taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla spalatorie auto gherla casa antik
escape restaurant gherla locuri de munca angajare bucatar dej cluj
mihai mester

Cu Mihai Meșter despre viziunea Pro România pentru comuna Mintiu Gherlii

Mihai Meșter, lider al organizației PRO România din Mintiu Gherlii, a făcut o radiografie pătrunzătoare a comunei, împărtășind câte ceva din viziunea sa legată de dezvoltarea comunității: ˝Vreau să creăm aici o masă critică, un nucleu de la care să pornească schimbarea. În politică, și implicit în administrație, nu mai este loc de improvizații, de oameni nepregătiți si neconsacrați profesional˝.

Domnule Mihai Meșter, spuneți-ne pentru început câte ceva despre dumneavoastră, cum a fost drumul de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj către Mintiu?

În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru că ați deschis acest dialog prin care putem spune lucrurilor pe nume vis-a-vis de ce se întâmplă în comuna noastră. Eu sunt de profesie arheolog. Timp de peste 20 de ani am făcut parte din echipa de conducere a unor muzee de istorie: am fost patru ani director adjunct al Muzeului National de Istoria a Transilvaniei din Cluj, apoi timp de 17 ani am condus Muzeul de Istorie din Gherla. Atunci când m-am pensionat, m-am așezat acolo unde mi-am dorit o viață-ntreagă: acasă la Mintiu Gherlii! Un filozof grec spunea „dacă nu putem alege unde ne naștem, putem alege unde să murim” – și eu am ales! Așa că acum locuiesc permanent aici, de câțiva ani buni. Sunt o persoană onestă, perseverentă și extrem de atentă la ceea ce se întâmplă în jurul meu. Știu că atunci când nu mai reușești să vezi lumea printr-o lentilă obiectivă, îți pierzi capacitatea de a învăța din greșeli și compromiți viitorul, pentru că întotdeauna, într-un fel sau altul, istoria se repetă, dar depinde de anvergură!

Și cum v-ați apropiat de politică? Acum sunteți președinte al organizației locale a partidului PRO România.

Din istorie am învățat că nu poți aștepta ca lucrurile să se întâmple de la sine, stând pe margini. Gândiți-vă cum ar fi fost lumea dacă Socrate nu ar fi ieșit în agora grecească să vorbească despre democrație, sau Aristotel despre retorică! Dacă reușești să îți formezi o imagine de ansamblu și să ai o viziune coerentă referitor la modul în care comunitatea poate să atingă o treaptă superioară a evoluției, e păcat de la Dumnezeu să nu deschizi această cale și altora, să stai indiferent și să asiști la decădere. Eu asta îmi doresc, să creăm aici o masă critică, un nucleu de la care să pornească schimbarea. În politică, și implicit în administrație, nu mai este loc de improvizații, de oameni nepregătiți si neconsacrați profesional, fără un CV care să-i recomande, pentru că efectul unor alegeri eronate este tocmai ce se întâmplă de 20 de ani în comuna noastră (știți vorba aceea: „voința poporului este expresia democrației; asta nu înseamnă că poporul are întotdeauna dreptate”); a venit vremea unei schimbări la vârful autorității publice locale cu oameni pregătiți, buni gospodari – repere ale comunității – și mai ales oameni de bună-credință!
S-au făcut unele lucruri pe aici, însă fie prea puține, fie mai târziu decât erau așteptările, însă oricum nesemnificative față de alte comune din Câmpia Transilvaniei. Vedeți, totul depinde de viteza de gândire, de capacitatea de a vedea lucrurile în perspectivă, de stabilirea corectă a priorităților, ori pentru a avea aceste calități trebuie să ai idei, iar ideile vin fie prin școală, fie dintr-o largă experiență de viață (daca le ai pe amândouă, este ideal).
Am ales să mă implic alături de PRO România pentru că sunt un om de stânga, cred în social-liberalism, și sunt convins că inovația este cheia spre prosperitatea comunităților.
Nu vă ascund faptul că am făcut parte și din PSD câțiva ani, repet – sunt un om de stânga care își dorește să se implice în comunitatea lui, dar PSD s-a îndepărtat mult de social-democrație. Nu m-am mai regăsit în valorile promovate de către cei de la vârf, am simțit o dezamăgire pe toata linia în ceea ce privește Filiala PSD Gherla, și atunci am făcut un pas în lateral. Nu am avut niciodată funcții de conducere în partid, am fost simplu militant al valorilor social-democrate.

Ați spus că sunteți arheolog de profesie. În săpăturile privind starea comunei Mintiu Gherlii, ce ați găsit?

Vedeți dumneavoastră, meseria pe care ți-ai ales-o în tinerețe îți formează niște deprinderi cu care rămâi pentru tot restul vieții. Eu am fost întotdeauna fascinat de modul de organizare a așezărilor din antichitate, și cred că avem de învățat foarte multe de acolo. Haideți să le luăm sistematic: în primul rând, exista o logică foarte clară a străzilor și a clădirilor, cu o tramă stradală uimitoare; la fel trebuie să avem grijă și noi la modul în care se dau autorizațiile de construcție: este tentant să nu vrei să superi pe cineva și să lași pe fiecare să își construiască ce vrea, dar nu poți avea fermă în mijlocul satului, spre exemplu.
Apoi, sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră a auzit despre drumurile romanilor; păi sunt unele făcute din piatră, cu fundație, așa cum scrie la carte, care rezistă și acum! Așa îmi doresc și eu să avem străzi în comună. Îmi plac gropile, dar nu în asfalt! Este absolut necesară asfaltarea drumurilor comunale în Nima, Bunești, Salatiu și Petrești, respectiv consolidarea – NU ASFALTAREA – drumurilor de hotar. Oamenii din comuna aceasta sunt harnici, au gospodării foarte frumoase; dacă te uiți în curtea fiecăruia, suntem în 2020, dar dacă ieși pe domeniul public ai impresia că te-ai întors în Evul mediu.
Așezările vechi aveau o viață socială activă în partea centrală. Mai târziu, în epoca medievala târzie, apar piațetele acelea pe care le admirăm de exemplu în Italia de Nord. E drept, atunci erau folosite mai ales la execuții publice, dar acolo se făceau și anunțurile importante.
Ei bine, la noi centrul comunei arată jalnic, ca să nu mai vorbim de centrul celorlalte sate aparținătoare. Nu trebuie bani mulți, ci doar interes, și cum spuneam – puțină gândire strategică. Peste tot se pot găsi câțiva zeci de metri pătrați care să fie amenajați cu gust arhitectural, cu bănci eventual, și acolo să se strângă lumea la povești sau la dezbateri, să discute despre viitorul lor și al comunei, să stea duminica după ce ies de la biserică sau seara, după ce isprăvesc cu treburile gospodăriei. Ori să se adune la inițiativa autorităților și să fie întrebați ce cred despre anumite proiecte – este mult mai în regulă să faci ceva cu adevărat folositor pentru majoritatea comunității decât să stai să îți imaginezi din birou cam cum și ce ar trebui.
Apoi, clădirile publice vechi ar trebui reabilitate, inclusiv lăcașurile de cult. Uitați-vă și la clădirea Primăriei: inclusiv la ora actuală are toaleta în curte; dacă vrei să parchezi mașina când te duci cu treabă pe acolo și ai nenorocul să plouă, cari pe pantofi noroiul din zonă, pentru că poți parca pe un loc viran din apropiere, dar nu e deloc amenajat. Asta iarăși se poate face – o parcare măcar pietruită în imediata vecinătate a primăriei.
Revenind însă la analogia cu modul de organizare a vieții în așezările vechi – ei au înțeles destul de devreme că alianțele și cooperarea aduc beneficii mult mai mari decât ființarea individuală (să ne amintim de ligile pentru comerț maritim, de pildă). Noi se pare că nu am ajuns la această concluzie nici măcar acum. Să vă spun mai concret la ce mă refer: șapte comune din județul Cluj, inclusiv Mintiu Gherlii, au înființat Asociația Intercomunitară Câmpia Transilvaniei. Ulterior, unele comune au știut cum să beneficieze în urma acestei alianțe – accesând fonduri europene, modernizându-și localitățile; alte comune au făcut doar figurație, cum suntem și noi, care ne-am bazat doar pe fonduri guvernamentale. S-au putut accesa fonduri europene pentru o grămadă de proiecte de infrastructură (asfaltări, reabilitări sau construcții de cămine culturale, școli, stadioane), achiziții de utilaje și așa mai departe. Noi însă am rămas în urmă (de fapt suntem la zero) la acest capitol. Păi gândiți-vă de exemplu ce ar însemna să avem utilajele noastre pentru lucrările edilitare curente, ca să nu mai plătim alte firme sau să le închiriem: un buldo-excavator și o mașină de deszăpezit sunt ca aerul într-o comună.

Vă întrerup puțin aici. Am înțeles că exemplele din istorie ne ajută mult la crearea unui plan viabil de dezvoltare a comunității; dar la ce ne ajută PRO România?

Lucrurile sunt simple în această privință. Atunci când cineva a venit cu o problemă către autorități, am fost obișnuiți cu atitudini de genul tragi cu ochiul către om, îl bați pe umăr, zici în vârful buzelor ˝las´ că facem˝ și-ți vezi în continuare de treaba ta, că rezolvam noi cumva (asta parcă se numește complicitate și creează avantaje individuale, ori rolul autorităților locale este de a rezolva problemele întregii comunități). Eu nu fac politică așa, nu am făcut niciodată și nu am de gând să-mi schimb atitudinea. Asta e diferența la PRO România, cel puțin până acum, în acest partid sunt oameni de încredere, responsabili, care pun osul la greu și care nu se dau în lături de la muncă. Și mai este ceva esențial. PRO Romania înseamnă PENTRU ROMANIA, atât pe plan intern, cât și pe plan extern; redarea demnității de roman, negocieri cu Europa „în picioare, nu în genunchi”, de pe poziții de egalitate reală.
Să redăm împreună României, mândria de odinioară.

Da, foarte frumos ați spus, pentru binele comunităților noastre sperăm să se și materializeze acest gând! Vă mulțumim pentru amabilitatea de a dialoga cu cititorii noștri.

Vă mulțumesc și eu pentru oportunitate. Sper să mai avem și alte ocazii să discutăm despre proiectarea viitorului comunei noastre! Invit de asemenea locuitorii comunei Mintiu Gherlii să mă contacteze (le mulțumesc celor care au făcut-o deja) și să stabilim împreună un plan de dezvoltare, în funcție de prioritățile pe care le resimt ei.

sus(19)jos(26)

2 comentarii

  1. Nu ar strica o schimbare la conducerea comunei dvs. si dumneavoastra poate ati fi un bun primar si stiu si faptul ca fara sustinerea unui partid nu prea sunt sanse de castig, dar dupa parerea mea ati gresit partidul.
    Sa-l luam numai pe presedinte si este suficient, un om care se schimba dupa cum e interesul personal face aliante cu oricine doar sa se vada inapoi la putere sa muste si el o bucata de ciolan. Daca credeti ca asta e politica si asa se face, atunci si daca ajungeti primar o sa faceti la fel ca ceilalti dinaintea dumneavoastra.
    Va urez totusi succes si sa nu uitati ce promiteti daca ajungeti acolo!

    sus(15)sus(5)
  2. E bine că la alegerile locale se votează omul, nu partidul. Toată lumea știe că Pro România este bastardul PSD-ului. Copilul nelegitim al unei prostituate politice. :D

    sus(10)sus(3)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?