Sute de procese verbale întocmite de polițiști pentru depășirea vitezei legale ajung în instanță, iar șoferii cer anularea acestora. Unii dintre ei invocă motive banale, cum ar fi faptul că nu s-a precizat exact locul unde s-a comis fapta, sau că aparatul radar nu ar fi omologat, și sunt respinse pe bandă de judecători. Altele însă prezintă situații deosebite și sunt tratate ca atare.
Judecătorii de la Gherla au dat pe 29 noiembrie 2023 sentința într-un caz mai aparte. Un șofer care își transporta soția, pe cale să nască, a rămas fără permis, după ce a fost prins de polițiști circulând cu viteză excesivă.
Bărbatul le-a explicat polițiștilor că se grăbește la o clinică de ginecologie din Cluj-Napoca, pentru că soția sa are contracții și trebuie să nască, dar s-a ales cu amendă de 1305 lei și permisul suspendat.
Omul a atacat în instanță procesul verbal întocmit de oamenii legii și a cerut anularea acestuia, precum și restituirea contravalorii amenzii. Bărbatul a susținut că a fost nevoit să depășească viteza legală, având în vedere că soția sa avea contracții și era pusă în pericol, atât viața mamei, cât și a copilului. El a mai invocat și lipsa din procesul verbal a mențiunilor privind datele de identificare ale aparatului radar.
Din procesul verbal întocmit de polițiști a rezultat că într-o seară din luna mai 2023, la ora 22.40, bărbatul conducea un autovehicul cu viteza de 103 km/h, prin localitatea Răscruci din comuna Bonțida, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe autospeciala de poliție.
Procesul-verbal a fost întocmit în lipsa șoferului, iar la mențiuni s-a consemnat: „În momentul opririi, susnumitul ne-a declarat verbal că se grăbește la o clinică din Cluj-Napoca, întrucât soția sa însărcinată are contracții și urmează să nască. I-am adus la cunoștință contravenția săvârșită și sancțiunea ce urmează să o primească în lipsă”.
Instanţa a constatat că procesul verbal a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legii și că șoferul circula cu viteză excesivă prin localitate, unde limita maximă de deplasare era de 50 km/h. Dar judecătorii au reținut că motivul pentru care șoferul circula cu viteză ținea de o stare de necesitate, respectiv femeia care trebuia să nască.
„Este în stare de necesitate persoana care săvârșește fapta pentru a salva de la un pericol imediat și care nu putea fi înlăturat altfel viața, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat.”
Judecătorii au reținut că modalitatea aleasă de șofer pentru înlăturarea pericolului privind sănătatea mamei și a copilului nenăscut, respectiv de a se deplasa cu viteză mărită pentru a-și transporta soția însărcinată la clinica din Cluj, era justificată.
Din biletul de ieșire din spital depus la dosar a reieșit că femeia a suferit o intervenție medicală, constând în „cezariană de urgență segmento-transversală”, la mai puțin de două ore de la momentul săvârșirii faptei.
Instanța a apreciat că exista o urgență, iar transportarea persoanei însărcinate, cu travaliul declanșat, la unitatea medicală la care s-a efectuat intervenția, poate fi considerată unica modalitate de înlăturare a pericolului.
În aceste condiții, judecătorii au decis anularea procesului verbal.
În ce privește amenda achitată de șofer, aceasta se restituie, la cerere, de la instituția care a încasat-o.
Sentința poate fi atacată în termen de 30 de zile de la comunicare.
foto: arhiva