taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
convoi maramures iclod cluj

Convoiul de moroșeni spre Alba Iulia întâmpinat de frații români pe traseu, la Dej, Iclod și Bonțida – VIDEO trecerea prin Gherla

Un convoi de zece căruțe trase de cai au pornit din Sighetu Marmației, din Maramureș, spre Alba Iulia, pentru a reface Drumul Unirii.

Plecarea a avut loc pe 22 noiembrie, cu popasuri prin localitățile de pe traseu. Cei 100 de moroșeni, îmbrăcați în costume tradiționale, au fost întâmpinați cu dragoste de frații români, în manifestări de susținere cum nu s-au mai văzut demult.

video – primire emoționantă în ceas de seară la Gâlgău, în Sălaj

Frigul și vremea rece nu i-au făcut decât să fie și mai hotărâți pe participanți, așa cum au făcut românii în urmă cu 100 de ani, când s-au adunat la Alba Iulia din toate părțile pentru a face România Mare. „A fost mai mult decât voința românilor, a fost voință Divină”, spunea episcopul Florentin Crihălmeanu în urmă cu câteva zile la dezvelirea bustului lui Iuliu Hossu, cel plecat în decembrie 1918 la Cetatea Unirii să dea citire actului care îi aduna pe români într-o singură țară.

Convoiul are de parcurs până la Alba Iulia un drum de peste 300 de kilometri, iar cele zece căruțe vin din cele patru zone etnografice ale Maramureșului – Țara Codrului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Maramureșul Istoric, cu delegați din satele românești din dreapta Tisei și din Țara Oașului, într-un omagiu adus înaintașilor maramureșeni care au participat la Unirea din 1918. Odată ajunși la Alba Iulia, în 1 decembrie, vor participa la parada populară organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

Duminică după-amiază, pelerinii au fost întâmpinați în centrul Dejului de zeci de oameni, care i-au aplaudat și au cântat românește, pentru neam și țară.

video în continuare

video: dejeanul.ro

Apoi căruțele au făcut popas la Nima, dar și-au continuat drumul, iar în jurul orei 18 au trecut prin Gherla.

video – convoiul la Gherla

Oaspeții din Maramureș au fost întâmpinați apoi cu tricolorul la Iclod. Primitori, iclodenii au găzduit peste noapte caii și căruțele, iar un fermier din Fundătura le-a pus la dispoziție ovăzul pentru animale.

imagini primite de la Dragoș

Luni dimineață la ora 10, pe o ploaie măruntă și rece, care a întărit și mai tare spiritele, moroșenii au fost primiți pe noul platou al Unirii de la Iclod de săteni și copii, de primarul Emil Pîrțoc. „Acești minunați oameni vin de la mare distanță, ca în 1918. Suntem mândri că azi, această caravana a poposit și la noi. Este onorant pentru comuna noastră să fim alături de acești oameni în drumul lor spre Alba Iulia. Dacă acești oameni simpli și modești simt românește, ar trebui să simtă românește și cei care ar trebui să facă pentru această țară lucruri adevărate pentru români, pentru România”, a fost mesajul primarului.

„România se vede foarte frumos din căruță. Ce am văzut în drumul de până acum n-am putut să îmi cred ochilor, suntem un neam atât de frumos!”, a spus Ioan Doru Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, care participă la convoi. „Patria, familia, credința sunt valori de la care nu trebuie să ne abatem, pentru care trebuie să luptăm. Cei mai de sus nu știu să respecte idealurile pentru care au murit înaintașii noștri. Jertfa pe care au făcut-o ei, noi trebuie să le-o întoarcem. Nu ne este foame când vedem oamenii care ne așteaptă la porți. Ne trece de foame, de sete, de frig. Să rămâneți aceiași oameni demni, cum suntem noi, maramureșenii, daci liberi, oameni dârji, care nu plecăm genunchii la atacuri, doar în fața lui Dumnezeu și a valorilor naționale!”

video – primirea de la Iclod

În aplauzele localnicilor, oaspeții au luat apoi  drumul Clujului. La Bonțida au fost din nou întâmpinați pe drumul național de oameni și de primarul Emil Cârhaț.

sus(34)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

Lasă un răspuns