taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj becker tamplar muncitor salariu
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj
sinagoga gherla

Comemorarea supravieţuitorilor Holocaustului la Memorialul din Gherla

La Memorialul Holocaustului de la sinagoga din Gherla a avut loc marți comemorarea a 75 de ani de la eliberarea supravieţuitorilor Holocaustului din lagărele de exterminare.

Evenimentul a fost organizat de Comunitatea Evreilor din Gherla, reprezentată de preşedintele Alexandru Sommer şi vicepreşedintele Gabriel Bunea. A onorat această comemorare şi primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean.

Despre memorialul dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportaţi din Gherla a vorbit Milu Pataki, evreu născut în oraşul Gherla, stabilit la începutul anilor ’60 în Israel, care a scos în evidenţă suferinţele celor peste 1043 de evrei din Gherla şi din cele 21 de comune din împrejurimi, ale căror nume sunt inscripționate la Memorial. Vorbitorul a mai trecut în revistă istoria comunităţii evreiești din oraș, prezentând existența zbuciumată, culminată cu deportarea în lagărele de la Auschwitz-Birkenau, de unde cei mai mulți nu s-au mai întors acasă niciodată.

sinagoga gherla

Un moment emoţionant a fost înregistrarea de arhivă a rugăciunii spusă de Herşi Pataki, fost cantor al Sinagogii Gherla, tatăl lui Milu Pataki, urmată de câteva pise de muzică evreiască. De asemenea a fost transmis şi mesajul singurul evreu în viaţă, Blum Zoltán, cetăţean de onoare al Gherlei, stabilit de doi ani la Oradea, care, printre altele a îndemnat să nu se facă politică din Holocaust.

Începând din anul 2008, mulţi dintre foştii locuitori evrei al oraşului Gherla, care acum trăiesc în Israel, Statele Unite, Canada şi Australia au încercat în mod activ să găsească soluţii pentru a salva sinagoga din Gherla, neglijată timp de mai multe decenii. În acest scop a fost înfiinţată Comunitatea Evreilor din Gherla, care lansează şi pe această cale chemarea adresată tuturor locuitorilor urbei în vederea salvării acestei clădiri frumoase, considerată monument istoric.

La comemorare au participat un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Petru Maior” condus de prof. Mihaela Kezdi şi  tineri îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale româneşti ai Ansamblului folcloric „Dansatorii de pe Someş”.

sinagoga gherla

foto: Claudiu Capră

Memorialul Holocaustului a fost realizat de fraţii Kötő János si Márton şi a fost dezvelit în curtea sinagogii în primăvara anului 2016.

Szekely Csaba

sus(29)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns