taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare banca cooperatista gherla alianta dej iclod dobanda mare cluj
banca bcr dna alba iulia

Ce trebuie facut pentru suspendarea platii ratelor la creditul bancar, pana la judecarea cu banca?

Ce trebuie sa facem ca sa suspendam plata ratelor la creditele bancare, pana ne judecam cu banca?

In primul rand trebuie inteles, ca un asemenea mecanism nu poate fi folosit de catre cei interesati sub forma unui abuz. In esenta, actiunea despre care discutam in prezenta prelegere vizeaza blocarea efectelor contractelor de credit pentru cei care nu mai pot continua plata ratelor lunare conform graficelor de rambursare avandu-se in vedere cresterea brusca a cursului valutar si de ce sa nu spunem si lipsa de eficienta a legislativului in acest domeniu.

Pentru a putea beneficia de o asemenea suspendare a platii ratelor lunare, cel interesat trebuie sa aiba inregistrat, in mod obligatoriu, anterior promovarii unei actiuni de Ordonanda Presedintiala o cerere de chemare in judecata, care sa vizeze “Obligarea bancii la inghetarea cursului valutar perceput reclamantului, la valoarea momentului semnarii contractului”.

Ordonanta Presedintiala, asa cum este ea reglementata de Codul de Procedura Civila in art. 996, iar instanta de judecata stabilind ca in favoarea reclamantului exista aparenta de drept, va putea sa ordone masuri provizorii in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

De aici se desprinde ideea certa ca sunt indeplinite toate conditiile pentru emiterea acestei ordonante in sensul ca exista in mod cert o aparenta de drept si anume pe fondul cauzei prin prisma Legii 193/2000 a clauzelor abuzive, instanta de fond poate constata ca o anumita clauza de risc valutar este abuziva si astfel sa decida definitiv pe fond o asemenea plata la un curs inghetat.

Un alt element se refera la urgenta masurii solicitate si anume, asa cum am inceput prezentarea, este posibil ca un imprumutat sa nu poata plati ratele la un curs crescut, drept consecinta a riscului de curs valutar, si astfel s-ar ajunge in situatia unei executari silite, iar ultimul element ce priveste nesolutionarea (neprejudecarea) fondului cauzei deriva chiar din faptul ca masura este data pentru o perioada de timp bine determinata si anume pana la solutionarea fondului cauzei.

Extras din cererea de ordonanta:

Cresterea accelerata a valorii CHF fata de moneda nationala cu implicatii negative directe asupra costurilor imprumutului ce se rasfrang asupra ratelor precum si a comisioanelor de schimb valutar, din leu in euro si din euro in CHF, au determinat o schimbare a conditiilor contractuale avute in vedere la data contractarii creditului si, in consecinta, incumba in sarcina subsemnatilor obligatii vadit disproportionale fata de cele in considerarea carora ne-am exprimat vointa de a ne angaja juridic.

Avand in vedere pozitiile de inegalitate de pe care actioneaza partile si in vederea asigurarii unei angajari in deplina cunostinta de cauza a consumatorului in contractele de credit, este instituita in sarcina operatorului economic – banca, care are o pozitie dominanta in raport cu consumatorul, obligatia informarii in mod complet, corect si precis a celui din urma cu privire la aspectele esentiale ale produsului/serviciului oferit (art. 18 din OG 21/1992) si implicit cu privire la implicatiile indatorarii si la riscurile reprezentate de volatilitatatea cursului valutar astfel cum reiese din O.G. 50/2010„.

Daca aceste conditii de mai sus sunt indeplinite, putem sa depunem cererea la instanta unde avem si cererea cu denominarea initiala, iar intr-un interval stabilit intre o saptamana si o luna vom avea si rezultatul din partea instantei.

Cine poate beneficia de aceasta actiune in instanta?

In principal orice imprumutat care are un credit angajat si in desfasurare fie in euro, fie in dolari sau franci elvetieni. De asemenea, sa nu uitam ca trebuie platita si taxa judiciara de timbru de 20 de lei.

La cererea de ordonanta trebuie alaturate acte in dovedire si anume copii de pe contractul de credit in cauza, dovada imposibilitatii platii ratelor si dovada ca aveti deschis un litigiu pe fondul cauzei care vizeaza denominarea creditului.

Cererea de ordonanta poate fi atacata cu Apel.

Articol scris de avocatul Adrian Cuculis, avocatnet.ro.

sus(3)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns