mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj locuri de munca gherla ortho medimar incaltaminte loc spatiu joaca copii gherla conte pret
gradina de vara gherla parc

Cooperatorii gherleni, o familie mică, dar ambiţioasă

Cooperativa de consum Gherla se află printre puţinele societăţi din localitate care se respectă şi an de an, la începutul primăverii organizează tradiţionala adunare generală al membrilor.

Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când în modernul salon al restaurantului „Parc” (Grădina de vară) şi-au dat din nou întâlnirea cooperatorii oraşului de pe  Someş. În total au rămas 60 de membri, din care au fost prezenţi  55. Dar, la ei nu contează câţi sunt, ci modul de analiză a activităţii şi abordarea problemelor de viitor.

Şi de această dată am asistat la o evaluare reală şi responsabilă a muncii lor de un an. Important e, cei care au rămas nu se lasă şi  merg înainte cu aceeaşi ambiţie. Să ne gândim doar la faptul că din cele  44 de unităţi comerciale  (magazine şi restaurante) câte a avut Cooperativa de consum oraş Gherla la sfârşitul anului 1989, în prezent mai are doar 9.  Alimentare și băcănii,  cofetărie, magazinul Utilcoop, restaurantul „Parc”.

Cunoscut și mai bine sub numele Gradina de Vară, restaurantul și terasa arată bine, datorită lucrărilor de modernizare efectuate în ultimii ani și. poate concura în prezent cu noile unităţi de profil din localitate. Mobilier nou, sală de jocuri pentru copii, iluminat modern şi, mai ales, servire ireproşabilă. În curtea restaurantului din parc s-au extins amenajările locului de joacă pentru copii.

La şedinţă s-au abordat mai multe aspecte organizatorice. Cifra de afaceri pe anul 2018 a ajuns la 3 milioane lei. Vânzările de mărfuri chiar dacă nu au crescut simţitor,  a rămas la nivelul anului precedent. În cuvântul său, fostul  preşedinte al Federalcoop Cluj, ec. Simion Rus a apreciat că sunt „realizări frumoase, dar se poate face şi mai mult”. O spune un gherlean, care de 40 de ani se află în Consiliul de Administraţie al cooperativei.

După 1989 în Gherla s-au deschis zeci de magazine private, iar Cooperativa de consum a ţinut tot mai greu pasul cu firmele particulare. Până la căderea comunismului, tot comerţul gherlean s-a bazat numai şi numai pe cooperativă, aşa se explică regresul  la vânzări cu amănuntul care a urmat. Ascultând darea de seamă al preşedintelui  Ioan Cornea, am aflat că sunt cele mai rentabile băcăniile din diferite zone ale oraşului, mai ales unde nu există mari magazine.  Meritul gestionarilor (de exemplu a Băcăniei Obor) este acela de a diversifica sortimentele de marfă şi a forma o clientelă.

Unul dintre membrii Consiliului de administraţie a spus că mărfurile ar trebui asigurate direct de la producător şi nu  de la intermediari. Numai aşa poate creşte rentabilitatea.

În ultimii ani s-au făcut paşi importanţi pe linia investiţiilor. Magazinele sunt mai bine întreţinute, iar calitatea servirii a crescut spre exigenţele actuale ale comerţului civilizat. Chiar în aceste zile se modernizează magazinul  JECO, unde se va muta  cofetăria  Tineretului din vecinătate.

S-a aprobat programul de investiţii pe anul 2019, care este la nivelul anului trecut și care se referă mai ales la reparaţii şi noi dotări.

În ultmii 30 de ani, Cooperativa de consum Gherla s-a numărat mereu printre fruntaşii pe Federalcoop Cluj şi indiferent de numărul  angajaţilor, a constituit mereu un colectiv de muncă ambiţios şi perseverent. Poate chiar aceste caracteristici sunt definitorii pentru continuarea activităţii. Multe copoperative din judeţ s-au desfiinţat, dar la Gherla priceperea  şi seriozitatea celor care conduc destinele unităţii  sunt hotărâtoare în privinţa viitorului.

 Szekely  Csaba

foto: arhiva

sus(8)jos(13)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon taxi gherla telefon

Lasă un răspuns