taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
sic szek comemorare

Comemorare la Sic, la 302 ani de la invazia tătară

În fiecare an, la 24 august, în comuna Sic au loc manifestări de comemorare. La 1717, localitatea de la poarta Câmpiei a fost invadată de tătari, sute de oameni au fost uciși, iar satul a fost incendiat.

În memoria acestui eveniment tragic, la Biserica Reformată din centrul comunei se oficiază trei slujbe religioase. Sâmbătă de la ora 10 a slujit preotul reformat Juhos János din satul Matei, judeţul Bistriţa Năsăud, la ora 12 slujba a fost oficiată de preotul paroh al Bisericii Reformate Sic, Sallai Márton, iar ultima slujbă, cea de la ora 16, a fost sâvârşită de preotul reformat din Târgu Mureş, Szabó László.

După-amiază, de la ora 15, a avut loc o slujbă religioasă şi la Biserica Romano-Catolică, oficiată de un sobor de preoţi, din care a făcut parte şi preotul romano-catolic din Gherla, Küsmödi Attila.

sic szek comemorare

La ora 17,30 toată lumea s-a îndreptat spre Monumentul Eroilor aflat în părculeţul din faţa Primărtiei. Aici a vorbit despre semnificaţia acestei zile primarul comunei Sic, Ioan Sallai. Au mai luat cuvântul parlamentarii clujeni Csoma Botond şi László Attila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, îmbrăcat în costum sican, viceprimarul comunei Sic, Csorba István şi Szász Jenő, preşedintele Partidului Civic Maghiar.

Un grup de tineri a susţinut un program literar-muzical.

Cu ocazia comemorării a 302 ani de la evenimente, la monument au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei comunei Sic, a formaţiunilor politice şi a cultelor religioase.

Szekely Csaba

sus(34)jos(6)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. Un eveniment important in viata satului, sunt alaturi de urmasii acestor martiri.....

    sus(4)sus(3)

Lasă un răspuns