taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
pro romania alegeri europarlamentare gherla
psd alegeri europarlamentare gherla cluj
pnl alegeri europarlamentare gherla cluj adrian oros
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
constructie casa cladire muncitori

Controale cu inspectorii ITM în construcții, ce nereguli s-au găsit

În perioada 20-22 iulie 2020, ITM Cluj a desfăşurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control în domeniul relaţillor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţillor.

În conformitate cu Programul cadru al Inspecţiei Muncii, în anul 2020 se desfăşoară „Campania naţională privind obligaţiile angajatorilor de a implementa, pe baza principiilor generale de prevenire, măsurile necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în şantierele temporare sau mobile.”

Numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate, precum şi gravitatea acestora, au fost determinante pentru ca Inspecţia Muncii să considere că se impune intensificarea acţiunilor de verificare şi monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi asupra modului în care angajatorii realizează, în şantierele temporare şi mobite, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă.

Având în vedere că, odată cu instituirea stării de alertă s-au reluat activităţile în aceste şantiere temporare şi mobile de construcţii, se consideră oportună continuarea campaniei de verificare a condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă.

Cu ocazia acestei campanii, ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 81 angajatori din judeţul Cluj. Au fost aplicate amenzi în cuantum total de 621.500 lei, la un număr de 31 angajatori.

Neconformităţi pentru care angajatorii au fost amendaţi în domeniul relaţillor de muncă: munca nedeclarată – la un număr de 16 angajatori au fost depistate 28 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, prin urmare s-au aplicat amenzi în valoare totală de 560.000 lei.

Neconformităţi pentru care angajatorii au fost amendaţi în domeniut securităţii şi sănătăţii în muncă în domeniut construcţiitor: lipsa măsuritor de protecţie colectivă pentru prevenirea căderilor de la înălţime sau prin goluri tehnologice (lipsă balustrade de protecţie sau balustrade incomplete, lipsa plaselor de protecţie) neutilizarea de echipamente individuate de protecţie; neverificarea iniţială a schelelor, înainte de darea în folosinţă; neîntocmirea documentelor de coordonare specifice şantierului; instruire incompletă în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă.

Au fost controlaţi 37 de angajatori și au fost aplicate un număr de 15 amenzi, în cuantum de 61.500 tei şi 32 de avertismente.

Prin intermediul verificăritor efectuate de către ITM Cluj în această perioadă, inspectorii de muncă au avut în vedere şi informarea angajatoritor şi angajaţilor la riscurite la care sunt expuşi lucrătorii atunci când nu se acordă atenţia cuvenită respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă şi nu sunt luate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus (SARS- CoV 2).

S-a aplicat o sancţiune contravenţională de 1000 lei pentru nerespectarea distanţei între lucrătorii care se aflau în pauză de masă.

Din punct de vedere al respectării cerinţetor de protecţie sanitară, s-a constatat că angajatorii respectă de regulă prevederile din legistaţia în vigoare. Astfet, sunt respectate condiţiile de distanţare, sunt asigurate echipamente de protecţie corespunzătoare şi sunt marcate căile de acces, astfet încât să se elimine pericolul contaminării.

foto: arhiva

sus(3)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns