taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
sala gherla dej biciclist

Cu sălile de fitness închise la Dej, face 15 km în fiecare zi până la Gherla: „E lovitură pentru sănătate!”

Unele dintre restricțiile luate de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus au efecte dintre cele mai neașteptate. Măsurile ar trebui să protejeze sănătatea, însă o afectează direct. Este vorba despre închiderea sălilor de sport/fitness, în zonele unde s-a depășit rata de 4 cazuri la mia de locuitori. 

Sorin Borodi, un profesor de matematică din Dej, în vârstă de 55 de ani, merge la sală de mai bine de un an de zile. A avut probleme serioase de sănătate – obezitate, tensiune arterială, rezultate extrem de proaste la analizele medicale, colesterol, trigliceride. „Valori de speriat, mi s-a spus că sufăr de obezitate morbidă!”, a povestit el.

Așa că a luat rapid măsuri. Cu ajutorul unui nutriționist și-a schimbat radical alimentația și a început să frecventeze cu religiozitate sala de sport.

Rezultatele nu au întârziat să apară, iar după un an de zile, profesorul se poate lăuda că a dat jos 50 de kilograme. „Cine a încercat să slăbească mult doar prin alimentație, nu prea a reușit, nu e bine să-ți înfometezi organismul. Poți să dai jos 5-10 kilograme, dar restul dispar doar prin mișcare fizică. Când m-am dus după analize, după un an, asistenta medicală a rămas uimită, mi-a spus că am rezultate de nou-născut!”

foto: înainte / după

borodi slabit

Se închid sălile

Anunțul cu închiderea sălilor a venit ca un trăznet pentru profesor. „La Dej s-au închis toate sălile de sport. O problemă gravă, pentru cei ca mine. Mișcarea nu se poate face oriunde, sunt persoane supraponderale, care nu pot să alerge, unii au probleme cu articulațiile, iar sala e singura care îi poate ajuta. Mulți au prescriere de la medicul de familie pentru așa ceva. Pe lângă asta, nu este bună întreruperea, ieșirea din ritm, trebuie făcut sport constant. Pentru mulți dintre cei care frecventau la Dej sala de fitness, închiderea a fost o lovitură grea. Eu n-am stat mult pe gânduri și am început să mă duc la Gherla, unde încă e deschis”.

Cei 15 kilometri până la Gherla, parcurși zilnic cu bicicleta, sunt cea mai bună încălzire, spune profesorul. „Mi-am făcut deocamdată un abonament pe două săptămâni, pentru că nu știu cât mai țin restricțiile. Am mai discutat cu unii din Dej, nu știau că la Gherla sălile sunt deschise, poate mi-au urmat și alții exemplul”.

Deplasarea la Gherla este doar o soluție de moment. „Nu știu cât va mai dura situația aceasta, așa că am început să-mi comand de pe internet greutăți, o bancă reglabilă, în caz extrem voi fi nevoit să fac sport acasă, chiar și în condiții improprii. Am cheltuieli suplimentare, dar contează mai puțin. Fără să fac sport nu aș fi reușit să-mi recapăt sănătatea, iar aceasta trebuie păstrată cu orice preț”.

Gherla este deocamdată o alternativă pentru cei care vor să facă mișcare, însă și aici, luni s-a atins pragul de 4 cazuri pozitive la 1000 de locuitori, iar dacă rata se menține peste acest nivel, ar putea urma închiderea sălilor.

Măsura interzicerii activității în sălile de fitness a fost luată de guvernanți și ca urmare a apariției unor focare de infecție cu Covid în astfel de locații.

Ca evoluție recentă, este de apreciat reacția unor proprietari de săli de a instala aparate în aer liber, acolo unde au avut spațiu, pentru a fi de ajutor celor care au nevoie neapărată de mișcare.

vezi pe același subiect

Povestea slăbitului

sus(27)jos(2)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?