Conferința GOSPODĂRIA POPULAȚIEI: de la consumul familial la afacerea mică de familie! reunește producătorii locali din județul Cluj
Azi, 6 noiembrie, la Casa de Cultură din Chinteni a avut loc conferința: Gospodăria Populației: de la consumul familial la afacerea mică de familie! Gazdă și co-organizator, alături de Ioan Oleleu, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a fost doamna primar Lucia Suciu din Chinteni, iar la prezidiu, alături de cei doi, au mai fost prezenți: doamna primar Anca Marcu- Cojocna, domnul Primar Paul Cecan -Vultureni și domnul profesor universitar Ivan Ilarie. Conferința a reunit reprezentanți ai producătorilor locali, punând în centrul discuțiilor nevoile și provocările acestora legate de legislația în vigoare și organizarea activităților de producție locală.
Susținerea tradițiilor locale și soluții legislative
Conferința a fost organizată cu scopul de a oferi o platformă de discuție între autoritățile locale și producătorii din județul Cluj, abordând atât provocările pe care aceștia le întâmpină, cât și soluțiile legislative necesare pentru sprijinirea activităților de producție și păstrarea tradițiilor locale.
Potrivit domnului vicepreședite al ANSVSA, Ioan Oleleu: „Este nevoie să știm în fiecare comunitate care sunt oportunitățile și particularitățile de dezvoltare. Trebuie să oferim modele și soluții atât financiare, cât și tehnice. Putem să încurajăm asocierea- și foarte important- să sprijinim comercializarea produselor locale pentru crearea de piețe noi și introducerea produselor în rafturile marilor magazine. Simplificarea legislației care guvernează funcționarea unităților de capacitate mică este un pas important pentru a avea cât mai multe unități de producție. Îmi propun ca viitor parlamentar de a legifera colectarea produduselor primare și procesate din gospodăria țărănească pentru ca acestea să poată fi comercializate fără restricții, inclusiv în supermarket-urile de la nivel național.”
Tot în direcția acesta a fost și mesajul transmis de doamna primar Lucia Suciu, care a subliniat: ”Există în comuna noastră, o mulțime de oameni gospodari care doresc să comercializeze produsele realizate sau preparate în propriile lor gospodării. Așa s-a născut ideea unui proiect important, și anume, acela de a organiza o piaţă locală la care să aibă acces nu doar producătorii de pe raza comunei Chinteni, dar și cei din zonele învecinate. Scopul principal al acestui proiect este acela de a întări ideea necesității promovării producătorilor locali și de a încuraja achiziționarea produselor de la locuitorii din mediul rural. Implementând și susținând un astfel de proiect, produsele provenite direct din gospodăria localnicilor pot fi comercializate într-un cadru organizat, iar piața volantă din localitatea Chinteni să devină tot mai bogată!”
Domnul profesor universitar Ivan Ilarie a subliniat importanța păstrării tradițiilor prin inițiative de susținere concretă: ”România are potențialul de a hrăni 60-80 de milioane de oameni. Globalizarea piețelor, divizarea suprafețelor agricole, slaba capacitate de asociere a fermierilor noștri, dar și o rigiditate legislativă puțin permisivă pentru accesul micilor producători pe piață au făcut ca, din păcate, să importăm cantități mari de produse agroalimentare. Este nevoie de o strategie clară în folosul micului producător. Practic, este necesar să se înceapă cu o inventariere a tuturor activităților și oportunităților care se pot desfășura într-o localitate în funcție de baza de materii prime și infrastructura existentă, puncte tari și puncte slabe. Urmează apoi o coagulare a celor care doresc să se implice în zonă, sat sau comună, pentru a dezvolta aceste activități economice și pentru obținerea sprijinului consiliilor județene și a serviciilor deconcentrate. Menționam că ANSVSA a emis acte normative care permit realizarea unității de prelucrare a produselor din carne, lapte și mai nou de legume de mică capacitate, așa cum există și-n celălalte țări din UE. Această idee de dezvoltarea a comunităților locale aparține domnului Ioan Oleleu, vicepreședinte al ANSVSA, originar din comuna Beliș, astfel de proiecte economice de dimensiuni mici putând dezvolta zona și preveni depopularea.”
Discuții și propuneri pentru viitorul producătorilor locali
În cadrul evenimentului, primarii și reprezentanții autorităților locale au împărtășit perspective asupra problemelor legislative actuale și asupra nevoii de îmbunătățire a reglementărilor pentru susținerea micilor producători. Primarii prezenți, au accentuat nevoia diminuării birocrației actuale și și-au declarat susținerea totală: ”Am făcut această solicitare acum doi ani, în urma discuției cu vicepreședintele și producătorii din comună, să se poată înregistra și să nu mai fie nevoie de a fi constituiți în formă juridică pentru a-și vinde produsele procesate acasă. Mă bucur că azi, această inițiativă a producătorilor, va duce la susținerea proiectelor mici, a gospodariilor din localități. Voi susține proiectul în continuare!” a afirmat Paul Cecan, primar Vultureni.
Producătorii au avut ocazia să-și exprime îngrijorările și să propună măsuri care ar putea facilita activitatea lor.
” Mă bucur, am fost un inițiator al acestui proiect pentru a pune pe raft produsele care sunt procesate în gospodăriile proprii, îl voi susține în continuare, pentru că nu avem capacitatea astăzi de a ne face unități de capacitate mare în mediul rural. Este o gură de oxigen foarte importantă, la care nu ne-am așteptat, ne bucurăm că avem o astfel de oportunitate” a declarat Petru Nădășan, producător local din Vultureni.
Un alt producător local, Mircea Baciu, din Jucu de Mijloc a mărturisit: ” Zilele trecute am fost controlat de polițiști din piață care mi-au confiscat un borcan de zacuscă. Aștept cu nerăbdare să pot să vând din gospodăria mea! Nu mai vreau sa arunc cantități mari de produse deoarece nu le pot comercializa!”
Conferința de astăzi demonstrează angajamentul PSD față de valorile și tradițiile locale și sprijinul acordat producătorilor locali. Evenimentul a fost un succes, creând un dialog constructiv între autorități și producători și promovând inițiative care să contribuie concret la dezvoltarea sustenabilă a gospodăriilor locale.
Produs de Media Genius SRL la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar 11240017
P.E. – Publicitate electorală