angajare bucatar gherla dej cluj locuri de munca

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo vintahe pub vanzare gherla dej cluj cafenea afacere salon masaj gherla vitality

cantina gherla ajutor social varstnici pensionari cluj

Cu bucătăresele și oamenii despre mâncare la cantina de ajutor social Gherla – ce schimbări se anunță – VIDEO

I se spunea pe vremuri, uneori pe nedrept „cantina săracilor”, pentru că aici primeau o masă caldă oameni fără posibilități. Dar tot aici veneau și încă mai vin cei care au rămas singuri, mai ales vârstnici.

În fiecare zi la amiază, la porțile cantinei de ajutor social din Gherla de pe strada Armenească încep să apară clienții, fiecare cu sufertașul pregătit pentru o mâncare caldă. La unii, bucătăriile de acasă au rămas goale, fără o mâna pricepută, iar cantina orașului le este salvarea, pentru un preț convenabil. Ații, fără posibilități, beneficiza de masă gratuită.

Meniul zilnic cuprinde mâncare pentru două mese, prânzul și cina. În meniul unei zile obișnuite își face loc o ciorbă, felul II și un desert, iar într-o săptămâna, meniul arată cam așa:

  • luni – ciorbă de fasole boabe, aripioare de pui cu cus cus, tăiței cu lapte, napolitane, banane
  • marți – ciorbă de porc ardelenească, papricaș de porc cu cartofi, cacao cu lapte, corn cuib de viespe, fruct
  • miercuri – ciorbă de cartofi, spanac scăzut cu ouă, macaroane cu pesmet
  • joi – supă cu spate de pui cu tăiței, ardei umpluți cu sos de roșîi, sana, turtă dulce
  • vineri – ciorbă de porc a la grec, varză călită cu kaizer, cacao cu lapte, croissant cu ciocolată
  • sâmbătă – ciorbă de porc a la grec, friptură de porc cu cartofi, salam ardelenesc
  • duminică – brânză topită, pateu, conservă de pește, salam cu șuncă țărănesc

De prepararea mesei se ocupă patru bucătărese. Acestea încep lucrul dimineața la ora 7 și termină treaba după ora 15.

Cantina este deschisă de luni până vineri, între orele 7-15, iar masa se servește între orele 12-14, în sufertașe. Vinerea se asigura hrană și pentru weekend. Iar cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun, oamenii primesc cozonaci, dulciuri, produse tradiționale.

„Am 22 de când sunt aici”, spune Cristina Horopan, cea mai veche bucătăreasă. O urmează Silvia Chindriș, cu o vechime la cantină de 16 ani. „E o muncă plăcută”, spune ea. „Acum se lucrează mai mult, pentru că e perioada de pus pe iarnă”. „Cred că oamenii sunt mulțumiți de mâncare”, spune la rândul ei Ana Onofrei. „Sunt unii care vin apoi și ne mulțumesc”, mai adaugă ea.

Între cei care vin zilnic să își ia porția de mâncare este și Ioan Rusu, fost profesor la țară, acum în vârstă de 86 de ani. „Mâncarea e foarte bună, e făcută special pentru noi, care suntem mai în vârstă, nu grasă, nu sărată. Ca la mama acasă. Eu vin aici de 10 ani. Am rămas singur și n-am pe nimeni care să-mi facă mâncare”, spune pensionarul.

Cantina, de la începuturi până azi

Până la mijlocul anilor ’80, persoanele fără posibilități puteau lua masa la Căminul de Vârstnici din oraș. În locul unde funcționează azi cantina, funcționa înainte Clubul Pensionarilor.

După 1990, la Gherla au sosit o multțime de ajutoare din străinătate. Între ele, cele de la Crucea Roșie din Forchheim, din Germania, care a adus toate cele necesare pentru cantina de ajutor social din Gherla.

„Începând din toamna anului 1990, un colectiv al Crucii Roșîi din Forchheim – Germania, condus de inimosul Kading Gerhardt, a fost în repetate rânduri în orașul Gherla (…) Ca urmare a discuțiilor purtate de către șeful acestei organizații de binefacere cu persoanele asistate de la Căminul de Pensionari din Gherla, s-a demarat amenajarea și dotarea unei cantine de ajutor social pentru persoanele nevoiașe. El se obligă să aducă toate cele necesare bucătăriei, mese și scaune pentru sala de mese, grup sanitar, inclusiv aparatură frigorifică. În toamna acestui an, cantina va fi definitivată și se va da în folosință. La acest obiectiv s-a primit un ajutor și din partea Consiliului Județean”, spunea în iunie 1993 primarul de la acea vreme, Gheorghe Fodor.

Câteva luni mai târziu, ziarul „Adevărul în libertate” de la Cluj aducea vești bune. „În perioada 27 octombrie – 4 noiembrie 1993 s-a aflat în orașul Gherla o delegație din Germania, formată din reprezentanți ai Crucii Roșîi din localitățile Forchheim, Coburg și Bayerrenth, care au avut o misiune de o amploare mai mare: realizarea și darea în folosință a cantinei de ajutor social, la care au amenajat și executat lucrări în valoare de peste 250.000 de mărci, acestea constând din instalații frigorifice, grup sanitar, sobă, veselă, mese, scaune, perdele, draperii, alături de lucrări de reparații, zugrăvit, schimbat dușumele etc.”

Cantina aparține de primăria Gherla și a fost condusă la început de Simion Coroian. Din 2002 a preluat conducerea actualul primar, Ioan Neselean, iar din 2007 directorul cantinei este Mirela Vințe.

Unitatea are o capacitate de 140 persoane, iar în prezent sunt „abonați” la masa zilnică 90 de oameni. În jur de 25 sunt pensionari cu venituri, care plătesc pentru masă 30% din pensie, dar nu mai mult de 12 lei/zi. Restul sunt asistați social, care primesc hrană gratuită. Iar pentru 3 persoane care nu se pot deplasa, hrana se distribuie la domiciliu.

Directorul cantinei, Mirela Vințe, a precizat că hrana se pregătește cu alimente proaspete, achiziționate de la furnziori locali. „Până acum nu am avut reclamațîi”, spune ea. „Asta a rezultat și din chestionarele de satisfacție pe care le-au completat oamenii. Noi încercăm să ii mulțumim pe toți și să ținem cont de sugestiile lor”.

La cantină lucrează în prezent 9 angajați. Sunt 4 bucătărese, un îngrijitor, un șofer, un contabil șef, un referent resurse umane și un director.

video în continuare

Cantina, încotro

Conform raportului pe anul 2017, cheltuielile de personal la cantină au fost de aprape 415.000 lei, în timp ce pentru achiziții s-au făcut cheltuieli de aproximativ 498.000 de lei. În același an, din contribuțiile beneficiarilor de hrană s-au încasat în jur de 67.000 de lei.

Raportul a fost prezentat de directoarea cantinei în consiliul local, la începutul anului, iar la discuțiile care au urmat, s-a propus inegrarea cantinei în SPAS – Serviciul Public de Asistența Socială. Aceasta ar putea însemna reducerea personalului.

Din discuțiile de la ședința respectivă

Dl. Consilier Sabo Marius: Câți angajați are cantina de Ajutor Social?
Dna Mirela Vințe: 9 angajați.
Dl. Consilier Sabo Marius: Care este fondul de salarii pentru cei 9 angajați?
Dna Mirela Vințe: 440.000
Dl. Consilier Sabo Marius: Cât va costă porțiile de mâncare?
Dna Mirela Vințe: 365 x 100 x 13
Dl. Măhălean Lică: 438.000 lei
Dl. Consilier Sabo Marius: Deci primiți de la municipiul Gherla aproximativ 9 miliarde, din care jumătate se duc pe mâncare.
Dl. Farcaș Nicușor: Sunt 480.000 alocați pentru cheltuieli de personal și 400.000 pentru cheltuieli materiale. Cu rezerva că cheltuielile materiale nu sunt pentru tot anul, probabil vor fi suplimentate fondurile.
Dl. Consilier Sabo Marius: Eu vin în fața consiliului local și în fața executivului cu următoarea propunere, având în vedere și lipsa de lichidități din 2019 și faptul că nu avem prea mulți bani la investițîi din 2018 din colectări. Să faceți integrarea Cantinei de Ajutor Social în cadrul SPAS. O să se piardă trei, patru locuri de muncă, nu are importanță, o să se câștige altceva.
Dl. Primar : Asta o să se facă.
Dl. Secretar : Legat de ceea ce ați afirmat, urmează un regulament de organizare a SPAS, în care o să aibă ca și compartiment Cantina de Ajutor Social. E propunerea executivului, care o să fie supusă atenției consiliului local după ce trece termenul de afișare și de dezbatere publică. Atunci o să aveți posibilitatea să votați. Cantina are alt punct de vedere, care vi s-a comunicat. Aveți posibilitatea să vă exprimați prin vot pentru proiectul pe care l-ați relevat acum.

video – discuțiile din ședință – martie 2018

sus(8)jos(12)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns