taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare xtru locuri de munca cluj tamplarie pvc gherla dej
catelusi gunoi gherla

Oameni fără suflet, ce mai aruncă unii la gunoi la Gherla

Echipajele de salubritate de la ADP Gherla se confruntă cu provocări tot mai mari la ridicarea gunoaielor de la containere. Deși aruncarea deșeurilor este strict reglementată, ce și unde se poate arunca, unii oameni nu țin cont de bunul simț și profitând de faptul că nu-i vede nimeni, se debarasează cum apucă de resturile de tot felul.

De această dată, la un container de pe strada Victoriei au apărut cinci cățeluși. Cineva fără suflet a abandonat puii printre gunoaie, ca și cum ar fi aruncat niște obiecte.

Au fost găsiți de o localnică, care a vrut să salveze cățelușii. „Mi-e foarte milă de ei, și ei au suflet!”, a spus femeia.

catelus

Problema a fost sesizată la ADP, care are un adăpost de câini la marginea orașului. Aici s-a ridicat din umeri. „Adăpostul este suprapopulat, nu mai avem unde să-i ținem”, spune Roxana Dobocan, responsabilul adăpostului. „Este un fenomen tot mai răspândit, cele al abandonării animalelor în oraș. Vin mereu sesizări despre câini vagabonzi, iar în ultimele luni am avut chiar două cazuri de oameni mușcați, unul pe strada Parcului și unul pe Plugarilor, din fericire nu au fost grave. Am trimis echipaje și au ridicat animalele. Oamenii trebuie să știe că abandonarea câinilor este pedepsită prin lege, iar amenda poate ajunge la 3.000 de lei.”

Deocamdată nu s-au dat amenzi la Gherla pentru abandon, deși sunt multe cazuri când au fost identificați stăpânii, pentru că cei mai mulți câini au microcipuri.

adapost caini gherla

Un astfel de caz produs mai recent a dus la găsirea proprietarului, un bărbat din Cutca. Acesta avea doi câini și s-a socotit că nu poate să aibă grijă de amândoi, astfel că unul dintre ei a fost urcat în mașină, trimis la Gherla și lăsat liber printre blocuri. A fost chemat să vină să-și ridice canimalul, nu înainte de a plăti pentru zilele de îngrijire și alimentație de care a avut parte cățelul, pe banii orașului.

În ce privește nemulțumirile legate de ridicarea câinilor, cei de la adăpost spun că această operațiune nu se face cât ai clipi. „Trebuie formată o echipă, se face dotarea cu echipamentul necesar pentru ridicare, care preferabil merge la mai multe cazuri o dată. Dar desigur, dacă sunt cazuri deosebite, cu violență, încercăm să rezolvăm mai repede”.

Abandonare în loc de sterilizare

Câinii care mișună pe străzi au apărut din cauza proprietarilor, care aveau o obligația să-i sterilizeze. Dar unii nu țin cont de lege, animalele scăpate libere se înmulțesc și dau și bătăi de cap și mai mari.

Trebuie știut că sterilizarea se face gratuit la Gherla, la un cabinet veterinar de pe strada Horea. Aici este nevoie de un simplu telefon pentru programare (0740375761) și problema se rezolvă.

„Este foarte ușor să se arate cu degetul spre ADP pentru câinii care circulă liber prin oraș , când vinovații sunt de fapt proprietarii câinilor, care îi abandonează pe ascuns”, spun la rândul lor cei de la Administrația Domeniului Public. „Noi primim sesizări și le transmitem la adăpstul de câini. Înainte preluam și mesajele prin telefon, dar au fost numeroase cazuri când ne-am dus la locul indicat și nu am găsit nimic, iar cei care ne-au sunat nu au mai răspuns la telefon. De aceea este nevoie de o sesizare scrisă, cu toate detaliile, care se poate depune fie la sediul nostru de pe strada Parcului, fie prin email, la adresa adpgherla@yahoo.com”.

Se pot face adopții

O soluție pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi este adopția. „Îi îndemnăm pe cei care vor un câine să nu facă adopție, dacă nu-l vor considera ca pe un membru al familiei. Au venit unii, au luat câinele, apoi s-au săturat și l-au lăsat liber”, mai spun cei de la adăpost.

„Au venit unii cu pretenții, că le trebuie câine de rasă, bichonei sau alte rase, dar noi nu avem așa ceva aici. Câinii din adăpost sunt toți metiși (maidanezi). Alții au venit că vor câini răi, să muște, să-i folosească pentru pază. Nici așa ceva nu avem”.

adapost caini gherla

Problema câinilor vagabonzi care s-au înmulțit peste măsură la Gherla a apărut de aproximativ 10 ani și nu dă semne de rezolvare. Cei în măsură să aplice legea ar trebui să acorde o mai mare atenție acestui fenomen și să treacă la amenzi usturătoare pentru cei care nu înțeleg că nu procedează corect. De cealaltă parte sunt femei și copii, care circulă cu groază prin parc sau chiar pe centrul orașului, cu frica de a fi mușcați.

sus(3)jos(16)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns