taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
colinde negresti oas colindita zestrea gherla

Colindătorii din Gherla premiați la festivalul de la Negrești-Oaș

Succes de răsunet al copiilor gherleni la unul din cele mai mari festivaluri de datini şi obiceiuri de iarnă organizat în România. Este vorba despre Festivalul Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă de la Negreşti Oaş, în judeţul Satu Mare, care a avut loc duminică, 29 decembrie 2019.

Au participat grupuri şi cete de colindători din regiune, mai exact din judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, dar şi din Ucraina.

Festivalul a debutat cu parada participanţilor, pornită de la Catedrala Ortodoxă şi terminată la Muzeul în aer liber din centrul localităţii oşene.

Printre formaţiile care au onorat această manifestare populară de iarnă s-a aflat şi Ansamblul folcloric „Zestrea-Colindiţa” din Gherla, condus de Constantin Istici. Cei 17 copii au prezentat un program cu cele mai cunoscute obiceiuri, tradiţii şi datini populare de colinde de pe Valea Someşului Mic, iar repertoriul grupului a inclus şi cântece de Crăciun şi Anul Nou din zona Gherlei. Juriul format din specialişti, etnologi şi muzicologi i-au desemnat drept câştigători la categoria „Obiceiuri”. Un frumos succes al talentaţilor tineri, care tot în 2019 au mai triumfat şi la un renumit festival folcloric desfăşurat la Craiova.

colinde negresti oas colindita zestrea gherla

colinde negresti oas colindita zestrea gherla

  • Locul I Colinde: Corul bărbaţilor din Tur; Grupul de colindători din Prilog; Ceata de colindători a Asociației Țara Oașului
  • Locul I Obiceiuri: Ansamblul ,,Zestrea Colindiţa” din Gherla
  • Locul II Colinde: Ceata colindătorilor de la Biserica din Racșa; Ansamblul folcloric „Sânzienele”
  • Locul II Obiceiuri: Ansamblul folcloric „Oașul”; Ansamblul ,,Flori de tradiţii” din Valcău de Jos
  • Locul III Colinde: Colindătorii din Marna; Ansamblul ,,Cetatea Codrului” din Ardud
  • Locul III Obiceiuri: ,,Brondoșii” din Cavnic
  • Premii speciale Colinde: Ansamblul folcloric „Florile Turțului”; Ansamblul Apșița din Apșa de Jos – Ucraina; Ansamblul folcloric „Măgura”, Târșolț
  • Premii speciale Obiceiuri: Grupul rădăcinilor străbune Călinești – Maramureș; Peștera din Vama

colinde negresti oas colindita zestrea gherla

foto: Facebook

La festivitatea de premiere, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca a subliniat rolul acestui festival în valorificarea şi promovarea vechilor obiceiuri şi datini de iarnă. ”Un festival care a crescut frumos an de an și care reprezintă astăzi unul dintre cele mai frumoase evenimente din această parte de țară. Este prilej de reuniune cu familiile noastre plecate peste mări și țări, dar întoarse acum acasă și calea prin care dăm sens și conținut datinilor și obiceiurilor străvechi, valorificăm și prezentăm tot ce avem mai trainic și mai autentic”.

Casa Municipală Gherla întreţine relaţii de colaborare fructuoase cu Casa Orăşenească de Cultură Negreşti-Oaş. Formaţia folclorică „Oaşul”, alături de apreciata interpretă de muzică populară Maria Tripon a fost prezentă la mijlocul lunii decembrie la spectacolul-festival „Pe la noi de sărbători”, desfăşurat la Gherla.

Szekely Csaba

sus(80)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns