafaţa apei. Atunci s-au apropiat de el şi susțindu-l, au încercat să-l aducă la ţărm. Dar Pulover, cuprins de frică, s-a agăţat pe neaşteptate de gâtul lui Hash, impiedicându-l să înoate. In clipa următoare a vrut să-l înşface cu mâna stângă de păr pe Haralambie, ceea ce acesta nu-i îngădui, lovindu-l peste braţ. Hirsch revenindu-şi întrucâtva, a făcut încercări disperate spre a-şi scăpa grumazul din prinsoarea mâinii lui Pulover, dar nu a izbutit, aşa încât cei doi nefericiţi, cu toate sforţările lui Haralambie, care încerca să-i scape menţinându-i la suprafaţă, s-au lăsat la fund şi s-au înecat. Curajosul Haralambie, urmărind cu privirea pe Merdler, văzu că acesta e la sfârşitul puterilor. Înotă spre el şi cu mare greu îl scoase la mal. Această nenorocire a impresionat profund populaţia oraşului. (Dreptatea, 17 iulie 1936)

1938 Someşul a scos în dreptul cartierului Ţigăniei un cadavru bărbătesc. Făcându-se cercetările nece­sare, cadavrul s-a identificat în per­soana săteanului Gheorghe Petruţ, în vârstă de 44 ani, din comuna Câţcău (Someş), care a fost recunoscut de rude apropiate. (Curentul, 10 februarie 1938)

Tânărul Ionel Rusu din Gherla, în vârstă de 17 ani, scăldându-se în Someş­­ şi neştiind să înoate, a fost luat de curent şi dus la apă­ mare. Fiind observat de cei de pe mal în ultimul moment, când dis­­păruse sub apă, i-a sărit în ajutor publicistul Constantin Simiones­­cu, care băgându-se în apă, după sforţări enorme şi printr-o întâm­plare fericită, a putut da de îne­cat, aducându-l la mal. După a­­jutoarele date a revenit la viaţă. Cu lacrimi în ochi a mulţumit salvatorului care l-a scăpat de la o moarte sigură. D. Simionescu a fost felicitat de mulţimea de pe mal. ( Universul, 8 iulie 1938)

1947 La vârsta de 20 de ani, portarul echipei locale de fotbal Sparta, Muradin Eugen (Jenci), a mers după un meci câștigat la Someș și a făcut baie în apa rece, alături de alți coechipieri. S-a îmbolnăvit grav, iar după câteva zile a decedat. Bucuria victoriei obținute a fost umbrită de pierderea acestui bun și tânăr portar. (Augustin Sabo, în „Sportul gherlean din perspectiva unui împătimit”)

1970 La mijlocul lunii mai au loc inundațiile uriașe din România. În Cluj, Someșul a inundat valea și a înghițit localități din apropiere. La Gherla nu au fost victime umane, dar multe animale din curțile oamenilor au fost înecate. Zeci de familii și-au găsit casele inundate și au trebuit să se mute, unii pentru totdeauna.

1973 Dacă amintim în prezentele rânduri despre o tragică întâmplare petrecută în oraşul Gherla, o facem doar pentru a reîmprospăta în memoria părinţilor pericolele neprevăzute la care se pot expune, cu precădere în perioada de iarnă, copiii care se joacă nesupravegheaţi. Plecat la joacă cu săniuţa, băiatul Ion Buzaşi, de pe strada Dejului, a vrut să încerce şi o cursă pe gheaţa Someşului. Dar gheaţa nu era destul de groasă, n-a rezistat şi s-a spart, iar copilul a fost luat de apă, nemaiputând fi salvat. (România Liberă, 28 ianuarie 1973)

1987 În vara acelui an, localnicii din Bonțida au descoperit în apropiere de podul mare, agățat în vegetație, trupul unui bărbat gol. Era vorba despre un soldat, care a vrut să se răcorească în Someș, undeva mai în amonte.

1990 La sfârșit de an, în săptămâna Crăciunului, doi copii se aventurează pe Someșul înghețat, alunecă în apă și pier. Sanika, unul dintre ei, avea 10 ani.

1991 1 august, zi de joi caldă, în vacanța de vară. Un grup de copii și adolescenți fac baie în Someș, la podul de cale ferată. La un moment dat, un vârtej îi ia pe doi dintre ei. După vreo 20 de metri, unul dintre băieți reușește să se apropie de mal și să scape. Celălalt nu mai iese la suprafață. Viorel era elev la liceul „Petru Maior”, avea 17 ani și a fost găsit abia după patru zile, la Petrești, își amintesc cei care au trăit acele clipe de groază.

1995 2 iulie, Dej, ora 16. Tiplean Ioan, de 22 de ani, înghițit de Someș, în timp ce făcea baie. Căutat ore întregi de polițiști și militari, cadravrul nu a fost găsit. Cercetările au  continuat în zona industrială a municipiului Dej (Adevărul de Cluj, 4 iulie 1995)

Aflată în vacanță cu fratele, Chira Alexandra, de 8 ani, elevă la liceul Ana Ipătescu din Gherla, s-a dus la baie lângă podul de cale ferată. Fără să știe cât e de adânca apa, fata din clasa a II-a s-a înecat, fiind luată de valuri. A fost găsita după câteva zile, în vecinătatea municipiului Dej. (Adevărul de Cluj, 25 iulie 1995)

1996 Bărnuțiu Ioan, de 67 de ani, din Mintiu Gherlii, a dorit duminică să se scalde în Somes și s-a înecat (Adevărul de Cluj, 28 august 1996)

1998 În albia râului Someş, în apropiere de comuna Jucu, apele învolburate au scos la iveală un bărbat înecat. Se pare că este o moarte suspectă. Nu toate traumatismele au fost provocate înainte de a muri. Semnalmente: vârsta 25-35 ani, înălțime 1,62 m, greutate 65-70 kg, tenul alb, fața ovală, fruntea lată, nebărbierit de circa trei săptămâni. Îmbrăcămintea: pantalon raiat din catifea negru-bleumarin, pantofi de culoare maro, cu talpă groasă. Cine poate da relații este rugat să se adreseze celui mai apropiat post de poliție (Adevărul de Cluj, 18 noiembrie 1998)

2000 Tragedie petrecută la marginea oraşului Gherla. Un copil în vârstă de 11 ani s-a inecat în apele Someșului Mic. Poliția, pompierii si militarii unei unități din Dej au pornit în căutarea cadavrulul. Trupul neînsuflețit al minorului a fost găsit de un locatar al penitenciarului, care lucra în sectorul zootehnIc al închisorii (Adevărul de Cluj, 21 august 2000)

2001 Duminică, în jurul orei 17, Politia Gherla a fost sesizată de ajutorul ofițerului de serviciu de la Penitenciar că pe malul grădinii de zarzavat a inchisorii, la locul numit „Hidrofor”, se află agățat de o salcie un bărbat înecat, Cadavrul nu a fost identificat până în prezent. Medicii legiști au stabilit că omul, în vârstă de aproximativ 45 ani, 1,68 m, greutate aproximativ 50 kg, a murit înecat în urmă cu o săptămână. Mortul fără identitate se află la morga spitalului din Gherla, unde urmează să se efectueze necropsia (Adevărul de Cluj, 21 august 2001)

2003 Un tânăr 17 ani s-a înecat la Livada în cursul după-amiezii de luni. Pentru căutarea cadavrului baiatului au fost solicitați pompieri din cadrul grupului Avram Iancu din Cluj-Napoca și cei din Dej. Operatiunea a durat luni și marți, fără rezultat. Din primele cercetări, tânărul a dus la păscut caii familiei, pe malul râului. El a intrat în Someș pentru a se scălda, cu toate că părinții îi interzsierseră acest lucru, tânărul suferind de epilepsie (ziarul Adevărul de Cluj, 13 august 2003)

