Aproape patru ani au trecut de la un accident mortal, petrecut la Jucu. Judecătorii de la Gherla au dat vineri sentința în acest caz.
Era noiembrie 2020, într-o sâmbătă seara, pe la ora 18, când un șofer din Cluj-Napoca, care circula cu un autoturism prin Jucu, dinspre Dej spre Cluj, a surprins și accidentat un bărbat angajat în traversarea drumului. Impactul a fost mortal.
Victima era un bărbat în vârstă de 45 de ani, din comuna Bonțida.
Cercetările efectuate de polițiști au scos la iveală mai multe detalii. Accidentul s-a produs pe timp de noapte, cer senin, vizibilitate bună, fără precipitații, carosabil uscat, pe un segment de drum cu circulație intensă. Șoferul circula cu viteză crescută prin localitate, unde limita era de 50 km/h.
Acesta a susținut că circula cu aceeași viteză cu care circula coloana de mașini, pe care a apreciat-o ca fiind redusă. Bărbatul a declarat că, dintr-o dată, din partea stângă a sensului său de mers, din spatele unei mașini aflate pe sensul opus de mers, a apărut în fugă o persoană, moment în care a acționat de îndată frânele pentru a putea opri, însă nu a reușit să evite impactul cu pietonul. „Pietonul fugea și a apărut chiar în fața mașinii mele, sărind practic pe capota mașinii!”
Expertul a stabilit că viteza probabilă de deplasare a autoturismului în momentul impactului cu victima a fost de 70 km/h. Având în vedere lipsa urmelor de frânare anterioare impactului cu victima sau a cunoașterii regimului de deplasare al autovehiculului anterior impactului, nu s-a putut determina viteza inițială de deplasare a autoturismului.
S-a stabilit că accidentul ar fi putut fi evitat dacă șoferul s-ar fi deplasat cu o viteză maximă de 63-65 km/h, viteză la care ar fi putut opri autoturismul înainte de locul impactului, sau pietonul ar fi apucat să traverseze drumul.
Tot din cercetări a mai rezultat că victima era angajată în calitate de pieton în traversarea drumului, de la stânga spre dreapta față de direcția de deplasare a autoturismului, prin loc nepermis și fără să se asigure.
Moartea a fost violentă, datorându-se hemoragiei și dilacerării cerebrale în cadrul unui traumatism cranio-cerebral cu explozie craniană.
S-a mai stabilit că, în momentul decesului, victima prezenta o alcoolemie de 2,65 g/l alcool pur în sânge.
Rudele decedatului au solicitat daune morale de câte 150.000 de euro.
La termenul din 14 iunie, judecătorii de la Gherla au aplicat vinovatului pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile, la Primăria municipiului Cluj-Napoca sau în cadrul unei asociații filantropice.
Firma de asigurări este obligată să achite despăgubiri civile de 10.000 euro, respectiv 7.000 euro.
Sentința poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.