alegeri europarlamentare 2019 psd gherla cluj
alegeri europarlamentare 2019 traian basescu cristian lungu pmp

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej vintage pub de vanzare gherla local dej cluj

campionat european iepuri

Crescătorii de animale din Gherla, cu speranțe uriașe la Campionatul European din Danemarca

Crescători de porumbei, păsări de curte și iepurași din 24 de țări participă între 9-11 noiembrie 2018 la Campionatul European, care se desfășoară la Herning, în Danemarca.

Între țările calificate la campionat este și România, care are o participare bogată, cu peste 700 de exponate, dintre care 247 păsări de curte, 295 de porumbei și 182 de iepuri. După numărul uriaș de exponate, România este pe locul 7 la acest eveniment, înaintea unor țări cu tradiție în creșterea animalelor, ca Ungaria, Slovacia, Franța sau Olanda. Locul fruntaș este ocupat de Germania.

O componentă valoroasă a lotului românesc o reprezintă animalele crescătorilor de la Asociația Armenopolis Gherla, care au făcut eforturi deosebite pentru a putea participa la campionat.

Cei patru crescători de la Armenopolis Gherla care vor fi prezenți în Danemarca sunt Radu Vas, calificat cu o colecție de porumbei din rasa Voiajor German de Frumusețe, Silaghi Dan, care prezintă o colecție de găini din rasă Australorp și o colecție de patru iepuri rasa Uriaș de Transilvania, Pop Alex cu patru iepurași din rasa Californian și Vicențiu Hossu, cu opt iepuri din rasa Uriaș de Transilvania.

Duminică noaptea animalele au pornit de la Gherla spre Arad, unde au fost preluate de oficiali ai Federației Naționale a Crescătorilor din România, în mașini specializate pentru transport.

Participare cu piedici, din cauza firmelor de asigurare

România este singură țară dintre cele calificate care s-a bătut de probleme organizatorice aparent de netrecut. Firmele de asigurare din țară au refuzat să încheie contracte pentru animale, deși aceasta era o cerință obligatorie a organizatorilor. „Toate celelalte țări au găsit înțelegere, dar la noi, asigurătorii au refuzat să încheie contracte. Am luat la rând firmele și toate ne-au respins, cu explicația că nu au oferta pentru așa ceva”, spune Vicențiu Hossu, președintele asociației Armenopolis. „Am prezentat toate documentele sanitar-veterinare, certificatele de sănătate ale exponatelor. A fost degeaba, toți ne-au întors spatele, iar cei care ne-au amânat cu un răspuns, ne-au refuzat în ultimul moment”.

Situația a fost rezolvată abia printr-o adresa trimisă federației europene, care a analizat situația și a fost de acord să facă o derogare pentru crescătorii din România în privința asigurărilor.

Cu gândul la succes

Animalele de la Gherla calificate la campionatul european sunt foarte frumoase, nu foarte multe, dar de calitate aproape perfectă. „Noi suntem convins că unul dintre băieții noștri se va întoarce acasă cu un titlu de campion european. Este o mare realizare că ne-am calificat și cu puțină șansă, putem să scoatem un titlu. Este ca și calificarea unei echipe la campionatul european de fotbal!”, consideră Vicențiu Hossu.

video  – iepurii rasa Uriaș de Transilvania, pregătiți să cucerească Danemarca

Efortul făcut de asociație pentru participare, inclusiv cel financiar, este uriaș. In sprijnul crescătorilor au venit fonduri printr-un proiect depus în acest sens la primărie.

Asociația crescătorilor Armenopolis Gherla s-a înființat în anul 2014 și are în prezent 50 de membri. Seriozitatea cu care își desfășoară activitatea a atras nu doar pasionați din Gherla și împrejurimi – Mintiu Gherlii, Iclod, Sacalaia, Dej, ci și crescători din localități mai îndepărtate, cum ar fi Jucu, Apahida, Turda, Jibou și Hida, din județul Sălaj.

sus(15)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns