taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
bani

Câți bani primesc partidele și la ce îi folosesc

Pentru prima dată de când se alocă subvenții pentru partidele politice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat date privind cheltuielile lunare ale acestora. 

Expert forum (EFOR) consideră că măsura este una pozitivă, mai ales în condițiile în care subvențiile au crescut semnificativ de la an la an (8 milioane lei în 2008, 253 milioane în 2020) și au existat câteva dosare penale pentru utilizarea banilor în mod ilegal.

EFOR a analizat datele publicate de AEP pentru luna ianuarie și a tras câteva concluzii.

Pentru anul 2021, valoarea totală, conform bugetului anual, este de 162.000.000 de lei.

Cele șapte partide care primesc bani de la bugetul de stat sunt PSD, PNL, PLUS, USR, PMP, Pro România și AUR, pentru rezultatele de la localele și parlamentarele din 2020.

Suma totală primită în luna ianuarie 2021 de cele șapte partide este de 19,8 milioane lei. Cei mai mulți bani au fost alocați către PSD – 7.64 milioane, PNL – 6.48 milioane, iar cei mai puțini către Pro România și PMP, care au primit fonduri doar pentru rezultatele de la locale.

Partidele au cheltuit o sumă considerabil mai mică (6,9 milioane) față de cea primită. Excepție face Pro România.

În situația cheltuielilor, o excepție de remarcat este AUR, care a cheltuit doar 3 lei, reprezentând comisioane bancare.

De altfel, liderii AUR au declarat că nu vor folosi subvențiile și au inițiat un proiect de lege prin care solicită anularea subvențiilor pentru partidele politice. Conform legii, banii se transferă către partide de AEP, iar partidele care nu vor banii trebuie să renunțe în scris.

Ca procent de cheltuieli, cei mai mulți bani (41%) au fost cheltuiți pentru presă și propagandă, iar 20% din fonduri au fost alocate pentru personal. Partidele au folosit banii și pentru consultanță politică (8%), respectiv sondaje de opinie (7%).

La nivel de partid se observă că situația este foarte diversă, iar partidele își fac planuri financiare diferite.

PSD, de exemplu, a cheltuit jumătate din fonduri pentru presă și propagandă, la care se mai adaugă alte 12% pe sondaje de opinie, plus 8% pe consultanță politică; personalul ocupă 22% din cheltuieli.

PNL a cheltuit sume importante pentru promovare – 60% din fonduri pentru presă și propagandă, 15% consultanță, respectiv 9% pentru sondaje. Personalul a ocupat ceva mai puțin, 7% din cheltuieli

USR, în schimb, a cheltuit 56% din bani pentru personal și un sfert pentru chirii și utilități. Și PLUS a cheltuit un procent similar pentru personal, respectiv o treime pentru onorarii (avocați, executori și experți).

Pro România a alocat 83% din fonduri pentru investiții pentru bunuri, iar PMP a împărțit cea mai mare parte a subvențiilor între presă și propagandă (66%) și personal (25%). PMP este singurul partid care a investit în spoturi publicitare (13980.6 lei).

foto: arhiva

sus(0)jos(8)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?