taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla demolari ceausescu sistematizare 1985

Ceaușescu voia să demoleze tot centrul istoric al orașului, cum ar fi aratat Gherla – VIDEO

Anii ’80 au insemnat pentru intreaga Romanie demolarea a sute si mii de costructii, inclusiv biserici, pentru a face loc constructiilor „moderne”, in special blocurilor de locuinte.

„Sistematizare” s-a numit procesul initiat de Nicolae Ceausescu, in 1974, cu scopul de a urbaniza, reorganiza și uniformiza satele si orasele. La Gherla au fost demolate zeci de locuinte, case vechi, de patrimoniu. Centrul istoric al orasului urma sa dispara complet de pe fata pamantului.

Programul lui Ceausescu a constat în demolarea parțială sau totală a satelor și orașelor și reconstruirea după principii comuniste de „dezvoltare socială multilaterală” a României. Nerespectând tradițiile rurale și nicio etică a urbanismului, sistematizarea a reprezentat un adevărat dezastru pentru patrimoniul arhitectural românesc.

Sistematizarea a început ca un program de relocare a țăranilor din mediul rural. Planul inițial țintea să ofere mediului rural toate avantajele epocii moderne. Orașele s-au confruntat cu o afluență puternică de țărani, iar sute de sate erau în procesul de a fi transformate în orașe, prin construirea de școli, spitale, blocuri și industrie. Numărul orașelor trebuia să se dubleze până în 1990.

Sistematizarea a afectat si Gherla, unde au fost demolate zeci de case, in locul lor ridicandu-se blocuri de locuinte. In anul 1966 fusesera demolate cladirile de pe latura sudica a strazii Avram Iancu, unde a fost ridicat blocul „lung”, care se intinde de la intersectia strazilor Avram Iancu cu Dragos Voda pana spre gara. Incepand din 1985 au fost demolate toate constructiile de pe latura nordica a strazii Avram Iancu, de la instersectia cu strada Armeneasca, pana in Piata Unirii. Zeci de proprietari de case au fost mutati cu forta, din casele parintesti, in blocuri.

Kasza Antal, acum in varsta de 74 de ani, avea la acea vreme un atelier pe strada Avram Iancu, unde de trei generatii se reparau ceasuri. Vestea ca intreaga zona va fi demolata l-a cutremurat, dar nu s-a putut impotrivi buldozerelor. Tot ce a putut sa faca a fost sa imortalizeze in imagini foto casele ce urmau sa fie rase complet. O serie de fotografii, realizate chiar in timpul demolarilor din anul 1985, au fost incluse in albumul foto „Armenopolis”, editat in 2008.

Planurile de reconstructie a orasului nu se opreau insa aici. Arhitectul Virgil Pop spune ca in anul 1989 erau arhitecti in cadrul Institutului de Proiectari care lucrau de zor la planurile pentru noile blocuri, de acelasi tip cu cele de pe Avram Iancu, de tip T770, placate cu caramida, cu adaptari la parter. Acestea urmau sa continue sirul de blocuri de pe strada Avram Iancu pana in piata centrala a orasului.

Un alt plan de „modernizare” al Gherlei viza demolarea constructiilor din centrul orasului, de la intrarea in parcul mare si pana la strada Parcului. Toata zona ar fi fost degajata, astfel incat piata centrala sa faca spatiu comun cu parcul. In zona respectiva ar fi urmat sa fie ridicat sediul politico-administrativ al orasului, un bloc impunator, dar construit in totala contradictie cu restul arhitecturii din piata, spune arhitectul Virgil Pop.

Machetele realizate de arhitecti arata amploarea acestui proces. Toate casele de strada Bobalna, de la Catedrala ortodoxa si pana la intersectia cu strada Vasile Alecsandri, precum si cele de pe strada Vasile Alecsandri, pana la intersectia cu strada Mihai Viteazu, inclusiv o parte din casele de pe strada Mihai Viteazu, urmau sa fie demolate, in vederea amenajarii unei zone verzi, pe partea dinspre parc, si a altui monobloc, pe partea cealalta.

Revolutia din decembrie 1989 si rasturnarea regimului comunist a oprit toate aceste proiecte. Daca acestea ar fi fost duse la bun sfarsit, Gherla ar fi aratat azi cu totul altfel, fiind privata de o mare parte din mostenirea arhitecturala datand din secolul al XVIII-lea.

video în continuare

La realizarea acestui material s-au folosit imagini din albumul „Armenopolis – vederi si fotografii despre orasul Gherla, din colectia lui Kasza Antal”, editat de Consiliul Judetean Cluj, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Cluj-Napoca, 2008; fotografii din colectii particulare; fotografii ale machetelor puse la dispozitie de arh. Virgil Pop

sus(0)jos(0)

1 comentariu

  1. Sistematiza, ce?Ceva ce a fost sistematizat de sute de ani.Relocare, da.

    sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns