ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
locuri de munca angajare gherla fabrica umerase ch industrial gestionar electrician
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
escape gherla restaurant angajare ospatar bucatar curatenie dej cluj
droguri petrecere plic

Câte zile rămân drogurile în sânge și poți ieși pozitiv la testare – care sunt semnalele că ai putea avea o problemă și cum poți rezolva

De ceva timp încoace, petrecerile, publice sau private, aniversările, discotecile, sunt evenimente la care a devenit o obișnuință să se consume, de la „iarbă” la ecstasy sau chiar lucruri și mai grele.

În 2022, cu ocazia Electric Castle, numărul șoferilor depistați că au consumat substanțe interzise l-a depășit net pe cel al șoferilor băuți. Este un semn că s-a amplificat mult consmul de droguri, iar petrecăreții preferă mai degrabă să fie „high”, decât amețiți de băuturi alcoolice.

festival

Un festival de genul celui de la Bonțida e prilej pentru fotografii și filmulețe vesele și pline de exuberanță pe toate rețelele sociale. Dar există și partea nevăzută, pe care nimeni nu o mai afișează.

Ce nu știu mulți dintre cei care consumă și urcă la volan, este faptul că unele droguri ies din corp mult mai încet decât alcoolul. De exemplu, în cazul cannabisului, sau marijuana, cum mai este cunoscut popular, urmele rămân în sânge două săptămâni, iar în urină, între 7-30 de zile.

Perioada depinde mult de cantitatea consumată și de organism. De exemplu, la persoanele cu strat adipos (grăsime), cannabisul se elimină mai încet. La fel, în cazul persoanelor cu metabolism mai lent.

politie sofer control cluj

Nu este de mirare așadar faptul că persoane care au consumat droguri au ieșit pozitiv la testarea făcută de polițiști, chiar dacă consumul a avut loc cu câteva zile în urmă. Aceste persoane sunt conduse la unități medicale, pentru prelevarea de probe de sânge și urină. Ele riscă, nu mai e o noutate, dosar penal.

La testarea cu aparatul Drug Test și la analizele toxicologice nu este relevantă concentrația și nu există un nivel al concentrației minime de astfel de substanțe în organism.

Conform art. 336 din Codul Penal, conducătorii auto depistați pozitivi riscă închisoarea de la 1-5 ani sau amendă.

Cifrele din tabelul de mai jos*, privind perioada în care drogurile se mențin în organismul uman, reprezintă o estimare. Ele pot diferi, în funcție de individ și de împrejurările folosirii.

substanță în sânge în urină
alcool 10-12 ore 3-5 zile
amfetamină 12 ore 1-3 zile
barbiturice 1-2 zile 2-4 zile
benzodiazepine 2-3 zile 3-6 săptămâni
cannabis 2 săptămâni 7-30 zile
cocaină 1-2 zile 3-4 zile
codeină 12 ore 1 zi
heroină 12 ore 3-4 zile
LSD 2-3 ore 1-3 zile
MDMA (ecstasy) 1-2 zile 3-4 zile
metamfetamină 1-3 zile 3-6 zile
metadonă 24-36 ore 3-4 zile
morfină 6-8 ore 2-3 zile

* sursa https://www.themanorclinic.com

Mai trebuie menționat faptul că drogurile mai pot fi depistate și în firele de păr. Aici, urmele consumului se pot păstra până la 90 de zile.

Impactul pe care drogurile îl au asupra corpului depinde de cât de intens sunt administrate. La o singură folosire, drogurile vor rămâne în corp pentru o perioadă de timp mai scurtă. Un consum intensiv, fie o cantitate mai mare într-o singură doză sau cantități luate constant într-o perioadă mai lungă de timp, poate conduce la concentrații mai mari de droguri în corp, care vor rămâne mai mult timp în organism.

Consumul simultan de droguri și alcool prelungește, de asemenea, perioada de eliminare din corp.

În funcție de drogul consumat, semnele de alunecare în dependență pot să difere. Câteva semnale și simptome, înșirate mai jos ar putea indica faptul că există o problemă, care trebuie rezolvată.

tanar droguri

Semnale psihologice ale dependenței

 • depresie
 • anxietate
 • agitație
 • iritabilitate și temperament nervos, cu manifestări colerice

Semnale de comportament

 • continuarea folosirii drogurilor după experiențe neplăcute la consumul anterior
 • timp mult consumat pentru obținerea și folosirea drogurilor, încercări de recuperare după efectele negative
 • evitarea contactului cu familia și prietenii, izolare socială
 • tendința de a petrece timpul doar cu alți consumatori de droguri
 • importanță acordată drogurilor în defavoarea altor activități

Semnale fiziologice ale dependenței

 • toleranță tot mai crescută la droguri – e nevoie de cantități tot mai mari pentru a obține efectul dorit
 • vânătăi, cruste, cicatrici, infecții și alte probleme ale pielii, ca urmare a injectării de droguri
 • slăbire sau creștere în greutate, datorită poftei de mâncare scăzute sau crescute
 • transpirație excesivă, fără efort fizic
 • dureri de cap provocate de lipsa de hidratare

Alături de aceste simptome, mai pot să apară efectele pe termen lung, care sunt mai grave.

Orice consum de droguri poate avea urmări serioase asupra sănătății, a stării de bine. Imposibilitatea de a opri consumul sau nevoia de informare se pot rezolva prin consultarea unui specialist.

La centrele Agenției Naționale Antidrog din România sunt medici, psihologi și asistenți sociali care pot ajuta.  La Cluj-Napoca, centrul are sediul  pe str. Ludwig Roth, nr. 19-21, etajul 2, telefon: 0264/432.899, program de lucru: luni-vineri 8-16. Datele de contact pentru celelalte centre din țară sunt aici. Serviciile primite sunt confidențiale și gratuite.

Cu sprijinul potrivit, lupta cu drogurile poate rămâne în urmă, lăsând loc unui stil de viață sănătos, plin de satisfacții și recompense.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns