taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
forum sfantu gheorghe

Creaţii vestimentare de la Gherla la Forumul ansamblurilor profesioniste din Transilvania

Între 13-16 octombrie 2016 se desfăşoară în municipiul Sfântu Gheorghe cea de a XII-a ediţie a Forumului ansamblurilor profesioniste din zona Transilvaniei, eveniment care gazduieste si o expozitie de design vestimentar a creatoarei Melinda Szekely din Gherla.

Manifestarea are loc în fiecare an in alt oras, in această toamnă gazdă fiind reşedinţa judeţului Covasna. Cu acest prilej au loc spectacole artistice in care evoluează ansamblurile de dansuri populare „Mureşul” din Târgu Mureş, „Harghita” din Miercurea Ciuc, Ansamblul din Oradea, „Atelierul de dans popular” din Odorheiul Secuiesc şi, desigur, gazdele de la „Háromszék”. In Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe a avut loc si o paradă a ansamblurilor invitate.

In cadrul forumului au loc mese rotunde şi schimburi de experienţă privind valorificarea şi promovarea tradiţiilor folclorice prin dans popular, iar in fiecare seară se desfăşoară şi alte concerte. Din juriul acestei întâlniri fac parte specialişti din domeniul folclorului şi renumiţi coregrafi, printre care se află şi directorul Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, Szép Gyula.

rochie szekely melinda gherlaLa eveniment a fost invitata sa participe si creatoarea Székely Melinda, profesor la liceul cu predare în limba maghiară din Gherla. Acesta nu a putut fi prezenta personal la Sf. Gheorghe, dar a expus creaţiile sale vestimentare în cadrul expoziţiei deschisă în holul Teatrului „Tamási Áron” din centrul oraşului.

Lucrarile sunt creaţii originale, inspirate din portul popular de la Sic, de unde este originara creatoarea.  Este vorba despre produse unicat, care au atras atenţia şi aprecierile vizitatorilor.

Szekely Csaba

foto principala: 3szek.ro

sus(10)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns