angajare bucatar gherla dej cluj locuri de munca

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo locuri de munca gherla dej cluj cusatoareasa croitoreasa vintahe pub vanzare gherla dej cluj cafenea afacere

tren calatori

CFR anunță noile viteze cu care vor circula trenurile – de când se întâmplă minunea – VIDEO

Trenurile care circulă în prezent cu viteza melcului ar putea (re)deveni istorie. Au început deja lucrări la calea ferată pe tronsonul Apahida – Gherla – Dej, iar CFR anunţă că la final, trenurile ar putea circula din nou cu viteze mai mari. Adică așa cum circulau în urmă cu 20 de ani.

Regionala Cai Ferate Cluj a demarat un program de reparaţii şi consolidare a infrastructurii feroviare pe secţia Apahida – Jucu – Gherla – Iclod pentru ridicarea restricţiilor de viteză. Lucrările sunt realizate din fonduri proprii şi de la bugetul de stat.

Lucrările de reparaţii şi consolidare sunt executate în regie proprie cu personalul SRCF Cluj, în proporţie de 85% şi cu firme specializate, în proporţie de 15%. Acestea au că scop restabilirea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători la 100 km/h.

Lucrările sunt programate în etape, pe intervale de staţii.

Pe tronsonul Cluj-Apahida, lucrările de reparaţii au fost finalizate în luna aprilie. Aici viteza maximă de circulaţie a trenurilor este de 120 km/oră.

Pe sectorul Apahida – Jucu – Bonţida s-au executat lucrări pe un fir, pe o porţiune de 16 km. În prima etapă au avut loc lucrări de înlocuire a prinderii şi a traverselor din lemn la capetele de poduri, completarea prismei de piatră spartă, buraj de întreţinere, consolidarea trecerilor la nivel, prin montare de dale din beton.

Urmează o licitaţie pentru lucrări de sudură şi înlocuirea prinderii indirecte K cu prindere modernă elastică SKL între Apahida şi Jucu.

Până la sfârşitul lunii august 2017, pe o porţiune de 8 km din al doilea fir urmează să fie terminate lucrări de înlocuire a sistemului clasic de prindere şină-traversa cu sistem de prindere elastică KS SKL 24.

Până în septembrie vor fi derulate lucrări de sudură aluminotermica pentru refacerea caii fără joante.

În staţia CFR Gherla, la liniile 4 şi 5 s-au finalizat lucrările de refacere a prismei de patră spartă, de înlocuire a suprastructurii liniei I cu şină tip 49 pe traverse din beton. În prezent sunt în execuţie lucrări de reparaţii la peron, prin montare dale de beton. Până în luna octombrie vor fi efectuate lucrări la liniile 1, 2 şi 3.

galerie foto: lucrări în stația CFR Gherla

galerie foto gherlaCa o paranteză, începerea lucrărilor în stația CFR Gherla a dat peste cap traseul locuitorilor din zonă. Obisnuiți de ani de zile să traverseze calea ferată pe sub un gard din apropiere, pentru a ajunge de pe strada Gării în oraș sau invers, cetățenii s-au trezit într-o bună zi cu accesul blocat. Singura variantă rămasă este urcușul pe podul peste calea ferată, aflat într-o stare foarte proastă, transformat de multe ori în WC public, ori un ocoliș consistent, de câteva sute de metri.

 

Pe tronsonul Gherla – Iclod sunt prevăzute pe un fir lucrări de înlocuire a traverselor din lemn, buraje de întreţinere şi completarea prismei de piatră spartă. Aici este în pregătire şantierul de lucru, cu termen de finalizare octombrie 2017.

Pe porţiunea Iclod – Dej-Călători, lucrările ar urma să fie încheiate în semestrul I din 2018.

CFR Infrastructură mai anunță că scopul lucrărilor este de creştere a gradului de siguranţă şi a vitezei de circulaţie de la 50 km/h la 100 km/h, reducerea costurilor de operare şi de întreţinere a infrastructurii feroviare.

Lucrările sunt executate de Sucursala Regională CF Cluj – Secţia L7 Dej şi SRLU Dej şi firme specializate.

Circulaţia trenurilor pe secţia Apahida – Jucu – Gherla – Iclod se desfăşoară alternativ pe câte un fir de circulaţie, în zonele unde sunt deschise şantierele de lucru, în perioada de execuţie a lucrărilor de reparaţii şi consolidare.

Trenurile CFR, de la rachete la melci

Căile ferate romane au fost lovite după 1990 de un crunt blestem. Au fost privătizari dubioase, miliarde de lei dispăruți prin manevre ale băieților deștepți, s-au vândut mii de vagoane pe bani de nimic, s-au cumpărat vagoane noi pe bani grei. Si vreo două-trei condamnări.

Cel mai mult a avut de suferit infrastructura, care s-a deteriorat de la an la an. In lipsa lucrărilor de întreținere, singura măsura luată de responsabili a fost reducerea vitezei de circulație a trenurilor sau închiderea completă a unor tronsoane. S-a ajuns astfel la situația penibilă în care trenurile să se târască mai degrabă, cu 30-50 km pe oră.

In scurt timp, trenurile de călători au rămas aproape goale. Peste noapte a explodat oferta de transport auto, care a preluat cea mai mare parte a traficului. Călătorii au ales rapid între a face mai bine de o oră un drum cu trenul de la Gherla la Cluj, sau o jumătate de oră, cu mijloacele auto.

Viteze de 100 km/ora pentru trenurile care circulă prin Gherla au mai fost anunțate și în 2011. Intr-un reportaj Gherla INFO de la acea vreme, în care se sesiza starea extrem de proasta a șinelor, reprezentanții CFR anunțau că în același an vor fi efectuate lucrări de întreținere pentru remediarea situației. De atunci au trecut 6 ani.

video: calea ferata la Gherla, în 2011

Pentru nostalgici, un film de arhivă realizat de un operator amator din Dej, Cornel Pop, prezintă un tren care circulă de la Gherla la Cluj și înapoi la Dej, cu 120 km/h. Dovada vie că toate-s vechi și nouă-s toate, vorba poetului.

video: călătorie cu trenul la Gherla, 1987

sus(11)jos(1)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. ca de obicei cfr-ul minte cu nerusinare....nici pe un tronson nu se circula cu asa viteza sa nu mai spun ca la intrare in Cluj peste un podet se circula aproape cu 10 km ora....de curiozitate vedeti cat ati face daca lucrati schimbul 3 la Cluj de la ora 22:00 la ora 06:00 asta pentru o distanta de 50 km...iar clientii nu si iau pierdut pentru viteza ci pentru intarzieri si trenuri puse aiurea....

    sus(18)sus(0)

Lasă un răspuns