taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
cadavru morga

Cinci deținuți au murit la Penitenciarul Gherla în 1997, după ce au băut patină – substanța ajungea în celule cu „caleașca” – știrile de altadată

O ştire care a ajuns până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, a plecat acum 20 de ani, de la Penitenciarul Gherla. Profitând de o zi cu etapă de fotbal și de atenția mai redusă a gardienilor, mai mulţi deţinuţi au băut o substanţă folosită la fabrica de mobilă din incinta unităţii de detenţie. Cinci dintre ei au murit în scurt timp.

Ziarul „Adevărul în libertate” de la Cluj scria în ediția din 4 august 1997 că doi deţinuţi muriseră, 21 erau internaţi în spital, iar alţi zece se aflau sub supravegherea medicilor Penitenciarului.

detinuti gherla penitenciar morti 1997Dintre cei 21 de deţinuţi internaţi la Cluj, doi sunt în comă. Medicii afirmă că şansele de supravieţuire ale acestora sunt reduse, existînd un risc crescut ca aceştia să orbească.

Şeful Institutului de Medicină Legală Cluj, Petru Mosolgi, a declarat că substanţa care a provocat intoxicaţia deţinuţilor de la Gherla conţine alcool metilic în concentratie foarte mare.

Substanţa folosită la finisarea mobilei produsă la fabrica din incinta Penitenciarului Gherla este o soluţie apoasă, de culoare maro, cu gust dulceag şi miros de alcool.

Parchetele Tribunalelor Cluj şi Gherla continuă ancheta pentru stabilirea modului în care deţinuţii au ajuns să ingereze substanţa.

Procurorul Ioan Irimie de la Parchetul Tribunalului Cluj nu exclude posibilitatea să apară şi alte cazuri.

Dintre cei trei mii de deţinuţi de la Penitenciarul Gherla, aproximativ patru sute lucrează la Fabrica de mobilă din incinta acestuia.”

ziarul Adevărul în libertate, 4 august 1997

Numărul decedaților a crescut apoi la cinci, iar la Penitenciar se anunța o anchetă la sânge pentru stabilirea vinovaților. Același ziar aducea a doua zi detalii noi despre cele întâmplate.

Procurorul criminalist şi comandantul penitenciarului încearcă să dea de capătul problemei

In urma numeroaselor scandaluri care au izbucnit în Penitenciarul Gherla, dl. comandant Vasile Mureşan a organizat o conferinţă de presă în Cluj, “uitând” să anunţe însă presă locală scrisă. Ba mai mult, ieri dimineaţă, nici ofiţerul de serviciu, nici secretarele penitenciarului habar nu aveau de locul de desfăşurare al conferinţei, programată iniţial a avea loc la Gherla.

Scopul întâlnirii cu presa a fost de a prezenta, împreună cu dl. procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, Ioan Irimie, împrejurările care au declanşat tragedia morţii celor 5 deţinuţi din penitenciarul Gherla (prin intoxicare cu alcool metilic) şi rezultatele anchetei administrative şi penale de până acum. Astfel, într-un interval de 3 zile, 5 deţinuţi au decedat, alţi 44 fiind internaţi în clinicile clujene, în urma ingerării unei substanţe care conţinea alcool metilic.

Din cercetările preliminare s-a dovedit că ceea ce au băut deţinuţii a fost un preparat făcut de ei dintr-o substanţă (numită “patină”), care se foloseşte la lustruirea mobilei. “Patina” se afla depozitată în incinta Fabricii de mobilă, în bidoane mari, închise cu lacăte. Bidonul aflat în uz era dotat şi cu un furtun, prin care se pulveriza substanţa pe suprafaţa mobilei.

Cum-necum, substanţa a ajuns să între în posesia deţinuţilor, scoşi la muncă în fabrică. Pentru a evita percheziţiile corporale la care erau supuşi, atât la ieşirea din penitenciar, cât şi la întoarcere, cei care au intrat în posesia substanţei s-au înţeles cu cei rămaşi în camere. În timpul orelor de program, de la geamul unei celule cobora o pungă, legată de o frânghie. Sticlele cu otravă erau depuse în pungă şi urcate în celulă. Aici lichidul era filtrat prin pâine, prin ciorap şi amestecat cu lapte. „Apoi băut de cei care l-au procurat, sau de alţi amatori de “senzaţii tari”. Ingenioasa metodă de transport are şi un nume: “Caleaşca”.

Practica, însă, nu este nouă. Dl. comandant a informat presa că în ultimul an au mai fost cazuri izolate de consum de “patină”. Deci toată lumea ştia de această practică.

„Copilul cu două moaşe moare cu buricul netăiat”

Din 1990, printr-o hotărîre de Guvern, fabricile din incinta penitenciarelor au trecut din subordinea comandanţilor în subordinea unei Regii Autonome, proaspăt înfiinţate, “Multiproduct”. Cele 20 de cadre militare care asigurau conducerea şi paza deţinuţilor scoşi la muncă în fabrici nu mai sunt în subordinea Ministerului Justiţiei şi a Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Comandantul penitenciarului Gherla a avertizat în repetate rânduri conducerea fabricii de mobilă că s-ar putea întâmpla că deţinuţii să sustragă această substanţă.

Miercuri, zi de meciuri, se pare că a fost momentul propice pentru deţinuţi de a acţiona. Cei însărcinaţi cu paza lor au fost “fentaţi”. Şi începînd din 31 iulie, efectele au început să se vadă.

În urma constatărilor făcute şi a rapoartelor înaintate, dl. secretar de stat din Ministerul Justiţiei, prof. dr. Dorin Clocotici, sprijină ideea desfiinţării acestei regii şi revenirea fabricilor din incinta penitenciarelor în subordinea acestora. Oricum, de ieri, din 4 august, dl. lt. col. Ionel Kurt s-a pus la dispoziţia Ministerului Justiţiei, primind sarcini de executare în penitenciar.

Celorlalte 19 cadre militare detaşate la fabrică li s-a întrerupt detaşarea, fiind trecuţi în subordinea comandantului închisorii. Alte 20 de propuneri au fost înaintate pentru a se efectua paza deţinuţilor, după ce munca va fi reluată.

Cercetările au ridicat anumite semne de întrebare şi referitor la actele de provenienţă şi de vama ale substanţei. Mostre de “patină” au fost trimise la Laboratorul central de criminalistică al Ministerului Justiţiei şi la Laboratorul exterior de Medicină Legală din Cluj. La fel, probe de sânge ale tuturor deţinuţilor care au lucrat la fabrică de mobilă.

ziarul Adevărul în libertate, 5 august 1997

Tragedia din Penitenciarul Gherla a fost relatată şi de presa europeană, dar şi de cea din America. Ziarul Nepszabadsag din Ungaria scria în ediţia din 4 august 1997 despre grozăvia petrecută în România.

La rândul sau, ziarul american Daily News îl cita pe acelaşi subiect pe Dorin Clocotici, secretar de stat la Ministrul Justiţiei de acea vreme, vorbind pe 2 august despre doi morți și 40 de deținuți spitalizați, care ar fi băut „din greșeală” metanol.

sus(3)jos(3)

Lasă un răspuns