taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
antena orange releu

Ce știu și ce nu știu românii despre radiațiile electromagnetice și despre 5G – studiu

„În era digitală, informarea corectă și cât mai completă are o importantă particulară și necesită cunoașterea percepțiilor cetățenilor. În contextul creșterii interesului acordat noilor tehnologii și radiațiilor electromagnetice, am realizat un studiu pentru a află gradul de informare și percepțiile cetățenilor față de aceste subiecte. Am aflat, printre altele, că doar un sfert știu că nivelul radiațiilor este măsurat permanent în România. În plus, 55% dintre cei care au auzit de tehnologia 5G apreciază că probabil o vor utiliza în următorii 2-3 ani, astfel că lansăm astăzi pagină web 5G pe înțelesul tuturor pentru a le oferi celor interesați informațîi obiective și verificate despre nouă tehnologie mobilă”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM, în cadrul unui workshop.

Poziționarea față de tehnologie și EMF

În timp ce 37% dintre respondenții studiului ANCOM se declara pasionați de tehnologie, 14% sunt tehnofobi, iar 49% se poziționează neutru față de această. Respondenții au identificat telefoanele mobile, antenele de telefonie mobilă și liniile electrice de înalta tensiune drept principalele surse de radiații electromagnetice (EMF). Aceștia au indicat vitezele tot mai mari de internet, apariția 5G și pandemia de coronavirus drept motivele principale ale preocupării lor față de radiații. Totodată, studiul a arătat că, în România, principalele surse de informare cu privire la efectele posibile ale radiațiilor sunt televizorul sau radioul (64%), diverse pagini de internet (54%) și discuțiile cu familia sau prietenii (40%) sau rețelele sociale (39%).

5G pe înțelesul tuturor

„Studiul a arătat, de asemenea, că notorietatea 5G a ajuns la 62%, dar și că 48% dintre respondenți consideră că rețelele 5G radiază semnificativ mai mult decât 4G, deși cei mai mulți cunosc că tehnologia 5G folosește frecvente deja utilizate în prezent pentru comunicațîi. Și la puteri chiar mai mici, după cum arată standardele și măsurătorile noastre. Mai interesant, peste 60% dintre cei care au auzit de 5G sunt îngrijorați de răspândirea știrilor false cu privire la nouă tehnologie mobilă. Pentru aceștia și pentru toți cei interesați de informații corecte, obiective, verificate și actualizate permanent de Autoritate, am creat secțiunea „5G pe înțelesul tuturor” în cadrul InfoCentrului ANCOM”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Secțiunea „5G pe înțelesul tuturor” include informațîi diverse despre implementarea celei de-a cincea generații de tehnologie pentru comunicațiile mobile, estimată să devină tehnologia dominantă în comunicațiile mobile mondiale în jurul anului 2025, de la modul de funcționare și beneficiile aduse, până la monitorizarea câmpului electromagnetic și organizarea licitației de spectru radio pentru implementarea 5G în România.

„Serviciile comerciale 5G au fost lansate de operatorii prezenți pe piață din România în prima jumătate a anului 2019 folosind licențele de utilizare a spectrului de frecvente radio în bandă de 3,4 – 3,8 GHz pe care le dețineau deja, câștigate în urmă licitației organizate de Autoritate în 2015. ANCOM acordă licențe neutre din punct de vedere tehnologic, ceea ce înseamnă că nu condiționează furnizarea serviciilor de comunicațîi electronice utilizând o anumită tehnologie”, a explicat Bogdan IANA, vicepreședinte ANCOM.

Măsurarea radiațiilor electromagnetice (EMF)

Potrivit studiului ANCOM, 55% dintre români nu știu că nivelul radiațiilor de câmp electromagnetic este măsurat permanent în România, de peste 10 ani.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic generat de stațiile (antenele) de emisie utilizate pentru furnizarea serviciilor radio-TV și de telefonie mobilă (inclusiv 2G, 3G, 4G, 5G) sau de către alte stațîi de radiocomunicații utilizate pentru furnizarea altor tipuri de servicii de comunicații electronice. Cei 150 de senzori ficși de monitorizare ANCOM sunt amplasați în București și alte 103 localități din țară, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio. Senzorii funcționează permanent, transmițând rezultatele măsurătorilor către platforma www.monitor-emf.ro, o dată la 24 de ore, afișate sub formă de harta care oferă și detalii cu privire la locul, perioada și nivelul măsurat al intensității câmpului electromagnetic, nivel exprimat în valoare absolută, dar și în procente față de nivelurile reglementate maxim permise.

Suplimentar față de monitorizarea permanentă a câmpului electromagnetic prin senzori ficși, conform planului anual de măsurători, ANCOM realizează și măsurători cu echipamente mobile în peste 2.400 de puncte de măsură, ale căror rezultate sunt accesibile aici.

Rezultatele măsurătorilor efectuate de peste 10 ani de ANCOM cu cele două tipuri de sisteme (echipamente) arată că emisiile din România se situează cu mult sub limitele maxime stabilite la nivel național și european.

Alte informațîi utile

ANCOM va continuă să măsoare și să publice rezultatele măsurătorilor. De asemenea, va continuă analiză percepțiilor cetățenilor cu privire la radiațiile generate de aceste câmpuri.

În România, expunerea la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, conform practicilor adoptate și în Uniunea Europeană și recomandate de Organizația Națiunilor Unite. Astfel, Ordinul ministrului sănătățîi publice nr. 1193/2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz stabilește același grad de protecție a populației cu cel prevăzut în Recomandarea 1999/519/EC privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz până la 300 GHz), document de referință pentru toate statele membre ale UE, avizat de Comisia internațională de protecție la radiații neionizante (ICNIRP).

În acest context, instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătățîi, precum Institutul Național de Sănătate Publică, sunt entitățile în măsură să interpreteze din perspectiva sănătății publice rezultatele buletinelor ANCOM de măsurători ale câmpului electromagnetic. Conform atribuțiilor legale care ii revin în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr.22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, activitatea ANCOM se limitează la analiză și expertizarea tehnică a utilizării frecventelor radio pentru asigurarea compatibilității radioelectrice dintre stațiile și rețelele de radiocomunicații autorizate, pentru prevenirea apariției interferențelor prejudiciabile asupra spectrului radio cu utilizare neguvernamentală.

sus(4)jos(7)

1 comentariu

 1. Gogoase, gogoase, abureli si interesul afaceristilor din telecom!
  Atat timp cat avem una dintre cele mai permisive reglementari privind nivelele EMF, ciocul mic ANCOM !
  Legislatia internationala/EU se aplica doar pe acele segmente care sunt favorabile, restul este dat uitarii sub pretextul ca nu sunt obligatorii.
  Toata monitorizarea e doar de ochii lumii si cu masuratori facute in mod netransparent, lupul este pus de paza la oi si oficial totul merge bine, cei care locuiesc in apropierea antenelor sunt super sanatosi.
  Trucul cu puterea de emisie mai mica - putere de emisie poate mai mica in valoare dar mai multe echipamente, rezulta nivel de camp electromagnetic mai mare la receptor prin apropierea emitatorului de locatie prin cresterea densitatii amplasarii antenelor, altfel nu se pot asigura ratele de transfer dorite, organismul uman de asemenea va fi supus la radiatii electromagnetice mai intense fata de echipamentele de generatie mai veche.

  sus(4)sus(0)

Lasă un răspuns