Societățile de asigurare au libertate și mai mare la stabilirea tarifelor RCA. În calculul prețurilor sunt incluse și alte criterii, în afară de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, potrivit studiifinanciare.ro.
În condițiile liberalizării regulilor, s-a ajuns la situația în care mulți șoferi plătesc mai puțin pentru prima RCA, dacă conduc în localități cu risc scăzut de accidente grave (de regulă, sate și orașe mici).
O analiză realizată de www.studiifinanciare.ro pe baza unor comparații concrete de preț arată că tarifele RCA în zonele cu accidente multe și grave pot fi chiar duble față de zonele cu accidente puține și ușoare.
De exemplu, dacă un șofer de 49 de ani care conduce o mașină cu cilindree de 1,4 l în Gherla plătește 800 de lei pentru o poliță RCA, un șofer cu aceleași referințe, dar care conduce în Cluj-Napoca, trebuie să achite în jur de 1.300 de lei. Rezultă o diferență importantă, de 500 de lei. Tarifele de mai sus vin din oferte reale, nu din estimări, precizează sursa citată.
Altă comparație: un șofer cu vârsta de 30-35 ani care conduce în Odorheiu Secuiesc va plăti aproape jumătate față de un șofer cu aceeași vârstă din Constanța, în condițiile în care ambii ar conduce un autovehicul cu capacitatea cilindrică de 1,8-2 litri. Șoferul din Constanța ar avea de plătit peste 3.000 de lei pe polița de asigurare, în timp ce șoferul din Odorheiu Secuiesc ar plăti în jur de 1450 de lei.
După liberalizarea totală, asigurătorii au posibilitatea de a utiliza și alte criterii de stabilire a tarifelor. Unii, de exemplu, penalizează șoferii care au avut o daună în ultimii ani și oferă reduceri celor cu care nu au înregistrat daune, suplimentar față de sistemul bonus/malus. Alții au decis să bonuseze șoferii care aduc de la poliție un certificat prin care să arate că nu au amenzi. Cei mai mulți, însă, au introdus criteriul zonal în calculul tarifului.