2011 Un bărbat în vârstă de aproximativ 55 de ani s-a înecat luni în apele Someșului, la Gherla. Cadavrul omului a fost zărit în albia Someșului Mic de un tânăr care se află în zonă. La fața locului au sosit echipaje de poliție și pompieri, care, cu o barcă pneumatică, au scos cadavrul din apă. Bărbatul înecat nu avea la el acte de identificare. Criminaliștii au stabilit că are o întălțime de 1.70-1.74 metri, numărul 42 la picior, barbă crescută, având pe el o doar pereche de pantaloni negri. Asupra bărbatului nu s-au descoperit urme de violență.
Pe podul de peste Someș a fost descoperită o pereche de pantofi negri și o cămașă neagră, aparțînând probabil decedatului. Poliția efectuează cercetări pentru identificarea bărbatului. (Gherla INFO, 5 septembrie 2011)

2012 Joi după-amiază a fost anunțată dispariția unui copil din Bonțida. Băiatul, în vârstă de 12 ani, a fost văzut ultima dată la Someș, unde se scălda împreună cu încă doi băieți. La fața locului a intervenit un echipaj de scafandri, care a început căutările în apele râului. Băieții au povestit că prietenul lor le-a spus la un moment dat că se îneaca. Unul dintre ei s-a apropiat de el, cu intenția de a-l împinge spre mal, dar băiatul s-a scufundat. „De atunci nu l-am mai văzut”. Mai mulţi localnici au ajutat la căutarea tânărului, însă fără succes. A doua zi, scafandrii au găsit trupul băiatului înecat, în zona indicată de prietenii cu care acesta mersese la scăldat. (Gherla INFO, 21-22 iunie 2012)

2014 Pe râul Someșul Mic, la Gherla, s-a rupt gheața cu un băiat în vârstă de 5 ani, care locuia pe strada Pescarilor. Băiatul se juca pe gheață împreună cu mai mulți copii, iar la un moment dat, gheața a cedat, iar copilul a căzut în apă. Pompierii au venit cu o barcă pneumatică si cu ajutorul unor topoare au spart gheața în porțiunea unde s-a produs evenimentul. Abia după patru săptămâni de căutări a fost găsit trupul copilului, la o distanță de aproximativ 1 km în aval, în apropiere de stația de epurare. (Gherla INFO, 13 ianuarie – 14 februarie 2013)

2017 Trupul neînsufleţit al unui bărbat a fost descoperit pe malul Someșului, la Livada. O localnică a povestit ca bărbatul ar fi plecat de acasa dimineaţa, iar rudele, observând că nu se mai întoarce, au început să-l caute, găsindu-l fără suflare la râu. Se presupune că decedatul de 83 de ani, ar fi căzut în apă și s-a înecat.  (Gherla INFO, 28 februarie 2017)

2021 O persoană a căzut în Someș, la Bonțida. Oamenii au anunțat că un bărbat de 76 de ani a căzut în râu. În momentul sosirii la fața locului, aparținătorii încercau să-l scoată din apă, fiind ajutați de pompieri. Manevrele de resuscitare au rămas fără rezultat. (Gherla INFO, 24 octombrie 2021)

Un adolescent de 15 ani a căzut în Someșul Mic la Gherla, după ce s-a înserat. A fost găsit de pompieri abia a doua zi, nu foarte departe de locul unde a dispărut. (Gherla INFO, 23-24 noiembrie 2021)

2024 Un bărbat de 68 de ani, aflat la pescuit pe malul Someșului Mic, la Gherla, a dispărut de pe malul apei.  A fost găsit după două zile de căutări, de un pompier, la 1,5 km distanță de locul unde a fost văzut ultima dată.

***

Apele râurilor pot fi extrem de periculoase. De aceea, câteva sfaturi pentru a vă menține în siguranță în preajma apelor sunt binevenite:

  • nu intrați niciodată în apă dacă nu știți să înotați bine
  • respectați avertizarile și semnele de interdicție
  • nu vă aventurați în zone cu curenți puternici sau ape adânci
  • purtați echipament de protecție adecvat, cum ar fi o vestă de salvare
  • nu vă supraestimați forțele și nu vă expuneți la riscuri inutile
tractari auto gherla dje cluj telefon productie video gherla relcama marketing publicitate adhub

Lasă un răspuns